Select Menu

Ε.Βενιζέλος & Δ.Δρούτσας στις Βρυξέλλες
Το «νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ» και οι σχέσεις του με άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ και η ΕΕ, θα βρεθεί στο επίκεντρο της υπουργικής συνόδου της Συμμαχίας την Πέμπτη και την Παρασκευή, εν όψει της υιοθέτησης του νέου δόγματος από το τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας το Νοέμβριο στη Λισαβόνα.

Στη σύνοδο, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας και ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος. Το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ αναμένεται να υιοθετηθεί από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 19 και 20 Νοεμβρίου στη Λισαβόνα.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, το νέο στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ρασμούσεν, θα πρέπει να προσαρμοστεί στις προκλήσεις του 21ου αιώνα, όπως είναι η διεθνής τρομοκρατία, η διάδοση των βαλλιστικών όπλων και οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Ο γενικός γραμματέας τόνισε ότι το νέο στρατηγικό δόγμα θα επαναβεβαιώνει το σκοπό της ευρωατλαντικής συμμαχίας που είναι η άμυνα του εδάφους των κρατών μελών της και πως θα εξακολουθήσει να ισχύει το άρθρο 5 της Συνθήκης, σύμφωνα με το οποίο η επίθεση κατά ενός συμμάχου είναι επίθεση κατά όλων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Α. Φ. Ράσμουσεν το νέο στρατηγικό δόγμα θα πρέπει να λάβει υπόψη του την ανάγκη εκσυγχρονισμού της στρατιωτικής μηχανής του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των πυρηνικών όπλων. Στο θέμα μείωσης των πυρηνικών υπάρχει έντονη διαμάχη ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, με τη μεν Γαλλία, η οποία έχει στην κατοχή της πυρηνικά όπλα, να μη δέχεται τον αφοπλισμό και τη δε Γερμανία να θεωρεί ότι υπάρχει δυνατότητα μείωσης των πυρηνικών όπλων, εφόσον προχωρήσει το θέμα της αντιπυραυλικής προστασίας.

Υπενθυμίζεται, ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Νορβηγία, ζήτησαν την απόσυρση των αμερικανικών ατομικών όπλων που έχουν απομείνει στην Ευρώπη και τα οποία βρίσκονται στη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ιταλία, καθώς και στην Τουρκία.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top