Select Menu

ΠΓΔΜ: "Μας αφύπνισε ο εθνικισμός των Ελλήνων"
Καμία κινητικότητα στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων έφεραν οι συναντήσεις ανάμεσα στους πρωθυπουργούς Ελλάδας και ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Αντόνιο Μιλόσοσκι. «Ο Παπανδρέου συναντάται με τον δικό μας πρωθυπουργό σε διάφορα διεθνή γεγονότα, παλαιότερα κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο.

Με τον Παπανδρέου μάς δόθηκαν κατά συνέπεια περισσότερες ευκαιρίες για κοινές φωτογραφίσεις, για περισσότερα χαμόγελα, για καλύτερα λόγια, αλλά στην πράξη δεν υπάρχει καμία κινητικότητα. Η Ελλάδα κάνει λόγο για μία εθνική κόκκινη γραμμή. Το κόκκινο δεν είναι το χρώμα του συμβιβασμού.

Η Αθήνα απαιτεί, μάλιστα, να αλλάξουμε τα διαβατήριά μας, να αλλάξουμε τις ιστοσελίδες μας, το κρασί που εξάγουμε στη Γερμανία να μην ονομάζεται μακεδονικό κρασί. Αυτό είναι παράλογο», δήλωσε στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung ο κ. Μιλόσοσκι. Ανέφερε επίσης πως παράλληλη πορεία θα πρέπει να έχει η ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και η επίλυση του ζητήματος ονομασίας των Σκοπίων. Για ακόμα μια φορά, ο ίδιος είπε ότι η χώρα μας το 2008 άσκησε βέτο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι για την ένταξη των Σκοπίων σε αυτό παραβιάζοντας την Ενδιάμεση Συμφωνία από το 1995.

Για τον ανωτέρω λόγο, συνέχισε, η ΠΓΔΜ προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Ήμουν ακόμη παιδί, όταν η Μακεδονία ανεξαρτητοποιήθηκε πριν από 20 χρόνια. Τότε δεν εστιάζαμε ακόμη κατά τον τρόπο αυτό στην αρχαιότητα. Όσο περισσότερο, όμως, η Ελλάδα παρουσίαζε την ιστορία για εμάς ως απαγορευμένο καρπό, τόσο μεγαλύτερο ήταν το κίνητρο να δηλώσουμε ότι δεν είμαστε έθνος χωρίς ρίζες. Ίσως να πρόκειται για ένα σύμπλεγμα των μικρών κρατών.

Πιστεύω ότι ο εθνικισμός της μίας πλευράς μπορεί να αφυπνίσει τον εθνικισμό και στην άλλη πλευρά», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σε ερώτηση του δημοσιογράφου για ποιο λόγο κάνουν κινήσεις που ερμηνεύονται ως προκλήσεις από την Ελλάδα.

Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top