Select Menu


Τα μεταλλαγμένα τρόφιμα και η σύγχρονη βιομηχανοποιημένη τροφή.



Ένα Ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου με μια αποκαλυπτική έρευνα για πολλές από τις σύγχρονες τροφές, οι οποίες με την τυποποίηση χάνουν το άρωμα τους. Υπάρχουν μεγάλα εργοστάσια τα οποία σε συνθήκες μυστικότητας παρασκευάζουν συστατικά που δίνουν την ψευδαίσθηση της αρχικής γεύσης. Προσθέτουν τα χημικά γεύσεων στα τρόφιμα και όταν πίνεις ή μασάς κάτι, απελευθερώνεται η μυρωδιά που μπορεί να είναι οτιδήποτε. «Μπορούν να κάνουν το βιβλίο μου να έχει γεύση τηγανιτής πατάτας», εξηγεί ο Ερικ Σλόσερ συγγραφέας του αμερικανικού best seller Fast Food Nation.

Aκόμη πιο αποκαλυπτικές είναι οι εικόνες και οι μαρτυρίες για τις "βιομηχανικές φάρμες", τις μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες που μας εφοδιάζουν με το κρέας που τρώμε. Δεκάδες χιλιάδες ζώα αναθρέφονται σε απίστευτες συνθήκες: δε βλέπουν το φως του ήλιου και δεν μπορούν να κινηθούν για να μην χάσουν βάρος. Τα ζώα τρελαίνονται και για να μην φαγωθούν μεταξύ τους, αφαιρούνται από τα νεογέννητα τα δόντια, τα νύχια ή το ράμφος!! Για για την τροφή τους μιλάει ο Χάοουαρντ Λυμαν, ένας μεγαλοκτηνοτρόφος που αποφάσισε να αποκαλύψει τη σκοτεινή πλευρά της βιομηχανίας. «Αντί το ζώο να τρώει γρασίδι το ταϊζαμε με αλεσμένες γάτες, σκύλους, ορμόνες. Στο Λος Άντζελες διακόσια εκατομμύρια τόνοι κάθε μήνα από γάτες και σκύλους σκοτώνονται και αλέθονται. Το 95% των βοοειδών τρέφονται με αλεσμένες τροφές που προέρχονται από νεκρά ζώα».

Τα εντομοκτόνα με τα οποία τα ζώα ραντίζονται, οι ορμόνες και τα αντιβιοτικά που βοηθούν την γρήγορη ανάπτυξη τους, μετατρέπουν τα ζώα σε κινούμενες ωρολογιακές βόμβες για την υγεία των καταναλωτών. Το λιπαρό κρέας που παίρνουμε από ζώα που έχουν χάσει την παραδοσιακή τροφή τους, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και τα fast food ευνοούν την παχυσαρκία, επιδημία η οποία εξαπλώνεται και στην Ελλάδα, ιδίως μεταξύ των νέων...

Το δεύτερο μέρος της εκπομπής εξετάζει αναλυτικά τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, τον τρόπο παρασκευής τους, τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και την υγεία των καταναλωτών, καθώς και τις αιτίες οι οποίες ανάγκασαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει το μορατόριουμ που απαγόρευε την καλλιέργεια και πώληση τους στη Γηραιά Ήπειρο. Όσα θα θέλατε να μάθετε για τα μεταλλαγμένα και τι μας επιφυλάσσει το μέλλον: σε ένα ιχθυοτροφείο στον Καναδά εκτρέφουν γενετικά τροποποιημένο σολομό και αν ένας τέτοιος μεταλλαγμένος σολομός αποδράσει στη θάλασσα, τότε ο πληθυσμός των παραδοσιακών σολομών απειλείται με εξαφάνιση...

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top