Select Menu

Η Ρωσία κατέθεσε επίσημα πριν λίγες ημέρες το προτεινόμενο κείμενο για την διακρατική συμφωνία-πλαίσιο που θα καλύπτει όλο το πλέγμα των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία τελικής επικύρωσής του τους επόμενους μήνες (έγκριση από ΚΥΣΕΑ, Βουλή κλπ).
Σε ότι αφορά το ειδικότερο θέμα των BMP-3ΗEL, το οποίο είναι εκτός διαδικασίας της συγκεκριμένης συμφωνίας, αλλά καλύπτεται από ξεχωριστή διακρατική, μπορεί να επιβεβαιώνονται οι προθέσεις υλοποίησης της συμφωνίας, αλλά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, σχεδόν κανείς δεν ασχολείται αυτή την στιγμή σοβαρά με την άμυνα.

Οι πολιτικές εξελίξεις προηγούνται για την πολιτική ηγεσία (δηλαδή τον Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά κύριο λόγο) και ουδείς φέρεται διατεθειμένος να κινήσει το οτιδήποτε. Το ίδιο ισχύει και για τις φρεγάτες FREMM το πρόγραμμα του Νέου Μαχητικού κλπ. Ένα χρόνο μετά τις εκλογές που ανέδειξαν σταθερή κυβέρνηση, ο πολιτικός "βάλτος" του τελευταίου εξαμήνου της προηγούμενης κυβέρνησης, κάνει και πάλι αισθητή την παρουσία του με οδυνηρά αποτελέσματα για την ασφάλεια της χώρας.

Όλοι κινούνται με το βλέμμα στραμμένο στο βράδυ της 14ης Νοεμβρίου, οπότε ολοκληρώνεται ο β' γύρος των περιφερεικών εκλογών και των εξελίξεων που μπορούν να πυροδοτήσουν αυτές. Οι εντυπώσεις των εταιρειών που συμμετέχουν στην DEFENSYS 2010 είναι ότι "Το υπουργείο είναι καλό στα λόγια και πιθανόν στις προθέσεις, αλλά δεν δείχνει ούτε διάθεση, ούτε πρόθεση ταχείας υλοποίησης προγραμμάτων. Και δεν είναι θέμα χρημάτων. Οι παράγοντες του υπουργείου διαρρέουν παντού, ότι πριν από το 2012 δεν μπορούν να δουν σοβαρά κύρια προγράμματα".

Από πλευράς Ρωσίας αφίχθησαν τελικά ο Αλεξάντερ Φομίν, αναπληρωτής του ισχυρού άνδρα της ρωσικής υπηρεσίας εξαγωγών πολεμικού υλικού Μιχαήλ Δημήτριεφ και ο Αντρέϊ Κοντράτιεφ αναπληρωτής του ηγέτη της ROSOBORONEXPORT, A.Ισάακιν. Οι Μ.Δημήτριεφ και ο Ο Α.Ισάακιν, βρέθηκαν εκτάκτως στην Βενεζουέλα και στην Μαλαισία αντίστοιχα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σειράς οπλικών συστημάτων, όπως ενημέρωσε η ρωσική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στην DEFENSYS.

Ο Α.Φομίν θεωρείται ο "τεχνοκράτης" της ρωσικής γενικής διεύθυνσης εξαγωγών πολεμικού υλικού και είχε χθες συνάντηση με τον νέο γενικό διευθυντή ΓΔΑΕΕ Δ.Γεωργιόπουλο (έχει αφήσει σε όλους - Γάλλους, Αμερικανούς, Ρώσους, Γερμανούς κλπ - πολύ καλές εντυπώσεις), με τον οποίο συζητήθηκε όλη η ατζέντα της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών με κύριο θέμα βέβαια τα BMP-3HEL, αλλά και την πορεία των συμβάσεων Follow on Support των Tor-M1 και OSA Ι/ΙΙ του Ε.Σ. και των ZUBR του Π.Ν. (εδώ ακόμα αναζητείται ... φως στην σύμβαση FOS).

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top