Select Menu


Kαλησπέρα, ενω εναλλασσόμουν μεταξύ διαφόρων ιστιοσελίδων και blogs ψάχνωντας τις επίσημες θέσεις των κομμάτων για το Μακεδονικό ζήτημα καθότι βρίσκεται στην επικαιρότητα με συζητήσεις επι συζητήσεων έπεσα πάνω σε ένα άρθρο του Blog taxalia που έχει όλες τις απόψεις συγκεντρωμένες.


Όπως καταλαβαίνετε παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δεν χρήζουν περαιτέρω σχολίων η ανάλυσης και για αυτό σας τις παραθέτω αυτούσιες, τα συμπεράσματα δικά σας.

-K.Kαραμανλής (ΝΔ)-

Η απαντητική επιστολή του Κώστα Καραμανλή στον Νίκολα Γκρούεσκι,υποθέτουμε ότι εκφράζει τις θέσεις της Ν.Δ.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, τα τελευταία 15 χρόνια η Ελλάδα και η χώρα σας, σε συνέχεια των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, έχουν δεσμευτεί σε διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ με αντικείμενο το θέμα της ονομασίας, το οποίο «…πρέπει να επιλυθεί προς όφελος της διατήρησης ειρηνικών σχέσεων και σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή», όπως υπογραμμίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας στην Απόφαση 817.

Τις περασμένες εβδομάδες, ο Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Matthew Nimetz, παρουσίασε ορισμένες ιδέες που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στις διαπραγματεύσεις. Λυπάμαι που επιλέξατε αυτήν ακριβώς την κρίσιμη στιγμή της διαπραγματευτικής προσπάθειας, για να στείλετε την επιστολή της 10ης Ιουλίου 2008.

Με αυτήν την αφορμή, θέλω να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα είναι σταθερά δεσμευμένη στην προώθηση σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας με όλες τις γειτονικές της χώρες, ειδικά με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, και στη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων που θα τους επιτρέψουν να ενταχθούν στο εγγύς μέλλον, στην ευρω-ατλαντική και ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η Ελλάδα, από το 1993, έχει επιδείξει καλή θέληση ώστε, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, που να λαμβάνει υπόψη της τα νόμιμα συμφέροντα και τις ευαισθησίες των δύο χωρών. Αυτό ανταποκρίνεται στην εντολή των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς επίσης και στην επιθυμία όλων των Κρατών που συμμετέχουν στους Ευρω-ατλαντικούς και Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Κάτι που άλλωστε έχει κατηγορηματικά υπογραμμιστεί, με τρόπο μη επιδεχόμενο αμφισβήτηση, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, αντίστοιχα.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η επιστολή σας, απέχοντας πολύ από το να προωθεί τις διαπραγματεύσεις και τις σχέσεις καλής γειτονίας με τη χώρα μου, εγείρει ανύπαρκτα και απολύτως αβάσιμα ζητήματα που αντιστρατεύονται τις εργώδεις προσπάθειες τις οποίες έχει καταβάλλει η Ελλάδα. Επιδιώκει επίσης παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις γειτονικού Κράτους και παρεκκλίνει από τους στόχους των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων.

Δεν υπάρχει «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα. Ποτέ δεν υπήρξε. Κάθε αντίθετος ισχυρισμός, είναι απόλυτα αθεμελίωτος και πολιτικά υποκινούμενος, χωρίς σεβασμό στην ιστορική πραγματικότητα της περιοχής. Όσον αφορά περιουσιακά ζητήματα, οιοσδήποτε θα μπορούσε να κάνει χρήση της δυνατότητας νομίμου προσφυγής στα Δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Οι εποχές έχουν αλλάξει. Είμαι πεπεισμένος ότι το μέλλον των Βαλκανικών κρατών βρίσκεται στους Ευρωπαϊκούς και Ευρω-ατλαντικούς θεσμούς, και όχι σε εθνικιστικές λογικές μιας εποχής που έχει ανεπιστρεπτί περάσει και που πρέπει να μείνει οριστικά πίσω στο παρελθόν. Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο να εργαστεί γι’ αυτόν τον σκοπό.

Η Ιστορία κρίνει τους ηγέτες από το πως αίρονται στο ύψος των προκλήσεων και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη δική σας θετική στάση και εποικοδομητικό πνεύμα.


-Α.Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ)-

Μια πραγματικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του "μελλοντικού Υπουργού Εξωτερικών" Ανδρέα Λοβέρδου, στον Τάκη Μίχα. Ό,τι πιό ενδιαφέρον έχουμε τις τελευταίες ημέρες της ανόητης εκλογολογίας. Κάθε φράση του κ.Λοβέρδου και μια είδηση. Η αξιολόγηση και η κριτική ανήκουν στον κάθε Έλληνα, στον κάθε ψηφοφόρο.

ΜΙΧΑΣ: Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι το πρόσφατο ξέσπασμα του εθνικισμού στα Σκόπια είναι το αποτέλεσμα της αρνητικής απόφασης για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στην οποία έπαιξε σοβαρό ρόλο και η Ελλάδα. Συμφωνείτε με αυτή την διαπίστωση;

ΛΟΒΕΡΔΟΣ: «Η Ελλάδα δεν άσκησε βέτο. Πιστεύω ότι η εθνικιστική πολιτική (των Σκοπίων σ.σ.) είναι πολιτική εσωτερικής κατανάλωσης και με αυτή την πολιτική ο κ. Γκρούεφσκι κέρδισε τις βουλευτικές, δημοτικές και προεδρικές εκλογές. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα που ενοχλείται από τον εθνικισμό των Σκοπίων. Ο εκφερόμενος από τη FYROM πολιτικός λόγος συναντά αντιρρήσεις και αλλού και ιδιαίτερα στην Βουλγαρία, που έχει ενοχληθεί από την έξαρση του εθνικισμού.»
Μπορείτε με μια πρόταση να μας πείτε γιατί δεν αποδέχεσθε τον όρo «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για τη γειτονική χώρα;

«Το μέρος δεν μπορεί να υποκαταστήσει το όλο. Η γειτονική χώρα αποτελεί ένα τμήμα της Μακεδονίας και συνεπώς, δεν μπορεί να υιοθετεί μια ονομασία που παραπέμπει σε ολόκληρη την Μακεδονία.»

Με την ίδια λογική, σε περίπτωση που τα Σκόπια αποδεχτούν την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» δεν θα πρέπει και η ελληνική Μακεδονία να μετονομασθεί σε «Νότια Μακεδονία»;

«Όχι.. Η Βόρεια Μακεδονία δεν είναι περιοχή. Είναι χώρα κάτω από την οποία βρίσκεται η Ελλάδα, της οποίας μια περιφέρεια ονομάζεται Μακεδονία. Το γεγονός ότι στον ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς μιλάμε για «Ελληνική Δημοκρατία» αίρει το εύλογο του ερωτήματός σας.»

Έχει γλώσσα η γειτονική χώρα και ποια είναι αυτή;

«Τι είναι η γλώσσα τους; Η γλώσσα τους είναι σλαβομακεδονική. Όμως, αυτό είναι έξω από τα ζητούμενα της ενδιάμεσης συμφωνίας.»

Και ποια είναι η εθνότητα τους;

«Το ερώτημα σχετικά με την εθνότητα των πολιτών της γειτονικής χώρας έπεται της λύσεως της ονομασίας και αυτή την στιγμή δεν υπάρχει λύση. Νομίζω ότι η μη συμπερίληψη του θέματος της εθνότητας και της γλώσσας στις προτάσεις Νίμιτς θα μπορούσε να διευκολύνει την επίλυση του προβλήματος.»

Η Αθήνα ζητά από τα Σκόπια να αλλάξουν το όνομα της χώρας τους και παράλληλα αρνείται να τα διαβεβαιώσει δημόσια ότι θα έχουν, τουλάχιστον, τη δυνατότητα να επιλέξουν την εθνότητα και την γλώσσα τους. Δεν κατανοώ πώς αυτό διευκολύνει την επίλυση του προβλήματος.

«Διότι αν μπούμε σε μια συζήτηση περί γλώσσας και εθνότητας δεν πρόκειται να απεμπλακούμε ποτέ. Αν όμως η συμπερίληψη γίνει με αναγωγές που οδηγούν σε συνομολογήσεις αυθαιρεσιών, δεν θα μας βρει πολιτικά σύμφωνους.»

Τι πιστεύετε για το αίτημα αναγνώρισης «μακεδονικής μειονότητας» που εγείρουν μερικές εκατοντάδες ή χιλιάδες συμπολίτες μας;

"Ο προσδιορισμός της μειονότητας, όπως υπάρχει στον ΟΗΕ και αλλού, δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα που διατυπώνουν ορισμένοι άνθρωποι στην Ελλάδα σχετικά με την αναγνώριση «μακεδονικής μειονότητας.»"

Ισχύει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού για τους Έλληνες πολίτες;

«O αυτοπροσδιορισμός είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Όμως, αποτελεί θέμα και με βρίσκει αντίθετο η αποδοχή οποιουδήποτε στοιχείου(πολιτισμικού κλπ) που συνιστά αποδοχή χαρακτηρισμού μειονότητας. Φυσικά στο ατομικό επίπεδο, κανένας δεν έχει πρόβλημα να πιστεύει αυτά που θέλει.»

Πιστεύετε ότι θα πρέπει να διώκονται όσοι κάτοικοι της Μακεδονίας αυτοπροσδιορίζονται ως «μειονοτικοί»;

"Θεωρώ τους ανθρώπους του «Ουράνιου Τόξου» συμπατριώτες μου, έχω συναντηθεί μαζί τους και έχω ακούσει τα επιχειρήματα τους. Είμαι αυστηρός αντίπαλος σε οποιαδήποτε προσπάθεια να δημιουργηθεί θέμα μειονότητας, όπως είμαι και αυστηρός αντίπαλος σε οποιαδήποτε δίωξη ατόμου ή ατόμων επειδή τυχαίνει να αυτοπροσδιορίζονται ως μειονοτικοί, όσο αυθαίρετες κι αν είναι οι κρίσεις τους."

O περίφημος νόμος Γεννηματά που επέτρεπε τον επαναπατρισμό των κομμουνιστών προσφύγων του Εμφυλίου απέκλειε από την κατηγορία αυτή τους «αλλογενείς». Σκέπτεστε να τον αλλάξετε όταν έρθετε στην εξουσία;

«Πιστεύω ότι όσα υπόλοιπα χρωστάμε από την εποχή του Εμφυλίου πρέπει να εξαλειφθούν. Είχαμε λάβει απόφαση το 2003 να κάψουμε τα κόκκινα δελτία, δηλαδή τα δελτία των ανθρώπων σλαβομακεδονικής καταγωγής των οποίων απαγορεύεται η έλευση στην Ελλάδα. Αν αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι θα εγείρουν αξιώσεις σχετικά με παλαιές περιουσίες, μπορούν να πάνε στα δικαστήρια να τις διεκδικήσουν. Δεν πρέπει να υπάρχουν αγκυλώσεις τέτοιες που να εμποδίζουν να λύσουμε το πρόβλημα με τη FYROM σε σχέση με το όνομα. Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι ένας χώρος γεμάτος προβλήματα. Δεν είναι σωστό το θέμα του ονόματος να βαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και να καθιστά τη FYROΜ ένα μέρος από την οποία θα ξεκινήσουν προβλήματα τα οποία θα μεταλαμπαδευθούν και σε άλλες περιοχές. Η εξάλειψη αυτών των υπολοίπων από τον Εμφύλιο είναι μια σωστή κίνηση και περιορίζει ακόμα περισσότερο το πρόβλημά μας με τη FYROM στο θέμα του ονόματος.»

Ποιες είναι εν συντομία οι καθοριστικές διαφορές σας με τη ΝΔ όσον αφορά τον χειρισμό του θέματος της ονομασίας;

«H ΝΔ μετέτρεψε ένα θέμα διαφοράς με τη γείτονα για το θέμα του ονόματος σε ένα θέμα καθολικής αντίθεσης με τα Σκόπια. Αν γίνουμε κυβέρνηση θα εξαφανίσουμε αυτή την αρνητική κατάσταση. Θα περιορίσουμε αυστηρά τις διαφορές μας στο θέμα του ονόματος και θα αναπτύξουμε σχέσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Δεν είναι π.χ. σωστό η κ. Μπακογιάννη να μην έχει ποτέ δει την ηγεσία των Σκοπίων ή να μην τηλεφωνιέται μαζί τους επειδή υπάρχει έξαρση στο θέμα του ονόματος.»

Υπάρχει τίποτα που σας κάνει να πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ όταν έρθει στην εξουσία θα λύσει το πρόβλημα;

«Ναι. Είχαμε φτάσει πολύ κοντά στη συμφωνία με τα Σκόπια επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου. Και θα το ξανακάνουμε. Το μήνυμά μας είναι μήνυμα επίλυσης και όχι αντιπαλότητας.» 



-Παφίλης-Μανωλάκου-Τούσσας (ΚΚΕ)-
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.; 
Οι εξελίξεις αυτές, ιδιαίτερα η λεγόμενη "ανεξαρτητοποίηση" του Κόσσοβου, προκαλούν σοβαρές ανησυχίες στους λαούς της περιοχής, αφού ανοίγουν τους "ασκούς του Αιόλου" για νέους "ακρωτηριασμούς" κρατών, για αλλαγές συνόρων και νέες αιματοχυσίες. Ο κίνδυνος γενικότερης πολεμικής ανάφλεξης στα Βαλκάνια, αναζωπυρώνεται χάρη στην ανακίνηση υπαρκτών ή και ανύπαρκτων μειονοτικών ζητημάτων στην περιοχή, πίσω από τα οποία βρίσκονται διάφορα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα . Τέτοια είναι και τα ζητήματα, που προσπαθεί να ανακινήσει η συγκεκριμένη εκδήλωση, στα πλαίσια και γνωστών παρεμβάσεων των ΗΠΑ , τον Νοέμβρη 2006 του επιτετραμμένου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα Τ. Κάουντριμαν, αλλά και της πρόσφατης έκθεσης 2007 του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα «ανθρώπινα δικαιώματα».
Το ΚΚΕ από θέση αρχών σέβεται και αγωνίζεται για τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Δικαιώματα δηλαδή που έχουν να κάνουν με τη διαφορετική καταγωγή, γλώσσα ή θρησκεία, που προστατεύονται από συγκεκριμένες διεθνείς ή διμερείς συμφωνίες. Θεωρούμε πως οι μειονότητες μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν γέφυρες φιλίας ανάμεσα στους λαούς και να μην μετατρέπονται σε όργανα στα χέρια των ιμπεριαλιστών, για να δικαιολογούν τον πόλεμο και την κάθε λογής επέμβαση τις αλλαγές συνόρων. Οι ιμπεριαλιστές δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τους λαούς και τις μειονότητες, αλλά μόνο για την προώθηση των ταξικών και γεωπολιτικών συμφερόντων τους.Στις συνθήκες του ιμπεριαλισμού, οι μειονότητες πρέπει να διεκδικούν τα δικαιώματα τους μέσα στα σύνορα των κρατών που ζουν. Τα κοινά ταξικά συμφέροντα των εργαζομένων αποτελούν τη βάση για την αντιμετώπιση των διαιρετικών προσπαθειών, είτε αυτές προέρχονται από τις εγχώριες κυβερνήσεις και τον ξένο παράγοντα, είτε από τις ίδιες τις ηγεσίες τους, που πολλές φορές επιδιώκουν τον αποχωρισμό, ή την αυτονομία, όχι για να απελευθερώσουν το λαό τους από την κύρια , την ταξική καταπίεση, αλλά για να τον καταπιέζουν οι ίδιες, ή για να απολαύσουν τα αργύρια της προσχώρησής τους, στα στρατηγικά σχέδια των ιμπεριαλιστικών χωρών.
Στη βάση αυτή το ΚΚΕ διεκδικεί λύσεις για τα ιδιαίτερα εκείνα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών που ανήκουν στη Μουσουλμανική μειονότητα (Τουρκικής, Πομάκικης και Αθιγγάνικης καταγωγής), ξεκινώντας από την παραδοχή ότι η κατάσταση που διαμορφώθηκε με τη Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί μια πραγματικότητα που πρέπει να είναι αποδεκτή και σεβαστή από όλους . Στη συνθήκη της Λωζάνης, η μειονότητα αναφέρεται σαν Μουσουλμανική και σ' αυτήν καθορίζονται και τα σύνορα ανάμεσα σε Τουρκία κι Ελλάδα . Απορρίπτουμε τους ισχυρισμούς ότι πρόκειται αποκλειστικά για "τουρκική μειονότητα", αφού μιλάμε για έναν πληθυσμό που έχει διαφορετική εθνική καταγωγή.

Το Κόμμα μας με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια αγωνίστηκε ενάντια στην πολιτική που είχαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, που ακολουθούσαν μια γραμμή "απομονωτισμού" και διακρίσεων, απέναντι στη μουσουλμανική μειονότητα, κάτι που ενίσχυε την διαιρετική προπαγάνδα της τουρκικής αστικής τάξης στον μειονοτικό πληθυσμό της χώρας. Το Κόμμα μας και σήμερα υπερασπίζεται και προβάλλει αιτήματα υποστήριξης της μουσουλμανικής μειονότητας, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει πως οι αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας στο μεταξύ τους ανταγωνισμό κάνουν προσπάθεια να χρησιμοποιήσουν και αυτά τα μειονοτικά ζητήματα, χωρίς να αποκλείεται όξυνση και πολεμική αντιπαράθεση στην περιοχή της Θράκης. Μια τέτοια εξέλιξη, που πιθανόν να καλλιεργείται και από ξένους ιμπεριαλιστικούς κύκλους δεν θα είναι προς όφελος των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας, συνολικά των Βαλκανίων.
.
Επίσης, όπως είναι γνωστό, μετά τους Βαλκανικούς πολέμους (1912-13), με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου , καθορίστηκαν τελεσίδικα τα σύνορα των Βαλκανικών χωρών. Από το γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας η Ελλάδα πήρε το 51,57%, η Σερβία το 38,32% και η Βουλγαρία το 10,11%.
Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν Σλαβόφωνοι . Όλοι είναι Έλληνες πολίτες και πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφής διάκρισης σε βάρος τους και την αντιπαλεύουμε όπου και στο βαθμό που υπάρχει. Την ίδια ώρα απορρίπτουμε τους ισχυρισμούς περί ύπαρξης "μακεδονικής εθνικής μειονότητας", για τους εξής λόγους:
Το έθνος είναι η ιστορικά διαμορφωμένη σταθερή κοινότητα ανθρώπων, που εμφανίστηκε πάνω στη βάση της κοινότητας της γλώσσας, του εδάφους, της οικονομικής ζωής και της ψυχοσύνθεσης που εκδηλώνεται στην κοινότητα του πολιτισμού. Με βάση αυτή μας την αντίληψη δεν υπάρχει γενικά μακεδονικό έθνος (και αντίστοιχα ύπαρξη μακεδονικής εθνικής μειονότητας, σαν κομμάτι αυτού του έθνους που έμεινε έξω από τα σύνορα του). Η Μακεδονία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια μεγάλη γεωγραφική περιφέρεια, όπου ζούνε πολλά έθνη.
Το κυρίαρχο έθνος που υπάρχει σήμερα στην ΠΓΔΜ δημιουργήθηκε ως τέτοιο μόνον μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν συνέτρεξαν οι παραπάνω όροι στα πλαίσια της αυτόνομης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Από την άποψη αυτή δεν έχει καμία σχέση με τους σλαβόφωνους της Ελλάδας.Είναι ολοφάνερο πως το μόνο κοινό που έχουν οι έλληνες σλαβόφωνοι πολίτες με το κυρίαρχο έθνος που κατοικεί στη ΠΓΔΜ είναι η γλώσσα . Αυτό όμως δεν είναι αρκετό ώστε να τους χαρακτηρίζουμε μειονότητα του συγκεκριμένου έθνους στη χώρα μας. Η γλώσσα από μόνη της, δεν προσδιορίζει το έθνος, αν λείπουν και τα άλλα στοιχεία που προαναφέραμε.
Πολύ περισσότερο που οι σλαβόφωνοι δεν έχουν ταυτόσημη εθνική συνείδηση . Ακόμη και κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων άλλοι από αυτούς πολέμησαν στο πλευρό της Ελλάδας, κι άλλοι της Βουλγαρίας. Σήμερα πολλοί από αυτούς είναι πλέον δίγλωσσοι, στην πορεία σε μεγάλο βαθμό ζούνε διάσπαρτοι σ΄ ολόκληρη τη χώρα λόγω εσωτερικής μετανάστευσης, των μεικτών γάμων κτλ.
Επισημαίνουμε με μεγάλη ανησυχία ότι η ΕΕ χρόνια τώρα έχει προνοήσει με σκοπιμότητα να ενισχύει διάφορες μειονοτικές ομάδες, ή άλλες ομάδες πληθυσμού με ιδιαιτερότητες, ή εν ανάγκη ανακαλύπτονται και ιδιαιτερότητες. Πρόσχημα τα πολιτιστικά έθιμα, η διάσωση της γλώσσας και τόσα άλλα. Μοιάζουν αθώα και δίκαια, και όμως ένα πράγμα υπηρετούν: Να υπάρξουν εφεδρείες που θα παίξουν το ρόλο του προχωρημένου φυλακίου, ή θα γίνουν το πρόσχημα για εκβιασμούς ή και νέο μακελειό. Υπηρεσίες και ειδικοί μηχανισμοί εργάζονται μέχρι και για την δημιουργία νέων κομμάτων, που τάχα θα ενδιαφέρονται για τα προβλήματα των μεταναστών, ενώ στην πραγματικότητα θα δουλεύουν για την πυροδότηση του εθνικισμού και του σωβινισμού. Το ευρωδικαστήριο δουλεύει στην ίδια κατεύθυνση με βάση τους εντολείς του.

Το ΚΚΕ θεωρεί, λοιπόν πως γίνεται μια συνειδητή προσπάθεια από κάποιους "κύκλους" και στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των σλαβόφωνων να δημιουργηθεί θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα. Πρόκειται για προσπάθεια που συνειδητά επιδιώκει να δημιουργήσει προβλήματα, στα πλαίσια της πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε» προς όφελος των σχεδιασμών, που έχουν οι ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.Καταγγέλλουμε αυτές τις επιδιώξεις και την προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί και το Ευρωκοινοβούλιο σε αυτές τις μεθοδεύσεις!
Καλούμε τους λαούς των Βαλκανίων, πρώτα απ' όλα τον ελληνικό, σε επαγρύπνηση και σε πάλη για να ανατρέψουμε τους αρνητικούς διεθνείς συσχετισμούς , να εμποδίσουμε τις κυβερνήσεις να συμμετάσχουν στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, να βάλουμε φραγμό σε αυτές τις μεθοδεύσεις και στη δημιουργία προτεκτοράτων, στην αλλαγή των συνόρων."
Ν.Χ. 7-5-2008
 
-A.Αλαβάνος (ΣΥΡΙΖΑ)-
Παρουσιάστηκε το βιβλίο του δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού "Εν ονόματι της Μακεδονίας", από τον Υπουργό Εσωτερικών Π.Παυλόπουλο, τον πρώην Υπουργό, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο και τον Πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο.
Ο κ.Αλαβάνος χαρακτήρισε "απεχθή εθνικιστική" την πολιτική της κυβέρνησης Γκρούεφσκι και τάχθηκε υπέρ ενός σύνθετου ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, συντασσόμενος έτσι με όλους τους πολιτικούς αρχηγoύς (ΠΛΗΝ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ).
Συνεπώς στο θέμα αυτό υπάρχει αρραγές εθνικό μέτωπο.
Η πρόταση Νίμιτς την οποία θα συζητήσει σε λίγο με τον κ.Βασιλάκη, είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ, καθώς "εμπαίζει" την Ελλάδα. Τι ακριβώς λέει, σας το είπε το taxalia στις 26 Αυγούστου. Την πρόταση την ξέρουμε! Την αντίδραση της Ελλάδας δεν ξέρουμε.

-A.Γεωργιάδης (ΛΑΟΣ)-
AΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΣΤΟ NEWSTIME:
Να περάσουμε σε ένα άλλο σημαντικό θέμα, το Μακεδονικό ή “Σκοπιανό”, όπως έχουμε συνηθίσει να το λέμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Ο κ. Λοβέρδος σε συνέντευξή του δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να επιτρέψει την επάνοδο των Σλαβομακεδόνων προσφύγων του εμφυλίου στην Ελλάδα, να κάψει όπως μας είπε τα κόκκινα δελτία. Συμφωνείτε;
Ο Αντρέας Λοβέρδος είναι ένας εξαιρετικός συνάδελφος, και πρέπει να τονιστεί αυτό και κάνει πραγματικά πολύ σπουδαία δουλειά ως υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ. Το λέω γιατί τον έχω παρακολουθήσει εκτενώς στην αρμόδια επιτροπή που συμμετέχομε και οι δύο , εγώ είμαι ο αντίστοιχος του ΛΑΟΣ.
Ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε μία θέση στην οποία εγώ δεν είμαι...
απλά αντίθετος, είμαι κατηγορηματικά αντίθετος. Είναι μια λανθασμένη θέση. Αυτοί οι άνθρωποι, φεύγοντας, δεν έφυγαν όπως λένε πολύ διωγμένοι και κατατρεγμένοι και κακόμοιροι. Δεν είναι αυτή η αλήθεια. Αυτοί οι άνθρωποι έφυγαν γιατί είχαν εν όπλοις επαναστατήσει ως συμμορίτες, όπως έλεγαν τότε, ήταν το λεγόμενο ΝΟΦ, οι οποίοι ήθελαν να επιβάλουν την απόσχιση του εδάφους της Μακεδονίας από το ελληνικό έδαφος, την ελληνική επικράτεια, πράξη που τότε είχε επικυρώσει η λεγόμενη 5η ολομέλεια του ΚΚΕ. Το λέω για να θυμόμαστε και την Ιστορία.
Αυτοί λοιπόν έχασαν την ανταρσία τους κατά τη διάρκεια του όπως λεγόταν τότε συμμοριτο-πολέμου, ας τον πούμε εμφύλιο σήμερα, έσφαξαν, έκαψαν , βίασαν, τυράννησαν και έφυγαν φοβούμενοι τα αντίποινα από τους κατοίκους. Φεύγοντας, φυσικά άφησαν πίσω τους όλες τις περιουσίες τους και ότι τυχόν άλλο είχαν στην Ελλάδα. Αν τώρα τους πούμε ελάτε, όπως είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος και διεκδικείστε στα εθνικά δικαστήρια, τυχόν αποζημιώσεις, θα μπλέξουμε σε έναν κυκεώνα αναταραχής στην περιοχή.
Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Οι άνθρωποι αυτοί με την συμπεριφορά τους έδειξαν ότι δεν έχουν ελληνική εθνική συνείδηση, με τις πράξεις τους αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν, μετά την ευτυχώς ήττα τους και άρα οι απόγονοι τους ζουν στο κράτος που οι γονείς τους επέλεξαν να μείνουν .
Θα ήταν σαν να λέγαμε τώρα ότι οι απόγονοι των πρώτων αποίκων στην Αυστραλία ή στις ΗΠΑ πρέπει να γυρίσουν στην Μεγάλη Βρετανία και να πάρουν βρετανικό διαβατήριο και να διεκδικήσουν τις περιουσίες των γονιών τους που άφησαν τότε. Αυτά δεν γίνονται. Η ιστορία έχει αποφασίσει.
Άρα εσείς λέτε ότι ακόμη και για τα παιδιά, που δεν πολέμησαν τότε, αυτοί που ήταν έλληνες πολίτες αλλά άλλου γένους όπως λέει ο περίφημος νόμος του ’83, να μην επιτραπεί ούτε σε εκείνους η επιστροφή στα χωριά τους.
Σε καμία απολύτως περίπτωση. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα στην Ελλάδα. Ήσαν αντάρτες συμμορίτες . Δυστυχώς, αμαρτίες γονέων παιδεύουσιν τέκνα. Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι τα παιδιά δεν είχαν καμία συμμετοχή, αλλά όμως τι θα γίνει τώρα, θα γυρίσουμε πίσω να προκαλέσουμε κοινωνική αναταραχή στην ελληνική Μακεδονία;’
Θα ήθελα και τη γνώμη σας συνολικά για το Μακεδονικό. Θα ήσασταν υπέρ του όρου για τη γειτονική χώρα “Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας”, όπως συζητείται και στο πλαίσιο των προτάσεων Νίμιτς;
Είμαι πάρα πολύ κατά, το θεωρώ μεγάλο λάθος και θα ήθελα να εξηγήσω γιατί. Το όνομα Μακεδονία, είναι ένα ελληνικό φυσικά όνομα, το οποίο σηματοδοτεί κάτι, δηλαδή ένα τμήμα της ελληνικής επικράτειας και ένα τμήμα του ελληνικού γένους εδώ και αιώνες. Τώρα υπάρχει η άποψη, έλα μωρέ για ένα όνομα θα κάνουμε έτσι; Δεν είναι όμως έτσι στην ιστορία, το βλέπω και ως επιστήμων ιστορικός. Το κάθε όνομα μεταφέρει πίσω από αυτό ιστορικά δικαιώματα. Δεν είναι μόνο του το όνομα. Πώς λοιπόν η Ελλάδα να αναγνωρίσει τη «Μακεδονικότητα» στους Σκοπιανούς, οι οποίοι με την Μακεδονία δεν έχουν καμία σχέση, είναι Σλάβοι και μάλιστα για να είμαστε και ακριβείς είναι κατά βάση Βούλγαροι; Αυτή είναι η αλήθεια.
Δηλαδή εσείς δεν δέχεστε ούτε τον όρο Σλαβομακεδόνες;
Μα, δεν είναι Σλαβομακεδόνες, Βούλγαροι είναι οι άνθρωποι.
Εννοώ με την γεωγραφική έννοια του όρου;
Δεν είναι καθόλου Μακεδόνες, είναι Βούλγαροι. Πείτε τους αν θέλετε Βουλγαρο –Σκοπιανούς.
Οι Μακεδόνες, είναι ένα φύλο ελληνικό που πρωτοαναφέρεται στον Όμηρο. Το Μακεδόνας σημαίνει ο ψηλός, ο μακρύς, ήταν ψηλός ο Μακεδόνας και τι δουλειά έχουν με αυτούς που ήρθαν στην περιοχή αυτή 15 αιώνες μετά. Καμία δουλειά. Πάμε τώρα στην ουσία του θέματος.
Όλη η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται αυτό το κρατίδιο είναι ο λεγόμενος Μακεδονισμός. Αυτοί για να οικοδομήσουν αυτή την ψεύτικη εθνική τους συνείδηση, αυτοί δεν έχουν συνείδηση, είναι Βούλγαροι όπως σας είπα, απλώς ο Τίτο για να αποσπάσει αυτό το τμήμα του εδάφους από την Βουλγαρία και να αποκόψει τους δεσμούς από την Βουλγαρία, τους έδωσε μία ψεύτικη εθνική ταυτότητα. Όταν δίνεις σε κάποιο μία ψεύτικη εθνική ταυτότητα, είναι σαν τους γενιτσάρους, έχουν πιο μεγάλο φανατισμό. Τα γενιτσαρικά σώματα ήταν τα πιο φανατικά οθωμανικά στρατεύματα από τα άλλα. Το ίδιο συμβαίνει τώρα μ’ αυτούς.
Ποιο είναι το βασικό επιχείρημα; Πρέπει να πάμε, λένε, σε συμβιβασμό, διότι έχοντας τόσες χώρες αναγνωρίσει αυτή τη χώρα ως Μακεδονία, κινδυνεύουμε σε λίγο ολόκληρος ο πλανήτης να τους λέει Μακεδονία.
Αυτοί που το λένε αυτό, και είναι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, πρέπει να μας απαντήσουν γιατί απέτυχαν όλα αυτά τα χρόνια, και τόσες χώρες αναγνώριζαν την χώρα αυτή ως Μακεδονία. Αυτό είναι το πρώτο. Άρα, πρώτα να μας πουν γιατί απέτυχαν, και μετά να μας πουν τι να κάνουμε για να το λύσουμε. Γιατί όταν κάποιος τα έχει κάνει θάλασσα και μετά έρχεται να σου δώσει τη λύση , πρέπει πρώτα να σου πει γιατί τα έκανε θάλασσα και μετά να σου πει την λύση.
Δεύτερον, θέλω να επαναλάβω το βασικό επιχείρημα που είναι αυτό που δυστυχώς δεν λέγεται στην Ελλάδα , γιατί στην Ελλάδα δεν ξέρουμε για τι μιλάμε συνήθως: Δεν μας ενδιαφέρει αν θα τους λέει Μακεδονία ο υπόλοιπος πλανήτης, δεν μας ενδιαφέρει αν θα τους λέει Μακεδονία το πρώτο διαστημόπλοιο των εξωγήινων που θα έρθει στη γη, δεν μας ενδιαφέρει αν τους λέει Μακεδονία το άκρον άωτον του Γαλαξία! Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι το πως θα τους πούμε εμείς! Ακούστε γιατί:
Έχω εγώ ένα πνευματικό δικαίωμα στο βιβλίο που έχω γράψει « Ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα: Ο μύθος καταρρέει» είναι δικό μου το βιβλίο , εγώ το έχω γράψει αυτό το βιβλίο. Αν μαζευτούν όλοι Αθηναίοι και ψηφίσουν και πουν ότι τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου ανήκουν σε εσάς είναι δικό σας αυτό το βιβλίο; Όχι! Μόνο αν εγώ σας το παραχωρήσω είναι δικό σας, το τι λένε οι υπόλοιποι το έχουμε γραμμένο στα παλιά μας τα παπούτσια.
Θα σας δώσω ένα ιστορικό παράδειγμα να το καταλάβετε: Όταν ο Τσιανγκ Κάι Σεκ έφυγε από την Κίνα διωγμένος από τον Μάο τσε Τουνγκ και πήγε στην Ταιβάν το κράτος που δημιουργήθηκε ονομάστηκε εθνικιστική Κίνα. Αυτό το κράτος επειδή ήταν το κράτος που συστήσαν οι ξένες δυνάμεις , ενώ ο Μάο τσε Τουνγκ είχε κάνει την επανάσταση με τους Κομμουνιστές και ήταν σε διεθνή απομόνωση, ήταν το κράτος που επί περίπου 20 χρόνια ήταν αναγνωρισμένο από όλο τον πλανήτη γη ως η Κίνα. Μέχρι την εποχή του προέδρου Νίξον που έκανε το άνοιγμα στην Κίνα, όταν λέγαμε στον ΟΗΕ τη λέξη Κίνα εννοούσαμε τη χώρα που σήμερα την ξέρουμε ως Ταιβάν. Μάλιστα αυτή η χώρα είχε και θέση στο Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ. Όταν όμως τα συμφέροντα της Δύσης άλλαξαν και τα βρήκαν με το Μάο τσε Τουνγκ, οι Ταϊβανέζοι πήγαν μια ωραία πρωία να μπουν στα γραφεία του στον ΟΗΕ και είχαν αλλάξει κλειδαριές. Και τους είπαν Κίνα δεν είστε εσείς, κακώς σας λέγαμε Κίνα όλα ατά τα χρόνια, Κίνα είναι αυτοί. Προσέξτε όμως, αυτό έγινε γιατί επί 20 χρόνια όταν ο υπόλοιπος κόσμος τους έλεγε Κίνα, η πραγματική Κίνα τους έλεγε Ταϊβάν. Γιατί αν η πραγματική Κίνα τους είχε πει Κίνα, το θέμα θα είχε τελειώσει.
Και τι θέλω να πω με αυτό . Μόνο όταν θα τους πούμε εμείς Μακεδονία, αυτοί θα έχουν αποκτήσει δικαιώματα επί αυτού του ιερού ονόματος, διότι εμείς είμαστε οι αποκλειστικοί κάτοχοι και νομείς αυτού του πραγματικού δικαιώματος. Άρα εμείς μόνο μπορούμε να το παραχωρήσουμε.
Μια διευκρινιστική ερώτηση. Ποια η γνώμη σας για όσους στην Ελλάδα αποδέχονται τον όρο Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας;
Το κάνουν γιατί θέλουν να τα έχουν καλά με τους Αμερικάνους. Θεωρούν το θέμα όχι τόσο μεγάλης σημασίας και στην ιεράρχηση που κάνουν το βάζουν σε δευτερεύουσα θέση συγκριτικά με τη σχέση τους με την Αμερική.

-Σ.Παπαθεμελής (Δημοκρατική Αναγέννηση)-

H θέση της Δημοκρατικής Αναγέννησης, όπως μας γνωστοποιήθηκε από τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος κ.Σταύρο Βιτάλη είναι τόσο λιτή, που δεν χρειάζονται άλλα σχόλια:

«ΚΑΜΙΑ ΛΕΞΗ Η ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΤΗΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».


-Π.Τραϊανού (ΕΑΜΒ')-
Πρέπει να τελειώνει η "πλάκα" με το Μακεδονικό Ζήτημα.

Βαρδαρία και τέλος.
Οι "μάσκες" έπεσαν.
Αποκαλύφθηκε το εβραϊκό σχέδιο εις βάρος της Μακεδονίας.

Η "πλάκα" με το όνομα Μακεδονία άρχισε να γίνεται ανυπόφορη και "ανυπόφορο", όταν αναφερόμαστε σε λαούς και συμπεριφορές κρατών, σημαίνει επικίνδυνο. Αποκαλύφθηκε με στοιχεία πλέον αυτό το οποίο φωνάζουμε εδώ και χρόνια. Δεν υπάρχει ούτε αμερικανικό σχέδιο εις βάρος της Μακεδονίας ούτε κάποια ανιστόρητη Κοντολίζα Ράις, η οποία θέλει να "επιλύσει" τα κρίσιμα θέματα. Οι Εβραίοι είναι αυτοί οι οποίοι κρύβονται πίσω από αυτές τις μεθοδεύσεις. Αυτοί μεθοδεύουν τα πάντα εις βάρος των προαιώνιων εχθρών τους και όχι Αμερικανοί. Η περίφημη Κοντολίζα Ράις δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια μαύρη "βιτρίνα" της νεοταξιτικής λογικής, η οποία αναζητά συμβολισμούς, για να δείξει ένα politically correct προσωπείο. Είναι ένα άβουλο "ανδρείκελο", που, αντί να τη βάλουν να μαζεύει βαμβάκι στην Αλαμπάμα, όπως κάνουν με τα εκατομμύρια των ομόφυλών της, την έβαλαν να παριστάνει την υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ.

Την αμερικανική πολιτική και ειδικά την πολιτική στη Μακεδονία τη σχεδιάζει και την υλοποιεί το εβραϊκό "ιερατείο" της Ουάσιγκτον. Ένα ιερατείο, το οποίο μισεί θανάσιμα τους Μακεδόνες, εξαιτίας του Αντιόχου του Επιφανούς και νομίζει ότι μετά από δύο χιλιάδες χρόνια μπορεί να τον εκδικηθεί, "βιάζοντας" την πατρίδα του. Αυτός είναι το αιώνιο πρόβλημα των Εβραίων. Ο Αντίοχος, ο οποίος ενσαρκώνει γι' αυτούς τον εθνικό τους "αντίχριστο". Αυτοί οι μισαλλόδοξοι Εβραίοι σχεδιάζουν την αμερικανική πολιτική στη Μακεδονία. Από τον Κίσινγκερ και την Ολντμπράιτ τα "σχέδια" πηγαίνουν κατευθείαν στα "όργανα" που θα την εφαρμόσουν. Δεν υπάρχει καμία αμερικανίδα Πρέσβης στα Σκόπια με το όνομα Μιλοβάνοβιτς. Υπάρχει η Εβραία Pesce, που —πρωτοφανές για μορφωμένη καριερίστρια— κρύβεται πίσω από το σλαβικό όνομα του συζύγου της. Αυτή η Εβραία συντονίζεται με τους Εβραίους της Ουάσιγκτον και δίνουν τις "δέσμες" ιδεών στον επίσης Εβραίο Νίμιτς.

Αυτοί κάνουν την "πλάκα" και οι "πλάκες", όταν αρχίσουν να ενοχλούν, φτάνουν στο τέλος τους. Σεβόμαστε απόλυτα τους Βούλγαρους, τους Σέρβους και τους Αλβανούς, που κατοικούν στο γειτονικό κράτος. Τους ανθρώπους, οι οποίοι κατανοούν καλύτερα από τον καθένα —και το έχουν κατά καιρούς εκφράσει— ότι δεν έχουν καμία σχέση με ένα όνομα, με το οποίο οι ίδιοι δεν έχει την παραμικρή σχέση ούτε πολιτισμικά ούτε γλωσσικά ούτε εθνικά. Οι άνθρωποι αυτοί επί αιώνες κατοικούσαν στο μέρος που οι ίδιοι περιέγραφαν με το όνομα Βαρδαρία. Το αν οι προκάτοχοί τους Έλληνες αυτό το μέρος το ονόμαζαν "Μακεδονία" και οι Αμερικανοί —αν το κατείχαν— θα το ονόμαζαν "Μινεσότα", είναι πράγματα τα οποία δεν τους αφορούν. Όλοι αυτοί στη Βαρδαρία γεννήθηκαν και αυτήν αντιλαμβάνονταν ως πατρίδα τους ανεξαρτήτως εθνικής προέλευσης. Την ελληνική λέξη "Μακεδονία" την έμαθαν στα σχολεία τους, όπως τη μαθαίνουν οι Γάλλοι, οι Ινδοί ή οι Ιάπωνες.

Απλά πράγματα, τα οποία, όσοι κάνουν πως δεν τα καταλαβαίνουν, το κάνουν εκ του πονηρού. Το γεγονός ότι ο όρος "Μακεδονία" περιγράφει τον ίδιο ακριβώς χώρο με τον όρο "Βαρδαρία", δεν σημαίνει ότι κάποιοι από τους μη Έλληνες κατοίκους του χώρου νομιμοποιούνται να τον διεκδικούν. Αυτό δεν είναι κάτι το πρωτοφανές και ως εκ τούτου δύσκολο να γίνει αντιληπτό. Συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις. Η αναφορέ σε ένα κοινό αντικείμενο δεν νομιμοποιεί "δανεισμούς" και διεκδικήσεις. Σε κοινό αντικείμενο αναφερόμαστε κι όταν συζητάμε για το "ψωμί". Αυτό όμως δεν τους ώθησε να διεκδικήσουν την ελληνική λέξη που το περιγράφει. "Λεπ" το ονομάζουν και αδιαφορούν για την ελληνική γλώσσα. Άρα, για να το κάνουν αυτό σε μια ομοειδή περίπτωση, δεν το κάνουν από γεωγραφική "ευαισθησία", επειδή σέβονται τους γεωγραφικούς όρους. Όταν το κάνουν αυτό, είναι ύποπτοι και οριακά εγκληματίες. Όταν, ως σλαβόφωνος, λες ότι είσαι ο κύριος των "λεπ", απευθύνεσαι σε συγκεκριμένους ανθρώπους και άρα προσδιορίζεις και τον χώρο σου. Όταν λες ότι είσαι ο κύριος των "ψωμιών", προσβλέπεις και στο "τραπέζι" των διπλανών σου, εφόσον ο δικός σου όρος έτσι κι αλλιώς ισχύει.

Κατά τη γνώμη μας ο λαός της FYROM είναι παντελώς αμέτοχος σ' αυτήν την κατάσταση. Το "παιχνίδι" το παίζουν συγκεκριμένοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν την παραμικρή σχέση μ' αυτούς. Καμία σχέση, ούτε εθνικά ούτε πολιτισμικά. Οι Εβραίοι σχεδόν με τη βία έχουν "φορτώσει" στο γειτονικό κράτος μια ηγεσία χαφιέδων και το έχουν παραδώσει στη διαχείριση κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι μισούν την Ελλάδα. Μόνον αυτοί παριστάνουν τους "Μακεδόνες", γιατί έχουν τους λόγους τους. Όλοι οι υπόλοιποι είναι ευχαριστημένοι και περήφανοι ως Βούλγαροι, ως Αλβανοί ή Σέρβοι, όσο ευχαριστημένος και περήφανος είναι κάποιος με τον εαυτό του.

Αυτοί, που παίζουν το "παιχνίδι", είναι πολλοί συγκεκριμένοι άνθρωποι. Δυστυχώς οι περισσότεροι από αυτούς είναι πρώην "δικοί" μας άνθρωποι. Είναι οι πραγματικοί εγκληματίες του ελληνικού εμφυλίου. Είναι αυτοί οι οποίοι πραγματικά ήθελαν να κάνουν κακό στους Έλληνες και απέτυχαν. Είναι αυτοί οι οποίοι δεν τα κατάφεραν τότε και νομίζουν ότι έχουν σήμερα ξανά μια ευκαιρία να εκδικηθούν αυτούς που κάποτε τους νίκησαν και τους ταπείνωσαν. Αυτοί οι εγκληματίες είναι που παριστάνουν τους "Μακεδόνες" και παρασέρνουν τους υπόλοιπους, είτε αυτοί είναι Βούλγαροι είτε Αλβανοί είτε Σέρβοι. "Παρασέρνουν", δηλαδή, τρόπος του λέγειν. Υπάρχει βία και εκβιασμός της δοτής εξουσίας των ξένων απέναντι στον πληθυσμό της γειτονικής χώρας. "Παρασυρμός", από σταλινικούς δολοφόνους και χαφιέδες, είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο και το οποίο δεν έχει την παραμικρή σχέση με την έννοια της "επιχειρηματολογίας".

Εβραίοι και πρώην Έλληνες κομμουνιστοσυμμορίτες έχουν συνθέσει την απόλυτη συμμορία στη γειτονική χώρα. Μια επικίνδυνη και δολοφονική συμμορία, η οποία με τις "πλάτες" των Αμερικανών τρομοκρατεί τους πάντες και δεν διστάζει μπροστά σε τίποτε. Μια συμμορία, που κλείνει στόματα, ακόμα κι όταν αυτά είναι του μεγέθους ενός πρώην προέδρου της χώρας, όπως ο Γκλιγκόροφ, ο οποίος πλέον δεν τολμάει να εκφράσει δημοσίως τις απόψεις του. Όλοι αυτοί από κοινού —και ο καθένας για τους δικούς του λόγους— μισούν τους Έλληνες και έχουν δημιουργήσει ένα αδιάσπαστο μπλοκ. Αυτοί οι κομμουνιστοσυμμορίτες έχουν τώρα επενδύσει στους Εβραίους, οι οποίοι χρηματοδοτούν και στηρίζουν με όλα τα —αμερικανικά— μέσα τις παλιές ανθελληνικές φιλοδοξίες τους. Αμετανόητοι προδότες, που μόνον κακό θέλουν να κάνουν. Τέτοιος προδότης είναι και ο Γκρουέφσκι. Ο μισαλλόδοξος Ανθέλληνας με την καταγωγή από την Αχλάδα της Φλώρινας.

Γνωρίζοντας κάποιος ποιοι βρίσκονται πίσω από τις ανθελληνικές κινήσεις, ευνόητο είναι ότι γνωρίζει και ποιος μπορεί να "καθαρίσει" το όλο ζήτημα. Ποιος είναι αυτός; Το ΚΚΕ, αν το θελήσει, μπορεί να καθαρίσει το θέμα μέσα σε λίγες μέρες. Επιφανή στελέχη του ήταν όλοι αυτοί. "Χρωστάει" το ΚΚΕ στους Έλληνες και πρέπει κάποτε να τους "ξεπληρώσει". Τώρα έχει τη μοναδική και ίσως την τελευταία του ευκαιρία να προσφέρει μια θετική υπηρεσία σ' αυτόν τον λαό. Ας παραδώσει τους κομματικούς φακέλους αυτών των "Μακεδόνων" στο ελληνικό κράτος. Τους φακέλους ανθρώπων, οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί στη FYROM από ολόκληρο το πάλαι ποτέ Ανατολικό Μπλοκ και "πυροβολάνε" την Ελλάδα. Τους φακέλους ανθρώπων, οι οποίοι, εκτός από τα εγκλήματα εντός της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, έχουν ανάλογα τέτοια και ως σταλινικοί χαφιέδες εις βάρος όλων των εκτοπισθέντων εκείνης της εποχής. Ανθρώπων, οι οποίοι έχουν πλέον επαναπατριστεί και είναι Έλληνες πολίτες. Τον ρόλο όλων αυτών των ανθρώπων τον γνωρίζει απόλυτα το ΚΚΕ.

Τα στοιχεία αυτών των ανθρώπων πρέπει το ΚΚΕ να παραδώσει στο κράτος και στον ελληνικό λαό. Να δώσει το νομικό δικαίωμα στο κράτος να τους καταδιώξει στα διεθνή δικαστήρια για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εφόσον πρόκειται για εγκλήματα τα οποία διαπράχθηκαν εις βάρος σημερινών Ελλήνων πολιτών. Επιπλέον είναι μια ευκαιρία να μάθουν όλοι οι Έλληνες περί τίνος πρόκειται. Να "θαυμάσουν" όλοι τους διαβόητους εγκληματίες με τις όψιμες "ευαισθησίες". Να δούνε ποιοι είναι αυτοί που παραχωρούσαν κάποτε την πατρίδα τους στους "Στάλιν" και σήμερα αγωνίζονται για το δικαίωμα να έχουν πατρίδα. Να μάθουν όλοι τα έργα τους εις βάρος του ελληνικού λαού στη διάρκεια του εμφυλίου και εις βάρος των Ελλήνων εκτοπισθέντων στη διάρκεια του εφαρμοσμένου σταλινικού "παραδείσου". Όχι περιουσιακές απαιτήσεις δεν μπορούν να έχουν, αλλά ούτε ως τουρίστες δεν δικαιούνται να περάσουν από την Ελλάδα. Με τη σημερινή τακτική τους όχι μόνον από τον εαυτό τους στερούν το δικαίωμα επιστροφής στην Ελλάδα, αλλά "χτίζουν" τείχος και για τα παιδιά τους.

Η κατάσταση οδηγείται πλέον σε κορύφωση και δεν υπάρχει γυρισμός. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι τόσο στους Έλληνες όσο και στην ιστορία τους. Αυτές οι ευθύνες βαρύνουν κυρίως τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Ένα είναι πλέον βέβαιο. Όποιος Έλληνας πολιτικός τολμήσει να υπογράψει οτιδήποτε, που θα παραδίδει με τον οποιονδήποτε τρόπο και για τον οποιονδήποτε λόγο το όνομα Μακεδονία στους γείτονες, ας γνωρίζει από τώρα ότι θα έχει το τέλος αυτών που πρόδωσαν τη Μικρά Ασία. Μάλιστα, τα πράγματα εδώ είναι εξαιρετικά χειρότερα απ' ό,τι στη μικρασιατική καταστροφή. Γιατί; Γιατί είναι διαφορετικό πράγμα ο ελληνισμός να χάσει έδαφος και διαφορετικό πράγμα να χάσει "ουσία". Αυτό, επειδή δεν είναι κατανοητό σε όλο του το βάθος, θα χρησιμοποιήσουμε όρους της οικονομίας, για να καταλάβει ο αναγνώστης τι εννοούμε.

Είναι άλλου επιπέδου "ζημιά" για μια εταιρεία να χάσει μία αγορά, είτε μικρή είτε μεγάλη και άλλο πράγμα να χάσει μέρος της ιδιοκτησίας του ίδιου του κεφαλαίου της. Έστω, για παράδειγμα, ότι οι Ιρανοί βρίσκονται —λόγω ιδεολογίας— σε σύγκρουση με την Coca-Cola. Αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης είναι να εκδιώξουν την Coca-Cola από την αγορά τους. Με τον τρόπο αυτόν της προκαλούν ζημιά, αλλά δεν αλλοιώνουν το κεφάλαιό της. Η Coca-Cola θα παραμείνει τέτοια για την παγκόσμια αγορά, έστω κι αν δεν έχει παρουσία στο Ιράν. Φαντάζεται κάποιος οι Ιρανοί να βρίσκονταν ξαφνικά σε θέση να διεκδικούν μέρος της ιδιοκτησίας της συνταγής και άρα του κεφαλαίου, που έκανε την εταιρεία παγκοσμίως γνωστή; Σ' αυτήν την περίπτωση δεν θα μιλάμε πλέον για ζημιά, αλλά για καταστροφή. Αυτή ακριβώς είναι η διαφορά μεταξύ της μικρασιατικής καταστροφής και του μακεδονικού ζητήματος.

Στη μικρασιατική καταστροφή ο ελληνισμός έχασε έδαφος. Έχασε μέρος της επικράτειάς του. Ο ίδιος ο ελληνισμός όμως δεν αλλοιώθηκε. Υποχώρησε από έναν χώρο, διατηρώντας όμως όλα του τα συστατικά στοιχεία. Το μακεδονικό ζήτημα αυτά τα συστατικά στοιχεία απειλεί. Η Μακεδονία είναι μέρος της "ουσίας" του ελληνισμού. Ο ελληνισμός χωρίς τη Μακεδονία είναι ένα αδειανό "πουκάμισο" και η Μακεδονία χωρίς τον ελληνισμό είναι "γυμνή". Το απόλυτο όραμα του Κίσινγκερ και των υπολοίπων Εβραίων. Ο απόλυτος "αφοπλισμός" της μισητής γι' αυτούς Μακεδονίας. Αυτός είναι ο προαιώνιος στόχος τους. Να χτυπήσουν την Ελλάδα στη γλώσσα και τον πολιτισμό της. Να καταστρέψουν τον εθνικό εχθρό τους μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Να καταφέρουν και το ισχυρότερο ελληνικό σύστημα της ιστορίας, να το κάνουν σλαβόφωνο. Να καταφέρουν και τον "στρατηγό-αυτοκράτορα" των Ελλήνων, να τον ταυτίσουν με τους κοινούς "Ταμερλάνους" και "Αττίλες". Να καταφέρουν να βάλουν τον ελληνισμό να κυνηγάει στο άπειρο την "ουρά" του.

Ο όρος "Βαρδαρία" είναι ο μόνος δίκαιος γι' αυτό το πολυεθνικό κράτος. Οποιαδήποτε άλλη διεκδίκησή τους έρχεται σε σύγκρουση με την ελληνική "ιδιοκτησία". Εδώ ακριβώς βρίσκεται και το όλο το μυστικό του θέματος. Η Ελλάδα, ως "ιδιοκτήτης", είναι ο απόλυτος ρυθμιστής των πάντων. Μόνον η Ελλάδα μπορεί να τους εντάξει ως "Μακεδόνες" αρχικά στον ελληνικό κόσμο και στη συνέχεια στην παγκόσμια κοινωνία. Καμία αναγνώριση κανενός άλλου κράτους δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Αν για την Ελλάδα είναι "Μακεδονία", τέτοια θα μείνει για πάντα. Αν για την Ελλάδα είναι "Βαρδαρία", τέτοια θα μείνει επίσης για πάντα. Η Ελλάδα όμως δεν θα "αυτοκτονήσει", για να ικανοποιήσει αστοιχείωτους προδότες και χαφιέδες της εμφυλιακής και μετεμφυλιακής περιόδου. Η Ελλάδα δεν θα παγιδευτεί από τους Εβραίους.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Αν αυτοί μπορούσαν αυθαίρετα να οικειοποιηθούν το όνομα, θα το είχαν κάνει και δεν θα πίεζαν την Ελλάδα να διαπραγματευτεί. Γνωρίζουν όμως ότι, αν δεν τους αναγνωρίσει η Ελλάδα σαν "Μακεδονία", δεν θα αναγνωριστούν ποτέ σαν τέτοιοι. Ας πάνε μετά να πείσουν τους Σενεγαλέζους και τους Κινέζους ότι είναι "Μακεδόνες" και ας τους εξηγήσουν τον λόγο που δεν μιλάνε ελληνικά και γιατί η Ελλάδα δεν τους αναγνωρίζει σαν τέτοιους. Ας πάνε να παραστήσουν τους "Μακεδόνες" και όταν οι λαοί θα εκφράζουν τον θαυμασμό τους για τον ελληνικό πολιτισμό και τα επιτεύγματα του "στρατηγού-αυτοκράτορα" των Ελλήνων, αυτοί ας απαντάνε "σπολάιτι", κοιτάζοντας τα πατώματα. Θα παραμείνουν για πάντα θλιβεροί κλέφτες, που μέσα στην "παράγκα" τους έβαλαν έναν ανδριάντα του Αλεξάνδρου και παριστάνουν τους υιούς του. Υιοί, που δεν θα γνωρίζουν τη γλώσσα του και δεν θα είναι καν σε θέση να ερμηνεύσουν το όνομά του …Το τσίρκο Μεντράνο με τους χαφιέδες στον ρόλο των ταχυδακτυλουργών και "ατραξιόν" τους Πακιστανούς "πρίγκιπες".

Συνιστούμε σε όλους αυτούς να εκλογικευτούν, γιατί η αμερικανική "αυτοκρατορία" βρίσκεται υπό κατάρρευση και αν συμβεί αυτό, πολλά θ' αλλάξουν. Με εξωτερικό χρέος των ΗΠΑ που ξεπερνάει τα δέκα τρις δολάρια και με έναν Dow Jown να χαράζει καθημερινά τα "πλακάκια" της Wall Street, σύντομα οι Αμερικανοί όχι να τους προστατεύσουν δεν θα μπορέσουν, αλλά ούτε τη φαραωνικού μεγέθους πρεσβεία στα Σκόπια δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν. Αυτό πρέπει να προσέξουν για το δικό τους καλό. Οι Αμερικάνοι "φεύγουν", αλλά όλοι οι υπόλοιποι θα παραμείνουμε εδώ. Ας γνωρίζουν οι Εβραίοι και οι κάθε λογής Γκρουέφσκι ότι ο ελληνισμός είναι αθάνατος και κανέναν δεν συμφέρει να έχει εχθρούς με τέτοια χαρακτηριστικά. Αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζουν οι ίδιοι καλύτερα από κάθε άλλον. "Πλάκα" δεν κάνεις στη "μήτρα" που γεννά τους "Αντιόχους". Θα βρεθείς προ εκπλήξεων και αυτό δεν θα σ' αρέσει.

Το χειρότερο γι' αυτούς θα είναι όταν θ' αποκαλυφθεί ο ρόλος τους στους ίδιους τους πολίτες της γειτονικής χώρας. Η Ελλάδα είναι εύκολο να πείσει αυτόν τον λαό ότι έχει συμπλέοντα συμφέροντα μ' αυτήν. Η Βαρδαρία έχει θέση τόσο στον ΟΗΕ και στην Ε.Ε.. Οι λαοί εύκολα συνεννοούνται, όταν δεν υπάρχουν "ενδιάμεσοι" να δημιουργούν προβλήματα. Όταν πάψει να υπάρχει η αμερικανική προστασία, οι Αλβανοί, οι Σέρβοι και οι Βούλγαροι πολίτες των Σκοπίων θα τους σφάξουν τους σημερινούς προδότες, που κυβερνούν την πατρίδα τους. Θα σφάξουν τους ξένους, οι οποίοι υπηρετούν ξένα συμφέροντα εις βάρος τους. Αυτούς, που την πατρίδα τους την έφεραν σε ρήξη με ένα γειτονικό κράτος και τους καθήλωσαν στη φτώχεια, την ώρα που φούσκωναν τους προσωπικούς τους λογαριασμούς με χρήματα των διαφόρων Εβραίων "Σόρος". Κάποτε ο κατά τα άλλα άεργος Γκρουέφσκι θα κληθεί να εξηγήσει στους ξένους προς αυτόν Σκοπιανούς το πώς ο γιος μιας θεόφτωχης κομμουνιστοσυμμορίτισσας έγινε πλούσιος.

Σύντομα θ' αποδειχθεί για όλους αυτούς ότι σε λάθος μέρος, τη λάθος ώρα βάζουν τα "χέρια" τους και αυτό το λάθος δεν θα διαρκέσει πολύ. Επειδή ζούμε σε ύποπτες εποχές, θεωρούμε χρέος μας να προειδοποιήσουμε τους πάντες. Τους πάντες, είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός συνόρων. Ενθυμούμενοι το πρόσφατο συμβάν με τον πρώην Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα, συνιστούμε στους Εβραίους, που βρίσκονται στο ελληνικό υπουργείο εξωτερικών, να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους όσο είναι καιρός. Τώρα που μπορούν να το κάνουν, γιατί αργότερα ίσως να μην μπορούν και αυτό μπορεί να είναι ανθυγιεινό. Εξόχως ανθυγιεινό.

Η ιστορία πάντα τιμωρεί αυτούς που δεν τη σέβονται. Η ιστορία γράφεται με αίμα και δεν παραγράφεται με παζάρια γύφτων, οι οποίοι δήθεν "δυσανασχετούν" με τις δικές τους προτάσεις, για να δώσουν το "άλλοθι" σε κάποιους άλλους συνενόχους να εμφανίζονται "ικανοποιημένοι". Το στημένο "παιχνίδι" των Εβραίων σύντομα θ' αποκαλυφθεί. Σύντομα θ' αποκαλυφθεί τι συμβαίνει σε Αθήνα και Σκόπια. Ο "Αντίοχος" μπορεί να είναι πιο ζωντανός απ' όσο κάποιοι θέλουν να πιστεύουν. Με τις ηλιθιότητές τους κινδυνεύουν να δώσουν μόνοι τους σάρκα και οστά στους δικούς τους εφιάλτες.

Τραϊανού Παναγιώτης
Πρόεδρος του ΕΑΜ β’
WWW.EAMB.gr



-Μ.Τρεμόπουλος (Οικολόγοι-Πράσινοι)-

Για το όνομα της Π.Γ.Δ.Μ.

Ανήκω, δυστυχώς, σε εκείνη την κατηγορία των ανθρώπων που δεν θέλουν να αφήνουν τίποτε αναπάντητο, ιδιαίτερα όταν παραποιούνται οι θέσεις μου. Δεν έχω, όμως, πάντα το χρόνο να το κάνω με τον τρόπο που θέλω, δηλαδή αναλυτικά και ψύχραιμα. Απαντώ, λοιπόν, σε σας, επειδή -όντως- παρά την επιλεκτική αναπαραγωγή αρνητικών «πληροφοριών» και εκτιμήσεων για τους Οικολόγους Πράσινους και το πρόσωπό μου, και τη συμβολή στη σύγχυση που κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν γύρω από τα «οικολογικά κόμματα» που κατεβαίνουν, δεν φαίνεται να έχετε ταυτιστεί με τους οργανωμένους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς εναντίον μας.

Είναι φανερό ότι κάποιοι επιλέγουν να μας χτυπήσουν -κυρίως οι εθνικιστές του ΛΑΟΣ αλλά και άλλοι (Ρήξη-Άρδην κτλ)- όχι με αντιπαράθεση στις ψηφισμένες θέσεις μας ή τη δράση μας αλλά εκτοξεύοντας τόνους λάσπης και συκοφαντιών, ακριβώς επειδή ανησυχούν για την άνοδο των Οικολόγων Πράσινων. Το ότι εμείς αποφεύγουμε να απαντούμε στο ίδιο επίπεδο και προβάλλουμε μόνο τις θετικές μας προτάσεις, είναι κάτι που οι πολίτες εκτιμούν.

Θα είμαι, λοιπόν, λίγο αναλυτικός:

Στα τέλη του 2007 η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν στη Βουλή ότι η Μακεδονία παύει να είναι «μία και ελληνική» και το εθνικό συμφέρον επιτρέπει την παρουσία της λέξης «Μακεδονία» στο οριστικό όνομα της ΠΓΔΜ, αρκεί αυτή να εντάσσεται σε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και να ισχύει για όλες τις χρήσεις.

Αποτελεί η απόφαση αυτή των 4 μεγαλύτερων κομμάτων «εθνική ήττα» και «αποδοχή των ιδεολογημάτων των Σκοπιανών»; Προσωπικά δεν άκουσα κανένα να το διανοείται, τουλάχιστον φωναχτά. Οι Οικολόγοι Πράσινοι, όμως, καλούμαστε να δώσουμε εξηγήσεις για ποιο λόγο είχαμε δηλώσει, 3 χρόνια πιο πριν, ότι η επικράτηση της απλής λογικής δε μπορεί να θεωρηθεί εθνική ήττα.

Σε ανακοίνωση του 2004, οι Οικολόγοι Πράσινοι δήλωναν επίσης: «Όπου δύο κοινωνίες αυτοπροσδιορίζονται με το ίδιο όνομα, αποτελεί βασική χειρονομία καλής θέλησης να εξειδικεύσει κάθε πλευρά το δικό της αυτοπροσδιορισμό, λαμβάνοντας υπόψη την αντίστοιχη επιλογή της άλλης. Τέτοια ζητήματα, όμως, δε μπορούν να μετατρέπονται σε διπλωματική σύρραξη ούτε σε ζήτημα γοήτρου ή ταπείνωσης ολόκληρων κοινωνιών».

Δυσκολεύομαι να φανταστώ επιχειρήματα που θα στήριζαν την εκτίμηση ότι η συγκεκριμένη τοποθέτηση μπορεί να αποτελεί «υιοθέτηση των ιδεολογημάτων» της γειτονικής χώρας. Αδυνατώ λοιπόν να καταλάβω με ποια συλλογιστική μου αποδίδετε ότι «το 2004 θεωρούσα ότι η αποδοχή των ιδεολογημάτων των Σκοπιανών, από μας, ήταν "επικράτηση της λογικής".

Οι εθνικοί μύθοι κάθε χώρας και κάθε λαού είναι αποκλειστικά για εθνική κατανάλωση και δεν έχουν την παραμικρή εγκυρότητα έξω από τα σύνορά τους. Δεν υπάρχει κανείς απολύτως λόγος να τα δεχθούμε ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο από ό,τι η χώρα μας δέχεται ήδη τους «Γκρίζους Λύκους» και η Τουρκία τη δική μας «Χρυσή Αυγή». Για να γελάσουμε και λίγο, αρχαιολόγοι της γείτονος ανακάλυψαν πρόσφατα ότι η Κοινή Ελληνική των ελληνιστικών χρόνων αποτελεί την …αρχαία μακεδονική γλώσσα: αρκετές φορές σκέφτομαι ότι ισχύει το «μωραίνει Κύριος» και ότι κάθε εθνικισμός κάνει πρώτα ζημιά στη δική του χώρα ….

Αναρωτιέμαι όμως για ποιο λόγο όλα αυτά στην ΠΓΔΜ αποτελούν φαινόμενα των τελευταίων κυρίως χρόνων. Για αρκετά χρόνια τα συλλαλητήρια, οι μετονομασίες, τα αγάλματα, τα μποϋκοτάζ και ό,τι άλλο, ήταν δυστυχώς προνόμιο της δικής μας πλευράς. Ακόμη και σήμερα, η λέξη «Σκοπιανοί» ακούγεται σχεδόν ως βρισιά. Θυμάμαι ότι το 1994, όταν ο Α. Παπανδρέου ξεκινούσε τις συνομιλίες που θα κατέληγαν στη γνωστή Ενδιάμεση Συμφωνία, είχε οργανωθεί και ένας ημιεπίσημος διάλογος σε επίπεδο ενεργών πολιτών υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Για λόγους ασφαλείας οι συναντήσεις του διαλόγου γίνονταν στην Αθήνα και όχι στη Θεσσαλονίκη, το πούλμαν από τα Σκόπια έπρεπε να έχει πινακίδες άλλης πόλης για να μην «προκαλεί», και τα βράδια διανυκτέρευε στο …γκαράζ των ΜΑΤ στην Καισαριανή γιατί σε όλη την Αθήνα δεν υπήρχε άλλο μέρος επαρκώς ασφαλές.

Τα χρόνια πέρασαν, οι ευκαιρίες για αξιοπρεπή συμβιβασμό χάνονταν η μια μετά την άλλη και τελικά το 1999, όταν οι δύο κυβερνήσεις έφτασαν μια ανάσα από το «Άνω Μακεδονία», ήρθαν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ, η εξέγερση των Αλβανών και οι Συμφωνίες της Οχρίδας. Οι συνομιλίες για το όνομα πάγωσαν, η σλαβομακεδονική πλειοψηφία ένιωσε ταπεινωμένη από τις παραχωρήσεις στους Αλβανούς, και οι εθνικιστές ανέβηκαν στην εξουσία. Αφού δε μπορούσαν να φανούν σκληροί με τις κατακτήσεις των Αλβανών, φάνηκαν τουλάχιστον ανυποχώρητοι για το όνομα. Η Ελλάδα προσφερόταν λοιπόν ως «εύκολος εχθρός», ιδίως μετά το Βουκουρέστι. Στο μεταξύ ο Γκρουέφσκι μας χρησιμοποιεί ως ασφαλή τρόπο για να επανεκλέγεται επ’ άπειρον, και οι άνθρωποι που ζητούν καλές σχέσεις με την Ελλάδα ολοένα και περιθωριοποιούνται.

Σε συνθήκες όμως οικολογικής κρίσης, κάθε κοινωνία έχει κοινά συμφέροντα με τους άμεσους γείτονές της. Όσοι παραβλέπουν τα ανοικτά διασυνοριακά θέματα του Αξιού και της Δοϊράνης, αυτοί που εξαφανίζουν την Κορώνεια και που δηλητηριάζουν την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα δύσκολα μπορούν να θεωρηθούν υπερασπιστές της Ελλάδας και της Μακεδονίας.
Να μείνουμε και σε ένα σενάριο που δεν είναι καθόλου υποθετικό; Αύριο-μεθαύριο το πυρηνικό λόμπυ θα κτυπήσει την πόρτα της γειτονικής χώρας για να κτίσει ένα πυρηνικό εργοστάσιο –ήδη το έχουν προτείνει από τη δεκαετία του ‘90. Αυτοί που θα αντιδράσουν εκεί, θα έχουν σίγουρα την αλληλεγγύη μας. Όμως τι βαρύτητα θα έχει μια αλληλεγγύη από πολίτες «εχθρικής» χώρας; Αν όμως μια τέτοια μάχη χαθεί, θα έχουμε ανά πάσα στιγμή ένα δυνητικό Τσερνομπίλ μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη.

Γι’ αυτό και οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι, σε καιρούς οικολογικής κρίσης, όποιες και να είναι οι σχέσεις των κυβερνήσεων, οι άμεσοι γείτονες αποτελούν αναγκαστικούς συνεργάτες και οι γέφυρες μεταξύ γειτονικών κοινωνιών είναι ανεπίτρεπτο να κόβονται. Και αυτό το κάνουμε πράξη, με τις δύο βαλκανικές συνδιασκέψεις που οργανώσαμε στη Θεσσαλονίκη αλλά και την πλήρη καταγραφή των πηγών ρύπανσης του Αξιού στο έδαφος της ΠΓΔΜ, με τη συνεργασία των οικολόγων της γειτονικής χώρας.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η διαφορά για το όνομα της Μακεδονίας, δεν αποτελεί για τους Οικολόγους Πράσινους το μόνο ζήτημα. Η θέση τους παραπέμπει στην πολυεθνική ιστορία αιώνων της ευρύτερης Μακεδονίας, αναγνωρίζοντας ότι καμιά από τις εθνότητες του χώρου αυτού δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο Μακεδόνες από τις υπόλοιπες. Η διαμόρφωση των όρων παράλληλης χρήσης του ίδιου ονόματος, αποτελεί για μας θέμα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας, θέση που παραπέμπει σε μια κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία, όπως άλλωστε και η προσωρινή «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Υπάρχουν, δηλαδή, μια σειρά κοινά συμφέροντα, που δεν πρέπει να επισκιάζονται:

Η μετάβαση σε μορφές βιώσιμης οικονομίας, που να διασφαλίζουν την ευημερία χωρίς να υποθηκεύουν το περιβάλλον και το μέλλον μας.
Η επείγουσα προστασία των κοινών οικοσυστημάτων και υδάτινων πόρων, όπως ο Αξιός, οι Πρέσπες και η Δοϊράνη.
Η αποτροπή της εγκατάστασης απειλών όπως πυρηνικά εργοστάσια ή καλλιέργειες μεταλλαγμένων δίπλα ακριβώς στα σύνορά μας.
Η διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή, όχι μόνο από διακρατικές συρράξεις, αλλά και από εθνοτικές συγκρούσεις που θα δημιουργούσαν επικίνδυνες πολεμικές ζώνες σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη.
Η προοπτική ένταξης των γειτόνων στην Ε.Ε., όπου το κλίμα οδηγεί αναγκαστικά στο συμβιβασμό, στην εγκατάλειψη της εθνικιστικής ρητορείας και των όποιων εδαφικών διεκδικήσεων, όπως έγινε πρόσφατα με την Ουγγαρία.
Τέλος, επειδή κάποιοι διαστρέφουν εσκεμμένα τις θέσεις μας, να σημειωθεί ότι στις 12 Μαρτίου 2009 υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η Έκθεση Προόδου για τις σχέσεις ΕΕ-ΠΓΔΜ, με θέσεις που θεωρήθηκαν αρνητικές για την επίσημη ελληνική πολιτική. Η έκθεση υπερψηφίστηκε από όλες σχεδόν τις πολιτικές ομάδες, εκτός από τους Πράσινους που κράτησαν ουδέτερη στάση: (συνολικά 478 υπέρ, 92 κατά, 42 αποχές). Το ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν απέτρεψε την εξέλιξη αυτή, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ αντέτειναν ότι οι σοσιαλιστές καταψήφισαν συντριπτικά τις ελληνικές θέσεις, κάτι που έκανε ακόμη και η ομάδα των «Ανεξάρτητων Δημοκρατών» όπου ανήκει και το… ΛΑΟΣ.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Μιχάλης Τρεμόπουλος


-Ανδρέας Παπανδρέου-

NTOKOYMENTO
Ο Ανδρέας Παπανδρέου, είχε θέσει την αμετακίνητη, κόκκινη εθνική γραμμή, αποτυπώνοντάς την με το ίδιο του το χέρι, στις 23 Απριλίου 1992, σε επιστολή του προς τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο:

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι ανυποχώρητος σε ότι αφορά την πρόκληση των Σκοπίων. Δεν πρόκειται να συναινέσω σε αναγνώριση (de jure και de facto) εφ΄ όσον το όνομα «Μακεδονία» χρησιμοποιηθεί με επιθετικό ή όχι στην ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων»!

Τι σημαίνουν αυτές οι ιδιόχειρες λέξεις του Ανδρέα Παπανδρέου, πατέρα του σημερινού Πρωθυπουργού;

Ότι είναι ανυποχώρητος στα Σκόπια και στις έξωθεν πιέσεις
Ότι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ, ούτε επίσημα αλλά ούτε και ανεπίσημα, κράτος που να έχει στην ονομασία του το ελληνικό όνομα «Μακεδονία», είτε με επιθετικό προσδιορισμό, είτε σκέτο, είτε με οτιδήποτε άλλο μαζί!
ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»
Το μόνιμο και ολέθριο σφάλμα των ελληνικών Κυβερνήσεων, είναι το ότι δεν καταλαβαίνουν ή μάλλον κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, ότι τα Σκόπια χρησιμοποιούν το όνομα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» εθνικά και όχι γεωγραφικά ή κρατικά. Το χρησιμοποιούν σαν εθνικό τους όνομα! Σε ένα τέτοιο λοιπόν «εθνικό όνομα», όποιον γεωγραφικό προσδιορισμό και να βάλεις, δεν μεταβάλλεται το εθνικό όνομα! Η «εθνικότητα»!

Επομένως ο κίνδυνος για την Ελλάδα προκύπτει από την αυθαίρετη εθνοποίηση του «Μακεδονία» και των παραγώγων του και όχι από τον γεωγραφικό προσδιορισμό του!

Η υπογραφή της Ελλάδας σε οποιοδήποτε τέτοιο όνομα, που να εμπεριέχει τον ελληνικό όρο «Μακεδονία», είτε «Βόρεια Μακεδονία», είτε «Μακεδονία του Βαρδάρη» κλπ, σημαίνει αυτόματα αναγνώριση έθνους «Μακεδόνων», που κατοικούν είτε «Βόρεια», είτε στο «Βαρδάρη» αντίστοιχα, ενώ είναι διάσπαρτοι σε Καναδά και Αυστραλία, αλλά και κάποιοι είναι «πρόσφυγες Μακεδόνες» από την Ελλάδα, όπως υποστηρίζουν, χωρίς να σταματούν ταυτόχρονα να μιλούν για «Μακεδονική Μειονότητα» στην Ελλάδα, συχνά μέσω Εκθέσεων Στέιτ Ντιπάρτμεντ…

Εάν η Αθήνα υπογράψει, θα υπογράψει έτσι λοιπόν τη νομιμοποίηση του διεκδικητικού και απειλητικού -μέσω διεθνών παραγόντων – δήθεν «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ»!

Αυτού που άρχισαν να κατασκευάζουν πρώτοι οι Κομιτατζήδες και συνέχισε έπειτα ο Κροάτης Τίτο στη Γιουγκοσλαβία… Με τον ίδιο κοινό στόχο: την αρπαγή της Μακεδονίας μας!

Γι αυτό μόλις έγινε Πρωθυπουργός, εφάρμοσε Εμπάργκο στα Σκόπια, υποχρεώνοντάς τα να αλλάξουν Σημαία, εγκαταλείποντας τον Ήλιο της Μακεδονίας μας σαν εθνικό τους σύμβολο, να αποκηρύξουν συνταγματικά τους άρθρα που μιλούσαν για αλυτρωτισμό και να αποδεχτούν να αλλάξουν ονομασία, συζητώντας μαζί μας με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, μέσα σε επτά χρόνια (Ενδιάμεση Συμφωνία 13-9-1995).

Η δική μας άποψη είναι ''απλή'' και λιτή
Μια μόνο λύση υπάρχει για το Σκοπιανό πρόβλημα: ο διαμελισμός αυτού του κρατιδίου μεταξύ Αλβανίας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ελλάδος.

Η κυβέρνηση έχει ιερό καθήκον να συνεννοηθεί με την Αλβανία, την Σερβία και την Βουλγαρία για τον διαμελισμό μεταξύ τους ανάλογα με τους πληθυσμούς.

Οποιαδήποτε άλλη διαπραγμάτευση με τους Σκοπιανούς είναι ηττοπαθής συμπεριφορά και ανάξια για Έλληνες.

Λόγιος Ερμής ϶ϵ














Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top