Select Menu

Tου Νικου Κωνστανταρα

Σαν αυτοκρατορική δύναμη που τιμωρεί μια πόλη στασιαστών με την εγκατάσταση στρατιωτικής φρουράς εντός των τειχών, η Eurostat στέλνει άλλους 10 υπαλλήλους στην Αθήνα (πέρα από τους δύο τρεις που βρίσκονται ήδη εδώ) σε μια προσπάθεια να βρεθεί, επιτέλους, το αληθινό μέγεθος του ελληνικού χρέους και ελλείμματος.

Προηγήθηκε η υπογραφή του Μνημονίου με την τρόικα, το οποίο ανταλλάσσει την επιβίωση με τη μειωμένη κυριαρχία. Προφανώς, η «συνθηκολόγηση» δεν ήταν αρκετή για να συμμορφωθούμε: η συνεχής αναθεώρηση των στατιστικών μας δείχνει ότι όσο κι αν προσπαθούν οι δικοί μας λογιστές, δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα μόνοι τους.

Μέσα σε 13 μήνες, οι εκτιμήσεις για το έλλειμμα του 2009 αυξάνονται συνεχώς, από 6% του ΑΕΠ τον Σεπτέμβριο του 2009 έως το 15,1%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Και ακόμη δεν γνωρίζει κανείς πού βρίσκεται η αλήθεια. Είναι σαν τα νούμερα να είναι ζωντανά, και σαν πουλιά ξεφεύγουν συνέχεια από τα δίχτυα των κυνηγών.

Η ανικανότητα να καθορίσουμε τα πραγματικά μεγέθη της οικονομίας μας φαίνεται να είναι μέσα στο εθνικό μας DNA, ριζωμένη στην κοινωνία, ασχέτως των πολιτικών μας πεποιθήσεων. Οταν εξελέγη το 2004, η Νέα Δημοκρατία «κάρφωσε» την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στους Ευρωπαίους εταίρους, λέγοντας ότι η χώρα είχε προσχωρήσει στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση βάσει πλαστών στοιχείων. Μετά, η ίδια η Ν.Δ. άρχισε να μαγειρεύει τα στοιχεία, προβλέποντας (τον Απρίλιο του 2008) έλλειμμα 0,8% του ΑΕΠ το 2009. Μετά την επάνοδό του στην εξουσία, το ΠΑΣΟΚ άρχισε και αυτό τις αναθεωρήσεις. Είδαμε ότι οι κυβερνήσεις μας δεν τα καταφέρνουν όταν προσπαθούν είτε να αποκαλύψουν είτε να αποκρύψουν στοιχεία.

Πρέπει να συμπεράνουμε ότι οι Ελληνες δεν ξέρουν να μετρούν; Αυτό θα ήταν προσβολή στη μνήμη των προγόνων μας, οι οποίοι ίδρυσαν την επιστήμη των Μαθηματικών πάνω στις βάσεις και τα αρχεία των Βαβυλωνίων και Αιγυπτίων· θα υποτιμούσε, επίσης, τα λαμπρά μυαλά Ελλήνων καθηγητών στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, τους εμπόρους, τα παιδιά στα σχολεία μας. Οι αριθμοί πάντα έπαιζαν σημαντικότατο ρόλο στην ελληνική σκέψη, από τα κατάστιχα της μυκηναϊκής εποχής έως τη μυστικιστική κοσμοθεωρία του Πυθαγόρα, η οποία βασιζόταν στις σχέσεις ανάμεσα στους αριθμούς, έως τις καθημερινές συνήθειες που έφθασαν σε εμάς. Για παράδειγμα, οι αρχαίοι Ελληνες καλούσαν τους θεούς τους ανά τριάδες, όπως και τους νεκρούς, ενώ ξεστόμιζαν κατάρες τρεις φορές. Το εννιά, επίσης, ήταν ισχυρός αριθμός, ως τρεις φορές το τρία. Τα ζώδια, οι άθλοι του Ηρακλέους. Πολύπλοκο σύστημα μαντείας βασιζόταν στις αριθμητικές αξίες της αλφαβήτου. (Να θυμηθούμε επίσης ότι η ουσία του Χριστιανισμού έγκειται στην Αγία Τριάδα και οι μαθητές του Χριστού ήταν δώδεκα.)

Το πρόβλημα δεν είναι στο προσωπικό επίπεδο αλλά στο κοινωνικό: αντανακλά το κατά πόσο το πολιτικό συμφέρον και η διανοητική τεμπελιά έχουν διαστρεβλώσει την κοινωνία μας. Η κατάρρευση ιεραρχιών, η έλλειψη αξιολόγησης και υπευθυνότητας, η τσαπατσούλικη επιβολή των νόμων (εθνικών και ευρωπαϊκών), οι συνεχείς «περαιώσεις» (απόδειξη ότι ένα φαύλο σύστημα δεν μπορεί να διεκπεραιώσει ούτε τις βασικότερες απαιτήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας) συντέλεσαν στη δημιουργία ενός κόσμου μακριά από την πραγματικότητα. Οι «πολιτικές λύσεις» επιβλήθηκαν πάνω από τους νόμους και τη λογική. Υπήρξε τόση σπατάλη και τέτοιο χάος, που ακόμη δεν γνωρίζουμε ποιος χρωστάει τι σε ποιον.

Είναι σαν να χτίσαμε μια ψεύτικη πολιτεία, όπως στους «Ορνιθες» του Αριστοφάνη, όπου τα πουλιά έχτισαν το δικό τους βασίλειο και υφάρπαξαν και την εξουσία του Δία. Τον δικό μας κόσμο, όμως, τον φτιάξαμε κατά λάθος. Οπως σχολίασε στην «Κ» ο γνωστός Αμερικανός μαθηματικός ελληνικής καταγωγής, Τζον Αλαν Παύλος: «Επειδή οι αριθμοί και το τυχαίο είναι ανάμεσα στις αρχές της απόλυτης πραγματικότητας, όσοι τους αγνοούν τείνουν να χάσουν τον προσανατολισμό τους και να βρεθούν στη Νεφελοκοκκυγία».

Ζούμε, όμως, στον πραγματικό κόσμο, και όσο και αν μας ταιριάζει του Αϊνστάιν η θεωρία της σχετικότητας (ως μεταφορά του πολιτικού συμφέροντος), η πτώση της Ελλάδας μοιάζει περισσότερο με αυτή του μήλου του Νεύτωνα: είναι απόλυτη, τίποτα δεν την σταματάει. Μόνο όταν καταφέρουμε να επιβάλλουμε τους αριθμούς -τη σκληρή αλήθεια- στον πολιτικό πολιτισμό μας θα επανακτήσουμε πολιτική και πολιτισμό.

Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top