Select Menu

Μεντβέντεφ
Ο στόχος για τη λύση του Κυπριακού παραμένει «ένα ενωμένο κράτος στην Κύπρο με μια κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μετά τις συνομιλίες του με τον Κύπριο ομόλογό του Δημήτρη Χριστόφια.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας διαβεβαίωσε ότι η θέση της χώρας του στο Κυπριακό παραμένει αμετάβλητη και ότι τάσσεται υπέρ της επίτευξης μιας λύσης χωρίς έξωθεν πιέσεις.

Ο κ. Μεντβέντεφ ανέφερε επίσης ότι οι λαοί της Ρωσίας και της Κύπρου συνδέονται με μεγάλη ιστορία και πραγματική φιλία και εξέφρασε την ελπίδα η σημερινή του επίσκεψη να συμβάλει στην ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία δεν συνιστούν απειλή για την Κύπρο.

Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την ανεκτίμητη, όπως είπε, υποστήριξη και φιλία εκ μέρους της Ρωσίας και επισήμανε ότι η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου «αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο, το οποίο θα καθορίζει από εδώ και πέρα την πορεία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας».

Επίσης, ευχαρίστησε τον πρόεδρο Μεντβέντεφ και το ρωσικό λαό για τις σταθερές θέσεις αρχών στο Κυπριακό, οι οποίες εδράζονται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι με τον κ. Μεντβέντεφ είχε την ευκαιρία να συζητήσουν τις κύριες πτυχές της συνεργασίας τους και να θέσουν επί τάπητος τους σχεδιασμούς τους για το μέλλον.

Τα αποτελέσματα των συνομιλιών των δύο προέδρων αντικατοπτρίζονται στα έγγραφα τα οποία υπέγραψαν, περιλαμβανομένης της Κοινής Δήλωσής τους για τους εορτασμούς της 65ης Επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης.

Συγκεκριμένα, υπογράφηκαν 13 συμφωνίες και μνημόνια, τα οποία σηματοδοτούν μια νέα δυναμική στο ευρύ πολιτικοοικονομικό και πολιτιστικό φάσμα της συνεργασίας των δύο χωρών, όπως είπε ο κ. Χριστόφιας.

Οι 13 συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας σφραγίζονται από το έγγραφο Στρατηγικής που υπογράψαμε με τον πρόεδρο Μεντβέντεφ το οποίο καθορίζει την κοινή δράση μας για τα επόμενα τρία έτη σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς, σε διμερές αλλά και σε πολυμερές επίπεδο, τόνισε ο κ. Χριστόφιας

Στο Τριετές Σχέδιο Δράσης εκφράζεται υποστήριξη στις προσπάθειες της Κύπρου για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, χωρίς εκβιαστικά χρονοδιαγράμματα και χωρίς επιδιαιτησία. Μια λύση που θα προβλέπει τη μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, και που θα ενσωματώνει την πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου στη συμφωνία για αποφυγή διπλής φορολογίας αποτελεί επίσης μια σημαντική εξέλιξη, που θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως είπε ο κ. Χριστόφιας.

Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι συζητήθηκε επίσης η πρόταση του Ρώσου προέδρου για μια Νέα Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια. «Επαναβεβαιώσαμε τη θετική εκτίμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πρόταση αυτή και εκφράσαμε την υποστήριξή μας, μαζί με το Ρώσο Πρόεδρο, σε μια εποικοδομητική, ισομερή συνεργασία με τους εταίρους μας, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός ανοιχτού για όλους αξιόπιστου συστήματος συνολικής ασφάλειας στην ευρωατλαντική περιοχή» πρόσθεσε.

Τέλος, στις συνομιλίες διαπιστώθηκε είτε ταύτιση είτε σύγκλιση των απόψεων σε όλα τα θέματα της διεθνούς πολιτικής επικαιρότητας και εκφράστηκε η πολιτική βούληση των δύο πλευρών να συνεχίσουν την εποικοδομητική τους συνεργασία σε όλα τα διεθνή φόρουμ.

Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top