Select Menu

Τη γερμανική πρόταση για αποκλεισμό της ψήφου των χωρών με ελλείμματα και χρέος και τον τρόπο με τον οποίο υποδέχτηκαν οι εταίροι τις προσπάθειες της Ελλάδας, μίλησε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο Γιώργος Παπανδρέου απέκλεισε για άλλη μια φορά την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι με όλοι οι ηγέτες δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την προσπάθεια της Ελλάδας.
Τόνισε ότι η χώρα αποκαθιστά την αξιοπιστία της και οι εταίροι μας πείθονται πια από τα έργα και τις θυσίες του ελληνικού λαού.
Χαρακτήρισε σημαντική νίκη τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης και σταθερότητας, ο οποίος αποτελεί μία ψηφίδα στη δημιουργία μιας ισχυρής οικονομικής διακυβέρνησης ΕΕ, ενώ σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει μια ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη στην ΕΕ.
Σημείωσε ότι η πρόταση της Γερμανίας για γενική αναστολή ψήφου των χωρών που δεν ελέγχουν τα ελλείμματα και το χρέος τους ήταν απαράδεκτη και τόνισε ότι αντιτάχθηκε σθεναρά σε αυτή.

"Δώσαμε μάχη, γιατί δεν είναι δυνατό να μην έχει ένα κράτος μέλος γνώμη για θέματα που το αφορούν άμεσα, όπως ασφάλεια, γεωργία, αλιεία. Είναι αντιδημοκρατικό, και θα ήταν αρνητική εξέλιξη για όλες της χώρες - μέλη της ΕΕ"

«Δώσαμε μάχη για να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η γενική αναστολή του δικαιώματος ψήφου θα σήμαινε ότι χώρες της ΕΕ δεν θα είχαν δικαίωμα να ψηφίζουν για κρίσιμα θέματα, όπως η ασφάλεια, η άμυνα, η κοινή αγροτική πολιτική, η ναυτιλία.

«Μια τέτοια πρόταση χτυπά το δημοκρατικό δικαίωμα των εθνών και των πολιτών μέσα στην ΕΕ» τόνισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια δημοκρατική παράδοση, την οποία η Ελλάδα θέλει να στηρίζει και όχι να υπονομεύει.

«Δεν δέχθηκα καν να τεθεί ως θέμα συζήτησης» προσέθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Όσον αφορά στην εσωτερική επικαιρότητα και στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για ποιο λόγο αποδίδει τόση βαρύτητα σε αυτές, όταν έχει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, υπογράμμισε: «Ζήτησα ψήφο ευθύνης στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, για να έχουμε συνέπεια και σταθερότητα στην πορεία των μεγάλων αλλαγών».

Και συμπλήρωσε: «Το ό,τι ανέβηκαν τα spread, δείχνει πόσο ευάλωτη είναι η χώρα μας απέναντι σε κινήσεις που μπορούν να ερμηνευθούν ως αστάθεια». «Μια Ελλάδα με ισχυρή βούληση και εικόνα συνέπειας έχει μεγαλύτερες διαπραγματευτικές δυνατότητες» σημείωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «με τη συνέπειά μας μπορούμε να διαπραγματευτούμε καλύτερα». Αναφερόμενος επίσης, στο θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου, σημείωσε ότι αυτό τέθηκε από το ΔΝΤ, προκειμένου να διευκολυνθεί η Ελλάδα στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Παράλληλα, επιτέθηκε εκ νέου στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, καλώντας τον «να μιλάει και στο εσωτερικό με την ίδια γλώσσα, όπως στο εξωτερικό».

«Οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο. Αποκαθιστούμε καθημερινά με τη δουλειά μας την αξιοπιστία μας και έχουμε αποτελέσματα. Πείθονται οι εταίροι από τα έργα μας. Μπορούμε με συνέπεια και σταθερότητα να προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές και μάχες που δίνουμε» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top