Select Menu

Aναστέλλεται η εκτέλεση ποινής μέχρι πέντε χρόνια.
Η αποφυλάκιση κρατουμένων με ποινές φυλάκισης από τρία έως πέντε χρόνια για πλημμελήματα εφ’ όσον  ...

εκτίσουν το 1/5 της ποινής τους και εξαγοράσουν το υπόλοιπο 1/5 προβλέπεται στις διατάξεις που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ετσι, παρέχεται η δυνατότητα μετατροπής της ποινής σε χρηματική και αν ο κρατούμενος δεν μπορεί να πληρώσει σε παροχή κοινωφελούς εργασίας.

Από την άλλη, ο θεσμός της αναστολής εκτέλεσης της ποινής εφαρμόζεται σήμερα κατά κανόνα σε ποινές φυλάκισης μέχρι 2 έτη και δυνητικά σε ποινές μέχρι 5 έτη, αν ο δράστης δεν έχει καταδικασθεί παλιότερα σε ποινή άνω των 6 μηνών. Με το σχέδιο νόμου, η δυνατότητα αυτή επεκτείνεται σε όλους τους καταδικασθέντες σε ποινή φυλάκισης μέχρι 5 έτη, αν δεν έχουν καταδικασθεί παλιότερα σε ποινή άνω του έτους. Αντίστοιχα, προβλέπεται η επανεξέταση των περιπτώσεων των ήδη κρατουμένων που δεν έχουν ήδη καταδικασθεί σε υψηλότερη ποινή, ως προς το αν μπορεί να τους χορηγηθεί η αναστολή.

Η αναστολή θα χορηγείται, ωστόσο, πλέον σε κάθε περίπτωση (και για τις χαμηλότερες ποινές) υπό συγκεκριμένους όρους που επιβάλλει το δικαστήριο (λ.χ. αποκατάσταση ζημίας, αφαίρεση άδειας οδήγησης, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα κ.ο.κ.) ανάλογα με τη βαρύτητα της πράξης και την ενοχή. Αν η καταδίκη είναι μεγαλύτερη των 3 ετών, οι όροι είναι αυστηρότεροι, ενώ στην περίπτωση αυτή ο δράστης τίθεται επιπλέον, όπως προβλέπεται και σήμερα, υπό την επιτήρηση επιμελητή κοινωνικής αρωγής για διάστημα 3 έως 5 ετών.

Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top