Select Menu

Υπουργός Επικρατείας Εγκ. Μπαγίς: "Δώσαμε το Ορφανοτροφείο, συζητάμε για τη σχολή της Χάλκης, δώστε μας και σεις κάτι στη Θράκη"
Η Τουρκία σέβεται τους διεθνείς κανονισμούς αλλά και το ΕΔΑΔ" υποστηρίζει σε συνέντευξή του στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής" ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς αναφερόμενος στην μεταβίβαση του ακινήτου του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο κ. Μπαγίς σημειώνει ότι η Τουρκία έχει βρει τη δύναμη και την πίστη για να αλλάξει "το πραξικοπηματικό Σύνταγμα του παρελθόντος" και επιταχύνει τα βήματά της με αποφασιστικότητα στο δρόμο προς την Ε.Ε. Σε αυτό πλαίσιο, όπως αναφέρει, η πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν είναι η πρόοδος στη βάση αρχών της Ε.Ε. "Με την πολιτική μηδενικών προβλημάτων" με τους γείτονές μας , γινόμαστε πιο ισχυροί και πιο δίκαιοι σε κάθε πολιτική πλατφόρμα, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο , ο κ. Μπαγίς ισχυρίζεται ότι το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας , συσχετίζει το θέμα με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και προσθέτει "Από την άλλη , αν και το θέμα είναι πρόβλημα των Ρωμιών Ορθόδοξων συμπατριωτών μας , είναι ταυτόχρονα πρόβλημα όλων των συμπατριωτών μας που μοιράζονται για αιώνες τα ίδια εδάφη , την ίδια μοίρα . Τα προβλήματα των Ρωμιών Ορθόδοξων συμπατριωτών μας , μας αφορούν όλους. Το να επιθυμούν να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα είναι το πιο φυσικό δικαίωμα τους.

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ασχοληθούμε με το ζήτημα στη βάση του διαλόγου και της καλής πρόθεσης. Πρόκειται για ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από την άλλη , πιστεύω ότι ταυτόχρονα και η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις ανάγκες των δικών της πολιτών που έχουν τουρκική καταγωγή και ζουν στη Δυτική Θράκη. Αυτό δεν το αναφέρω από την προοπτική του Διεθνούς Δικαίου , αλλά από δεοντολογική άποψη."

Σε ότι αφορά το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά υποστηρίζει ότι από τη μη επίλυση των προβλημάτων "δεν κερδίζει κανείς" , πως "κάθε πρόβλημα που είναι ταμπού , που έχει γίνει "ιερό", που έχει γίνει χωρίς λόγο θέμα υπερηφάνειας , πρέπει να κάτσουμε και να ξανασυζητήσουμε". Συμπληρώνει ακόμη ότι " αν προσπαθούσαμε να αλλάξουμε την "αποστήθιση" και να φέρουμε νέες προτάσεις , όλοι κερδίζουν".

Και στην Ελλάδα και στην Τουρκία τα δυο κυβερνώντα κόμματα λέει ο υπουργός Επικρατείας της γείτονος ήλθαν στην εξουσία επειδή κατάφεραν να δώσουν ελπίδες στους λαούς τους και προσθέτει " Και ο ελληνικός λαός και ο Τουρκικός λαός θέλουν να δουν το Αιγαίο ως μια θάλασσα που ενώνει και όχι ως μια θάλασσα που μας χωρίζει . Θέλουν να δουν την Κύπρο ως ένα νησί ειρήνης όπου οι δυο λαοί θα ζουν μέσα σε ήρεμο και ειρηνικό περιβάλλον".

Καταλήγει όμως λέγοντας ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν να λυθούν πιο εύκολα με την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε όπου οι δυο χώρες θα έχουν μεγαλύτερη συνεργασία.
Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top