Select Menu

H ζωή μας όλη μία κάρτα
 Πώς θα είναι η ζωή μας από εδώ και πέρα; Μία, άντε δύο το πολύ κάρτες που θα τα έχουν όλα και θα τα «καρφώνουν» όλα. Μετά την κάρτα συναλλαγών που διαδέχεται τις… νάιλον σακούλες όπου εκατομμύρια έντρομοι φορολογούμενοι συγκέντρωναν τις αποδείξεις, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε και με την «κάρτα του πολίτη». Αυτή θα αντικαταστήσει την αστυνομική ταυτότητα και θα περιλαμβάνει ακόμη το ΑΦΜ τον ΑΜΚΑ και τον αριθμό δημοτολογίου.

Βεβαίως, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως με την «κάρτα του πολίτη» δεν κινδυνεύουν τα προσωπικά μας δεδομένα. Ας το δεχθούμε προς το παρόν, αν και διατηρούμε σοβαρότατες επιφυλάξεις. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την «κάρτα συναλλαγών». Πολύ περισσότερο γιατί στην περίπτωση αυτή υπάρχει και απορριπτικό ευρωπαϊκό δεδικασμένο.

Από τον περασμένο Μάρτιο ο επίτροπος Φορολογίας Άλγκιρντας Σέμετα απέρριψε τη χρήση «ατομικών καρτών με γραμμωτό κωδικό» γιατί δεν εξασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων. Άλλωστε γι’ αυτό το λόγο δεν υπάρχουν ανάλογα συστήματα σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως και να έχει το πράγμα, είτε με τη μία είτε με την άλλη κάρτα, από το 2011 οι διάφορες υπηρεσίες θα μας έχουν κανονικά φακελωμένους και με τη βούλα του νόμου. Ακόμη και πόσα DEPON την εβδομάδα αγοράζουμε θα γνωρίζουν.

Η κάρτα συναλλαγών εντάσσεται, επισήμως τουλάχιστον, στο γενικότερο σχέδιο για να μαζέψουν λεφτά. Από όπου βρουν κι όπου μπορούν. Διακινδυνεύοντας να γεμίσουν τις φυλακές με «φοροφυγάδες» ακόμη και του ενός ευρώ όπως προβλέπει το νέο «ποινολόγιο» της Εφορίας και με την απειλή για λουκέτα σε επιχειρήσεις που εντοπίζονται να μην έχουν κόψει πάνω από 10 αποδείξεις ή έστω μία αξίας 500 ευρώ.

Από κοντά και οι αυξήσεις του ΦΠΑ από το 11% στο 13% σε χιλιάδες είδη, από κρεατικά και προϊόντα λαδιού έως τα προφυλακτικά και τα ταμπόν. Εμ, θα τα πληρώνουμε ακριβότερα, εμ, θα μας φακελώνουν κιόλας πόσα αγοράσαμε την εβδομάδα. Ποιος Όργουελ και «1984»; Οι «εγκέφαλοι» του υπουργείου Οικονομικών ξεπέρασαν ακόμη και τα πιο εφιαλτικά σενάρια.

Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top