Select Menu


Η λεηλασία της αγοράς ακινήτων έχει πάρει βιβλικές διαστάσεις που ούτε οι Ναζί της Πρώτης Κατοχής (1941-44), με όλους τους βομβαρδισμούς και τα ολοκαυτώματα χωριών δεν θα μπορούσαν να ονειρευτούν.

Η έρευνα της PriceWaterHouseCoopers δίνει στοιχεία - φωτιά για την ελληνική κτηματαγορά και για την κατάρρευση τα τελευταία χρόνια,την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα «Ημερησία».

Το γεγονός και μόνο ότι χάθηκαν επενδύσεις 18 δισ. ευρώ, δηλαδή το 8,2% του ΑΕΠ από την οικοδομή, δείχνει το μέγεθος της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων και της οικοδομής και είναι μια από τις βασικές αιτίες για τη βαθιά ύφεση στην οποία βρίσκεται το σύνολο της οικονομίας. 

Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι εκατομμύρια Ελληνες βλέπουν να χάνεται μεγάλο μέρος της περιουσίας τους καθώς το «κεραμίδι» στο οποίο επένδυσαν τις αποταμιεύσεις τους, έχει απαξιωθεί σε μεγάλο βαθμό.


Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την ΤτΕ, από το 2008, ο αριθμός των αγοραπωλησιών μειώθηκε κατά 72%, ενώ οι τιμές κατοικιών μειώθηκαν κατά 41%, με την εντονότερη μείωση να παρατηρείται στα αστικά κέντρα. Ακόμη και αυτό το ποσοστό, ωστόσο, δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια καθώς έχουν καταγραφεί περιπτώσεις μείωσης των τιμών έως και 60%.

Η φορολογία στην ακίνητη περιουσία αυξήθηκε 6 φορές σε σχέση με το 2010, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 2% του διαθέσιμου εισοδήματος κατά κεφαλή. Κάτι που σημαίνει ότι το ακίνητο, εκτός από απαξιωμένο, επιβαρύνεται και με υπέρογκους φόρους, επομένως αποτελεί «βαρίδι» για τον ιδιοκτήτη.

Απούλητα σπίτια


Στην ελληνική αγορά εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 200 χιλιάδες απούλητα σπίτια, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν ποτέ κατοικηθεί, αν και κτίστηκαν την περίοδο 2007-2009. Άλλα μάλιστα έχουν μείνει γιαπιά λόγω αδυναμίας των κατασκευαστών να τα αποπερατώσουν. Όσο για την οικοδομική δραστηριότητα, υποχωρεί κάθε μήνα σε ποσοστό πάνω από 30% και μόνο τους μήνες που γίνονται ανακαινίσεις (ειδικά Ιούνιο και Ιούλιο στα εξοχικά και τα ξενοδοχεία) καταγράφεται ανοδική τάση.

Μέσα στον κλίμα της πλήρους διάλυσης, οι ειδικοί είναι πλέον σίγουροι ότι η περίοδος της «τρέλας» στην κτηματαγορά δεν θα επιστρέψει ποτέ. Η έρευνα της PriceWaterhouseCoopers είναι χαρακτηριστική. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι υπάρχουν τέσσερα σενάρια για την εξέλιξη του κλάδου.

Όμως, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το ΑΕΠ κατά κεφαλήν θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα περίπου το 2030

Η εξισορρόπηση της προσφοράς και ζήτησης στην ελληνική κατοικία θα επέλθει περί το 2047, λόγω της υπερπροσφοράς, της υψηλής φορολόγησης και της έλλειψης στεγαστικής πίστης.

Οι τιμές των κατοικιών θα αυξάνονται αργά, με μέσο ρυθμό περί το 0,6% ετησίως, προσεγγίζοντας τα επίπεδα της περιόδου 2002-2008 μετά το 2050.

Οικονομική γενοκτονία!

Ο σχεδόν μηδενισμός των επενδύσεων στον κλάδο των ακινήτων επί εξαετία σημαίνει πως ένα μεγάλο μέρος του βιομηχανικού εξοπλισμού των εργολάβων και κατασκευαστικών εταιριών έχει προ πολλού πωληθεί μπίρ-παρά στο εξωτερικό για σκραπ και μεταχειρισμένα.

Αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση της εθνικής απελευθέρωσης, η απαραίτητη Σεισάχθεια και μηδενισμός κάθε φόρου κινητής και ακίνητης περιουσίας (όχι εισοδήματος από ακίνητα) από μόνα τους δεν θα σώσουν την κατάσταση.

Μάλιστα, μπορεί να προκαλέσουν και πληθωρισμό, αν δε συνοδεύονται από απευθείας (νομισματική) ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων-συντάξεων, ανακεφαλαιοποίηση ταμείων και χείμαρρο επενδύσεων από τα κεφάλαια και καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό, με γενναιόδωρα κίνητρα ελεύθερου επαναπατρισμού τους για επενδύσεις.

Περιττόν να πούμε, πως τέτοια ακριβώς μέτρα έκτακτης ανάγκης προσπαθουν να αποτρέψουν Βερολίνο, Φρανκφούρτη, Βρυξέλλες και ΔΝΤ κλιμακώνοντας την εθνοκτόνο λεηλασία στη δημόσια και ιδιωτική περιουσία.

Θα ρωτήσετε βεβαίως, ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ;;;;

Θα απαντήσω ΝΑΙ, ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ, γιατί  δηλαδή;

Τα εξοντωτικά capital controls των Βαρουφάκη-Στουρνάρα (για να μη ξεχνιόμαστε) που διέλυσαν ή έδιωξαν στη Βουλγαρία χιλιάδες μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, τι ήταν; Δεν ήταν έκτακτα μέτρα ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ;

Πάρτε το χαμπάρι πως, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η Ελλάδα δικαιούται επανορθώσεων και αποζημειώσεων για την καταστροφή που υπέστη από τα πανθομολογούμενα εγκλήματα των "θεσμών" της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να τελειώνουμε επιτέλους με τον κρετινισμό της δεξιάς και αριστερής ψευτοδιανόησης που έχουν εγκλωβίσει τον περήφανο Λαό μας σε αυτοκτονικά ψευτοδιλήμματα δουλοπρέπειας, τρόμου και φυγομαχίας.

Η "Ευρώπη" του Σόιμπλε, του Τόμσεν, του Κούλη και του Τσίπρα αργοπεθαίνει.

Καιρός πια οι Έλληνες να αποτινάξουν τις παρωπίδες της ντροπής, της ενοχής και της ατιμωτικής συνθηκολόγησης με την νέα Κατοχή, για να ηγηθούν του Νέου Κινήματος Πανευρωπαϊκής Αντίστασης στη Νέα Τάξη και τους υποταχτικούς της.

Επιμέλεια: www.logiosermis.net

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top