Τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης με τους πρόσφυγες στον νομό Έβρου, θα ζητήσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, μετά την διήμερη επίσκεψη κλιμακίου της στην περιοχή.
Κατά την παραμονή τους στον Έβρο, τα μέλη της Ύπατης Αρμοστείας είχαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν από κοντά την κατάσταση που επικρατεί και να επισκεφθούν τα σημεία όπου φιλοξενούνται οι λαθρομετανάστες, αλλά και τα σημεία από τα οποία επιλέγουν να περάσουν στη χώρα μας μέσω του ποταμού Έβρου.
Στη Βύσσα συνάντησαν μια ομάδα 42 λαθρομεταναστών που είχε εγκλωβιστεί σε νησίδα για περισσότερες από 15 ώρες χωρίς φαΐ και νερό. Ανάμεσα τους υπήρχαν και 12 γυναίκες και παιδιά, τρία από τα οποία ήταν ασυνόδευτα. Οι πρόσφυγες προέρχονται από Αφγανιστάν, Παλαιστίνη, Ινδία, Σρι Λάνκα κ.α.
Στην απελπισία του ένας Ινδός βούτηξε στα νερά του ποταμού Έβρου προκειμένου να κολυμπήσει και να βρει μια βάρκα για να φύγουν από τη νησίδα, ωστόσο τα ορμητικά νερά τον παρέσυραν με αποτέλεσμα να αγνοείται.
Αναφορικά με τα κέντρα φιλοξενίας των λαθρομεταναστών, το κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας διαπίστωσε ότι η κατάσταση είναι τραγική αφού ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται σε αυτά είναι τριπλάσιος από πέρυσι.
Εκτίμηση των ανθρώπων της Ύπατης Αρμοστείας είναι ότι το Εθνικό Σχέδιο για τους Πρόσφυγες είναι μακροπρόθεσμο και αυτή τη στιγμή πρέπει να παρθούν επείγοντα άμεσα μέτρα.
Για τα κέντρα φιλοξενίας απαιτείται, σύμφωνα με το κλιμάκιο του ΟΗΕ, εξειδικευμένο προσωπικό, που δεν θα είναι μόνο αστυνομικοί αλλά διερμηνείς και νομικοί που θα τους παρέχουν υποστήριξη. Στόχος είναι οι πρόσφυγες να γνωρίζουν που βρίσκονται και γιατί είναι κρατούμενοι.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.