Select Menu


Δύο Ρώσοι επιστήμονες, καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, κέρδισαν το φετινό Νόμπελ Φυσικής για την «επαναστατική» τους δουλειά με το καινούργιο υλικό γραφένιο, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Νόμπελ στη Στοκχόλμη.

Πρόκειται για τους Αντρέι Γκέιμ, 51 ετών (με ολλανδική υπηκοότητα) και Κονσταντίν Νοβοσέλοφ, 36 ετών (με ρωσική και βρετανική υπηκοότητα), που ειδικεύονται στην επιστήμη υλικών και την κβαντική φυσική.

Το δισδιάστατο γραφένιο είναι το λεπτότερο και ισχυρότερο γνωστό υλικό στον πλανήτη. Πρόκειται για μία μορφή άνθρακα, ένα επίπεδο φύλλο με πάχος ίσο με ένα άτομο. Είναι σχεδόν διάφανο και αποτελεί πολύ καλό αγωγό ηλεκτρισμού και τον καλύτερο από όλα τα υπόλοιπα υλικά, αγωγό θερμότητας.

Αλλά τα «θαυματουργά» του χαρακτηριστικά δε σταματούν εδώ. Παρά το απειροελάχιστο πάχος του, είναι τόσο πυκνό, που ούτε το ήλιο, το μικρότερο άτομο αερίου, μπορεί να το διαπεράσει.

Οι δύο επιστήμονες εξήγαγαν το γραφένιο από τον γραφίτη, που χρησιμοποιείται στα μολύβια. Με τη χρήση ενός απλού σιλοτέιπ, απέσπασαν ένα λεπτό φύλλο άνθρακα, με πάχος όσο ένα άτομο.

Χάρη στις μοναδικές του ιδιότητες, το γραφένιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πειράματα που μέχρι τώρα θεωρούνταν αδύνατα στην κβαντική φυσική.

Μπορεί επίσης, να αποδειχθεί πολύτιμο στην κατασκευή διάφανων οθονών αφής, ηλιακών πάνελ, που μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρισμό, καθώς και άλλων καινοτόμων συσκευών

Ακόμα, οι ειδικοί εκτιμούν πως οι ημιαγωγοί από γραφένιο θα έχουν πολύ υψηλότερη απόδοση από τους ημιαγωγούς πυριτίου, κάτι που θα οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικούς και γρήγορους υπολογιστές.

Τέλος, η ανάμειξη γραφενίου με πλαστικά, μπορεί να οδηγήσει σε νέα υλικά, πολύ πιο ελαφριά, ελαστικά και ανθεκτικά από τα σημερινά, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή αεροπλάνων, δορυφόρων και αυτοκινήτων.

http://www.patrasphysics.blogspot.com/


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top