Select Menu

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Το χέρι στην τσέπη ζητεί η ελληνική κυβέρνηση να βάλουν οι μέτοχοι των τραπεζών για την κεφαλαιακή ενίσχυση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Εχοντας λάβει την έκθεση των τριών συμβούλων του Δημοσίου (Deutsche Βank, ΗSΒC και Lazard) για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, το οικονομικό επιτελείο προκρίνει την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών με ίδια μέσα, δηλαδή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ή πώλησης περιουσιακών στοιχείωνόπως έκανε η Εθνική Τράπεζαως την καλύτερη επιλογή για τις τράπεζες. Και τούτο διότι η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών θα συμβάλει στην ταχύτερη έξοδό τους στην αγορά για την άντληση κεφαλαίων και τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας που είναι το ζητούμενο. Οι συγχωνεύσεις για τη δημιουργία μεγαλύτερων και ισχυρότερων σχημάτων δεν λύνουν το θέμα της ρευστότητας και θεωρείται ότι θα πρέπει να πραγματοποιθούν μετά τις αυξήσεις κεφαλαίων. Η μελέτη των τριών συμβούλων του Δημοσίου για το τραπεζικό σύστημα που βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εξετάζει ενδελεχώς το πώς μεταβάλλονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τραπεζικού συστήματος κάτω από διαφορετικά υποθετικά σενάρια. Δηλαδή, υπολογίζει τι θα αλλάξει όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, τη ρευστότητα και την αποτελεσματικότητα αξιοποίησής της για τη χρηματοδότηση της οικονομίας σε περίπτωση συγχώνευσης π.χ. μεταξύ Αlpha Βank και Εurobank ή Τράπεζας Πειραιώς και Μarfin. Οπως αναφέρουν στο υπουργείο Οικονομικών, «η μελέτη αποτελεί έναν χάρτη για την κυβέρνηση ώστε να είναι σε θέση να  αξιολογεί με σημαντική ακρίβεια τι  σημαίνει για το τραπεζικό σύστημα  και την οικονομία το ένα ή το άλλο ενδεχόμενο» .

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι τράπεζες θα πρέπει να ενισχυθούν κεφαλαιακά και να απαγκιστρωθούν από το κράτος, επιστρέφοντας τις κρατικές ενισχύσεις. Αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκφράσει την άποψη να αυξηθεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και να σταματήσει ο εναγκαλισμός τους με το κράτος. Για να γίνει αυτό υπάρχουν λίγοι τρόποι: αύξηση κεφαλαίου ή πώληση περιουσιακών στοιχείων ή και τα δύο μαζί, όπως έκανε η Εθνική.

Οι αυξήσεις ωστόσο μετοχικού κεφαλαίου, για διαφορετικούς λόγους, δεν είναι εύκολες για τις μεγάλες τράπεζες. Βασικό εμπόδιο είναι η πτώση των τιμών των μετοχών τους. Στην παρούσα συγκυρία για να συμμετάσχουν οι μέτοχοι και οι επενδυτές στις αυξήσεις θα πρέπει να υπάρχει σημαντικό δέλεαρ, όπως υψηλή έκπτωση (discount) στην τιμή στην οποία θα γίνει η αύξηση. Για παράδειγμα η επιτυχημένη αύξηση της Εθνικής ύψους 1,8 δισ. ευρώ πραγματοποιήθηκε με discount της τάξεως του 50%.


κλίκ για μεγένθυση


Για ορισμένες όμως τράπεζες το υψηλό discount σημαίνει ότι η αύξηση θα πρέπει να υλοποιηθεί κάτω από την ονομαστική αξία της μετοχής τους, ενδεχόμενο που περιπλέκει τη διαδικασία αύξησης και την καθιστά χρονοβόρα με αποτέλεσμα οι ανάδοχοι να μην αναλαμβάνουν το ρίσκο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα Πειραιώς προχωρεί σε γενική συνέλευση για την αλλαγή της ονομαστικής αξίας της μετοχής της, διαδικασία που θα χρειαστεί περίπου ενάμιση μήνα για να ολοκληρωθεί. Αντίστοιχο θέμα αντιμετωπίζει και η Αlpha Βank.

Από την άλλη, στην περίπτωση της Εurobank η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου σημαίνει ότι ο βασικός μέτοχος της τράπεζας κ. Σπ.Λάτσης θα πρέπει να καλύψει περισσότερο από το 50%, όσο δηλαδή είναι η συμμετοχή του. Αν η αύξηση είναι της τάξεως του 1 δισ. ως 1,5 δισ. ευρώ είναι προφανές ότι ο βασικός μέτοχος θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εurobank εξετάζει στρατηγική συνεργασία με άλλη τράπεζα στην Πολωνία, στην οποία θα πουλήσει μέρος των εκεί δραστηριοτήτων της και η ίδια θα παραμείνει στρατηγικός μέτοχος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός για την πώληση μεριδίου. Από τη διαδικασία αυτή η Εurobank προσδοκά να συγκεντρώσει κεφάλαια «που αντιστοιχούν σε αύξηση κεφαλαίου». Σημειώνεται ότι η Εurobank στην Πολωνία διαθέτει δίκτυο 330 καταστημάτων με ενεργητικό της τάξεως των 5,5 δισ. ευρώ, ενώ η Πολωνία καθώς και η Τουρκία είναι από τις αγορές που παρουσιάζουν υψηλές προοπτικές ανάπτυξης τα προσεχή έτη και ως εκ τούτου συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών τραπεζικών ομίλων.

Οσον αφορά τις συγχωνεύσεις μεταξύ ελληνικών τραπεζών, η κυβέρνηση θεωρεί ότι και αυτός είναι ένας τρόπος θωράκισης του τραπεζικού συστήματος. Οπως αναφέρουν ωστόσο από το υπουργείο Οικονομικών, «ενδεχόμενες συγχωνεύσεις θα πρέπει να προκύψουν από αυθόρμητες διαδικασίες,δεν μπορούν να υποδειχθούν από την κυβέρνηση». Το οικονομικό επιτελείο και η μελέτη των συμβούλων του Δημοσίου θεωρούν ότι μεγαλύτεροι οργανισμοί μπορούν να επιτύχουν μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακος και αυτό θα βοηθήσει τις τράπεζες στο να χρηματοδοτηθούν από την αγορά.

Να σημειωθεί ότι στη μελέτη εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια. Από την πλατεία Συντάγματος εξάλλου επισημαίνεται ότι «αν η Εθνική αγοράσει κάποια μεγάλη ελληνική τράπεζα ενδεχομένως να προκύψει θέμα ανταγωνισμού σε τομείς που το συνολικό μερίδιο αγοράς διαμορφώνεται πάνω από το 50%, κάτι που θα προκαλέσει την αντίδραση των Βρυξελλών». Τόσο η μελέτη ωστόσο όσο και η κυβέρνηση θεωρούν ότι η Εθνική δεν έχει λόγο να προχωρήσει σε συγχώνευση. «Ενισχύθηκε κεφαλαιακά και οι αγορές είναι έτοιμες να τη δανείσουν» αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Κρίσιμος αναμένεται ο Νοέμβριος για το μέλλον της Αγροτικής Τράπεζας. Μέσα στον επόμενο μήνα η κυβέρνηση αναμένεται να συμφωνήσει με την τρόικα για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Αγροτικής που επεξεργάζεται από κοινού με τη διοίκηση της τράπεζας. Στο σχέδιο προβλέπεται ο εξορθολογισμός του επιχειρηματικού σχεδίου της τράπεζας, καθώς και της λειτουργίας της, όπως επίσης και η κεφαλαιακή της ενίσχυση μέσω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, στην οποία θα κληθεί να συμμετάσχει και το Δημόσιο ως βασικός μέτοχος συνεισφέροντας κεφάλαια της τάξεως των 250 δισ. ευρώ. Πηγές στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την έκβαση του εγχειρήματος σωτηρίας της Αγροτικής λέγοντας ότι «η τρόικα και οι Βρυξέλλες υπό προϋποθέσεις θα εγκρίνουν το σχέδιο αναδιάρθρωσης και συμμετοχής του Δημοσίου στην αύξηση», ενώ παράλληλα δηλώνουν ότι «υπάρχει η πολιτική βούληση να απαγκιστρωθεί η Αγροτική από το κράτος».
Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top