Select Menu

Αυστηρή η Αθήνα έναντι της ΠΓΔΜ
ιπλωματική κινητικότητα αναπτύσσουν τα Σκόπια εν όψει της συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Νοέμβριο, στην Πορτογαλία με απώτερη ελπίδα να παρακάμψουν τις αποφάσεις των ευρωατλαντικών θεσμών.

Ετσι, έπειτα από πρόσκληση του Τούρκου Πρόεδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Νίκολα Γκρούεφσκι εμφανίστηκε ενώπιον της Κ.Σ., όπου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις αρχές του Συμβουλίου «περί δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού κάθε χώρας».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε, πάντως, ότι η χώρα του θέλει με κάθε τρόπο να βρει μια λύση με την Ελλάδα στο ζήτημα της ονομασίας, υποστήριξε μάλιστα ότι, σε αντίθεση με τον κ. Γ. Παπανδρέου, εκείνος δεν βάζει κόκκινη γραμμή: «Η πεποίθησή μας είναι ότι αν κάποιος θέλει να επιλύσει ένα πρόβλημα, οι κόκκινες γραμμές δεν είναι πραγματικά εργαλεία για επίλυση». Από τις δηλώσεις των κ. Γκρουέφσκι και Τσαβούσολου συνάγεται ότι η ΠΓΔΜ αλλά και κάποιοι στην Τουρκία θεωρούν πρόσφορη μια στρατηγική ένταξης στους ευρωατλαντικούς θεσμούς με ανοιχτή την εκκρεμότητα του ονόματος, δηλαδή να μπουν στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. ως FYROM.

Αυτό το σενάριο όμως το απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο χθες ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠ.ΕΞ. κ. Γ. Δελαβέκουρας, τονίζοντας ότι για να προχωρήσει η ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ θα πρέπει να υπάρξει λύση στο όνομα: «Για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν ξεκάθαρες αποφάσεις, ομόφωνες αποφάσεις των δύο Οργανισμών, τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Ε.Ε., οι οποίες ξεκαθαρίζουν ότι, προκειμένου να προχωρήσει η ευρωατλαντική προοπτική της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, θα πρέπει να έχει υπάρξει λύση στο ζήτημα της ονομασίας», είπε. Ο κ. Δελαβέκουρας απέρριψε κατηγορηματικά τα σενάρια περί εναλλακτικής οδού, λέγοντας ότι «η προσπάθεια δημιουργίας της εντύπωσης ότι υπάρχει κάποιο “κοψοδρόμι” για την πορεία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας προς τους Ευρωατλαντικούς θεσμούς δεν είναι ακριβής. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί».

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ διέψευσε κατηγορηματικά τη φημολογία που αναπτύσσεται στα Σκόπια, ότι υπάρχει σχεδιασμός για αλλαγή του διαπραγματευτή της ελληνικής πλευράς: «Δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη και θεωρώ ότι είναι και διπλωματική απρέπεια να γίνονται δηλώσεις οι οποίες να υπονοούν ή να ζητούν το αντίθετο. Δεν συνάδει με την διπλωματική πρακτική», είπε.
Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top