Select Menu

Ομιλία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Γκρούεφσκι: Οι κόκκινες γραμμές λύσουν το πρόβλημα με τη ονομασία της ΠΓΔΜ

Τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης περί «αμοιβαίου σεβασμού και δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού κάθε χώρας, περί εθνικότητας, γλώσσας και ταυτότητας», χρησιμοποίησε επανειλημμένα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, απαντώντας στα ερωτήματα βουλευτών σχετικά με το θέμα της ονομασίας της χώρας του, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου,της οποίας ήταν προσκεκλημένος.

Το πρώτο ερώτημα έθεσε η Ελληνίδα βουλευτής της ΝΔ Ελσα Παπαδημητρίου, που επεσήμανε στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ ότι με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει την «προσήλωση» της χώρας του στην ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με τους γείτονες. «Ωστόσο», είπε η κα Παπαδημητρίου, «κατ' επανάληψη προωθήσατε τον αλυτρωτισμό και επιδείξατε πρόσφατα χάρτες με τη μεγάλη Μακεδονία που περιελάμβανε εδάφη, όπως την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Θεωρείτε ότι όλα αυτά συμβαδίζουν με τις δηλώσεις σας;».

Απαντώντας, ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε ότι η χώρα του θέλει με κάθε τρόπο να βρει μια λύση με την Ελλάδα στο θέμα της συνταγματικής ονομασίας.

Υποστήριξε δε ότι από πλευρά του καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να ξεπερασθεί το θέμα και να εξασφαλισθεί ένα καλύτερο μέλλον με τους γείτονες.

Σχετικά με το θέμα των χαρτών δήλωσε ότι δεν φέρει ευθύνη καθ' οτι το περιστατικό έγινε όταν ήταν προσκεκλημένος σε εκδήλωση οργανωμένη από άλλους. Έκλεισε δε λέγοντας ότι «εμείς κάνουμε προσπάθειες για να βρεθεί λύση προκειμένου να ενταχθούμε στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Σε άλλο ερώτημα του βουλευτή της ΠΓΔΜ κ. Ζερνόφσκι (ομάδα των Φιλελευθέρων) για το ποιά είναι «η κόκκινη γραμμή που βάζει ο ίδιος στις συζητήσεις, σε αντιστοιχία με την κόκκινη γραμμή που έχει βάλει ο Έλληνας πρωθυπουργός», ο κ. Γκρουέφσκι απάντησε :

«Η πεποίθησή μας είναι ότι εάν κάποιος θέλει να επιλύσει ένα πρόβλημα, οι κόκκινες γραμμές δεν είναι τα πραγματικά εργαλεία για την επίλυση. Εμείς έχουμε διαφορετική προσέγγιση. Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα περνάνε μέσα από τον διάλογο, το σεβασμό των δικαιωμάτων της κάθε χώρας να αυτοπροσδιορίζεται, να δίνει το όνομα που επιθυμεί στον εαυτόν της. Πιστεύουμε στο σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων, αλλά και της εθνικότητας, της γλώσσας και της ταυτότητας. Οι κόκκινες γραμμές δημιουργούν προβλήματα και αναχαιτίζουν τις δυνατότητες για έναν βαθύτερο διάλογο «.

Ο Ν. Γκρούεφσκι δήλωσε στη συνέχεια ότι πρόθεσή του είναι να συνεχίσει τη συζήτηση για την εξεύρεση λύσης αποδεκτής από τις δύο πλευρές, γι' αυτό και σκοπεύει τη διοργάνωση δημοψηφίσματος.

Να σημειωθεί ότι κατά την άφιξή του στο ΣτΕ έγινε δεκτός από τον Τούρκο Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μετά μια σύντομη κατ'ιδίαν συνάντηση, ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε, μεταξύ άλλων, ενώπιον των δημοσιογράφων, την ικανοποίησή του για τον ενεργό ρόλο της ΠΓΔΜ κατά το εξάμηνο της προεδρίας της στο ΣτΕ. Επίσης έκανε αναφορά στην «ευρωατλαντική ολοκλήρωση « της ΠΓΔΜ δηλώνοντας την υποστήριξη της ΚΣΣΕ αλλά και τη δική του επιθυμία να είναι η γειτων σύντομα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Σε ερώτημα δημοσιογράφου προς τους δύο πολιτικούς για το πώς κρίνουν τη στάση κάποιων κρατών-μελών της ΕΕ να φέρουν αντιρρήσεις στην πρόταση των αρχών της ΠΓΔΜ για την υιοθέτηση του παραδείγματος Σλοβενίας - Κροατίας σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα του ονόματος, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν.

« Θα χρειαστεί να επιλυθούν κάποια προβλήματα «, πρόσθεσε, «όπως συνέβη και με την Τουρκία που βρίσκεται αντιμέτωπη με το ζήτημα της Κύπρου καθώς και με άλλα ζητήματα, αλλά παρ' όλα αυτά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται - κάποια κεφάλαια έχουν ανοίξει ενώ κάποια άλλα έχουν μπει στο περιθώριο. Υπάρχει όμως μια βάση πάνω στην οποία συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει και για την υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ. Οι διαπραγματεύσεις θα έπρεπε να ξεκινήσουν «.

Σχετικά με το ζήτημα του ονόματος, δήλωσε ότι ελπίζει « στο εγγύς μέλλον να επιλυθεί, αλλά σχετικά με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο».

Με δική του δήλωση ο κ. Γκρουέφσκι είπε ότι « κάποια κράτη - μέλη είναι αντίθετα με την πρότασή της ΠΓΔΜ διότι βλέπουν την Ελλάδα, να μην συμφωνεί με αυτήν την προσέγγιση και έτσι είναι δύσκολη η εφαρμογή της».

Σε άλλο ερώτημα για το πώς θα μπορούσε να πεισθεί η Ελλάδα να συμφωνήσει με αυτήν την προσέγγιση, ο κ. Γκρουέφσκι δήλωσε ότι «γίνονται προσπάθειες», ενώ ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε οτι χρειάζεται περισσότερος διάλογος και περισσότεροι συμβιβασμοί.

Πρόσθεσε ότι «δεν θα πρέπει να μπλοκάρεται μια χώρα για ένα τέτοιο ζήτημα το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως περιττό.

Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top