Select Menu

Καταργείται ο έλεγχος σε προμήθειες και δημόσια έργα!
Μόνο η σφραγίδα μένει, δηλαδή η τυπική ανακοίνωση, για να θεσμοθετηθεί και επισήμως καθεστώς αδιαφάνειας στον χώρο της ανάθεσης δημοσίων έργων, στην παραλαβή προμηθειών και στην αξιολόγηση προσφορών.

Θέμα χρόνου είναι πλέον η καθολική συμμετοχή ιδιωτών, που διατηρούν, όμως, "στενούς δεσμούς" με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και διάφορων παρατρεχάμενων υπουργών και προέδρων δημοσίων οργανισμών, στις επιτροπές που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και των κοινοτικών κονδυλίων....
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που μέχρι σήμερα αποτελούν την πλειοψηφία των μελών στις επιτροπές αυτές εξοβελίζονται, ενώ για όσους διασωθούν μειώνεται στο ελάχιστο η προβλεπόμενη αμοιβή τους.

Οι αλλαγές αυτές στη σύνθεση των ομάδων εκείνων που αποφασίζουν για προκήρυξη έργων πολλών εκατ. ευρώ ή υλικών αντίστοιχης αξίας, δεν θα συνοδευτούν από τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο.

Για παράδειγμα στον τομέα των δημοσίων έργων το όλο σύστημα είναι διαμορφωμένο με τέτοιον τρόπο ώστε να πλουτίζει συγκεκριμένους εργολάβους.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όλα τα μείζονος σημασίας έργα κατοχυρώνονται την τελευταία εικοσαετία στα ίδια πρόσωπα ή στις θυγατρικές εταιρείες τους.

Κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί από την προηγούμενη και νυν κυβέρνηση για να κλείσουν οι εννέα μεγάλες τρύπες στον συγκεκριμένο χώρο που είναι: ο ελλιπής σχεδιασμός προγραμμάτων (ανυπαρξία μελετών), τεμαχισμός έργων, καθυστερήσεις στη φάση της ωρίμανσης λόγω συναρμοδιοτήτων, ανυπαρξία μάστερ πλαν, προβλήματα στον χρονικό προγραμματισμό και ελλιπής ενημέρωση των αρμοδίων κρατικών αρχών.

Είναι γνωστό στους παροικούντες εις την Ιερουσαλήμ του κατασκευαστικού κλάδου ότι πολλά έργα ανατίθενται υποστοκοληγμένα, καθώς δίνονται μεγάλες εκπτώσεις στους εργολάβους. Οι τελευταίοι, όμως, εκ των υστέρων διατυπώνουν αιτήματα για αυξήσεις, τα οποία συνήθως γίνονται δεκτά.

Εκατοντάδες έργα αποφασίζονται και εκτελούνται κυριολεκτικά στο πόδι, καθώς δεν έχει προηγηθεί ανάλυση κόστους - οφέλους, ενώ η μελέτη στην οποία στηρίζονται είναι σχεδόν πάντα ατελέστατη.

Οσο για τον έλεγχο των έργων που εκτελούνται στην επαρχία, αυτός γινόταν με τα "μάτια" από την... Αθήνα.

Οι αξιολογητές δεν είναι τόσο "ανεξάρτητοι" που σε αρκετές περιπτώσεις αποκαλύφθηκε ότι ήταν εν ενεργεία σύμβουλοι περιφερειαρχών ή δημάρχων των περιοχών όπου υπήρχε κατασκευαστικός οργασμός... Αρκετοί δε από αυτούς μετά τη συνταξιοδότησή τους ανέλαβαν καίρια πόστα σε κατασκευαστικές εταιρείες, προφανώς προς ανταμοιβή των υπηρεσιών που προσέφεραν ως "άτεγκτοι" δημόσιοι υπάλληλοι ή αδιάφθοροι εμπειρογνώμονες.

Τώρα θα έρθει και η τυπική αναγνώρισή τους με τον διορισμό τους στις επιτροπές που θεωρούνται οι κατ' εξοχήν εστίες της ρεμούλας και της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος.

Χρήματα, εξάλλου, υπάρχουν...

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ-Α.Τ.

Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top