Select Menu

Οι από μηχανής θεοί έχουν πεθάνει προ πολλού. Είναι σχεδόν αδύνατο να προλάβει κάποιος την επικαιρότητα, που τρέχει σε ρυθμούς ράλι. Κανείς πια δεν ξέρει τι τον περιμένει αύριο. Ετσι λοιπόν ή αλλιώς θα υποστούμε τα κακά της μοίρας μας εδώ που μας έφτασαν και ας όψονται οι αίτιοι.
Υπάρχουν, βέβαια, και εναλλακτικές λύσεις πέραν του ΔΝΤ, που δεν θέλουμε να τις δούμε καθόλου και ούτε να τις συζητήσουμε. Το ΔΝΤ ήταν η πιο εύκολη λύση.

Τώρα βρισκόμαστε στον αστερισμό των σωτήρων. Κάποιοι αυτόκλητοι θα μας υποσχεθούν ότι όλα σκοπεύουν να τα θυσιάσουν στον βωμό της σωτηρίας μας, αν τους εμπιστευθούμε την ψήφο μας. Αυτό βέβαια είναι μεγάλη αυτοθυσία, μόνο που τη δείχνουν σε κακές εποχές και από την άλλη δεν είμαστε και πολύ σίγουροι για το μητρώο των πεπραγμένων τους.

Κουβέντα δεν πρόκειται να κάνουν για τυχόν χρέη που άφησαν αν υπηρέτησαν σε δήμο ή κάπου αλλού. Τον λογαριασμό αυτό οι κυβερνώντες θα τον φορτώσουν, όπως και τους άλλους, στην πλάτη του λαού.

Γι’ αυτόν, εξάλλου, δεν έχουν μοχθήσει όλοι, όπως μας έλεγαν, από τα χέρια των οποίων πέρασε κάποτε κάποια εξουσία; Και ποιος δεν είχε υποσχεθεί ένα καλύτερο αύριο. Μα τι κρίμα που κάτι τέτοιες υποσχέσεις θα πέφτουν από τώρα και στο εξής στο κενό, μια και καλύτερο αύριο δεν είδαμε ποτέ ώς τώρα. Ετσι έγινε και στην Αργεντινή, μόνο που ο σωτήρας δραπέτευσε για την Αμερική με ελικόπτερο, από την ταράτσα της οικοδομής του γραφείου του.

Τα κατάφεραν για άλλη μια φορά μέχρι τώρα στην επιτροπή για την υπόθεση του Βατοπεδίου να βγάλουν τόσα πορίσματα όσα και τα κόμματα.

Η Βουλή των Ελλήνων, ενώ φαίνεται διατεθειμένη να ξεζουμίσει τον κάθε Ελληνα όπου και να βρίσκεται, δεν είναι καθόλου διατεθειμένη να πατάξει ευαίσθητα και καλομαθημένα «δικά μας» παιδιά. Μακράν από μας κάθε πονηρή σκέψη ότι όλοι είναι ένοχοι. Οι κοκορομαχίες στελεχών των κομμάτων εξουσίας δείχνουν ότι ούτε τώρα, και παρά ταύτα, δεν έβαλε κανείς τους μυαλό, προσπαθώντας να τα ρίχνει ο ένας στον άλλο, ακολουθώντας ο καθένας τη δική του τη ρότα.

Οπως γράφει και ο Ροΐδης: «Ο καθένας σας μπαίνει στη Βουλή όχι για να λύσει τα προβλήματα του λαού, αλλά για να λύσει κυρίως τα δικά του προβλήματα και αν περισσέψει χρόνος θα ασχοληθεί και με άλλα. Γέμισε έτσι ο δημόσιος τομέας π.χ. με υπαλλήλους, που ακόμη και αν η χώρα μας ήταν δεκαπλάσια σε πληθυσμό, πάλι πολλοί θα της έπεφταν. Εδώ τα καταφέρατε. Πληροφορούμε στο σημείο αυτό όσους ισχυρίζονται ότι μαζί τα φάγαμε, ότι για μία ακόμα φορά προσπαθούν με καθόλου τίμιο τρόπο να φορτώσουν ευθύνες στην πλάτη μας για να καλύψουν τα σκόπιμα λάθη τους. Οταν ένας δάσκαλος έχει στην τάξη του ένα άτακτο παιδί, για να μην το μιμηθούν και τα άλλα ή το συνετίζει ή το αποβάλλει. Εδώ τίποτα δεν έγινε. Από την άλλη, εμείς δεν είχαμε εξουσία ούτε μυστικούς κωδικούς που ακόμα δεν έχουν καταργηθεί. Βέβαια, ο έως τώρα ωχαδερφισμός δεν θα κρατήσει πολύ ακόμα. Καλό είναι, όμως, να ξέρετε ότι «η φωτιά, το νερό και ο λαός όταν αγριέψουν δεν μπορεί κανείς να τα θέσει υπό έλεγχο».

Τώρα, όλοι που σας έμαθαν σας σιχάθηκαν και δεν θέλουν ούτε να σας βλέπουν. Και κάτι ακόμα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, τα ψωμιά σας τα φάγατε και η αμοιβή θα είναι αυτή που σας αξίζει. Ηδη αρκετοί από σας έχετε δοκιμάσει την οργισμένη αντίδραση των ανθρώπων.

Η αχώρητη χώρα του άωτου σκότους, της διαπλοκής, της διαφθοράς, της τσαπατσουλιάς, των συμβιβασμών και της σπατάλης πέρασε από το ζενίθ και φτάνει κοντά στο ναδίρ. Μας είχατε πει ότι είχαμε δημοκρατία και ισονομία. Οπως εμείς, έτσι κι εσείς, ουδέποτε το πιστέψατε ούτε ποτέ εφαρμόσατε την ουσία των όρων. Τώρα είναι πια αργά για ό,τι και να μας λέτε. Κουβέντα δεν κάνετε επίσης για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών ούτε για τον περιορισμό του σπάταλου κράτους, αλλά ακολουθείται πάντα το πρωτόκολλο των καλών ημερών και εννοούμε τότε που μας δάνειζαν ακόμη πιο άνετα και χωρίς Μνημόνιο.

Στην αρχαία τραγωδία όταν το πράγμα έφθανε σε αδιέξοδο, ερχόταν από ψηλά πάντα ο «από μηχανής θεός» και έδινε λύση. Τώρα, όμως, που υπάρχουν καλύτερες μηχανές, μας τελείωσαν οι θεοί.

Η χώρα μας και άλλες φορές στο εγγύς και απώτερο παρελθόν είχε έρθει από τους κυβερνώντες σε δυσχερή θέση. Ο λόγος ήταν ότι είχαν ταχθεί να υπηρετούν ξένα συμφέροντα. Ομως, δεν έσβησε ούτε τότε από τον χάρτη, όπως και τώρα δεν θα σβήσει. Πάντως, το ΔΝΤ δεν πρόκειται να μας βγάλει από το αδιέξοδο, όπως δεν έβγαλε καμιά από τις 16 χώρες που επιχείρησε να σώσει κατά το παρελθόν. Εξάλλου, ποιος έχει καλή τύχη με τοκογλύφους;

Χριστοδουλος Φανουρακης - Γιατρός Ηράκλειο Κρήτης


Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top