Select Menu


Η νέα διαρροή Bahamas Leaks αποτελείται από 1,3 εκατομμύρια αρχεία τα οποία προέρχονται από το εταιρικό μητρώο του εξωτικού φορολογικού παραδείσου. Τα νέα στοιχεία για τις offshore με έδρα στις Μπαχάμες είναι πλέον διαθέσιμα στην διεύθυνση offshoreleaks.icij.org, στο ίδιο website όπου φιλοξενούνται τα Panama Papers, που δημοσιεύθηκαν πριν από μερικούς μήνες, καθώς και η διαρροή Offshoreleaks που δημοσιοποιήθηκε το 2013.

Οι δημοσιογράφοι και οι συνεργάτες του ICIJ ερευνούσαν τα δεδομένα από τις Μπαχάμες επί τρεις μήνες, από τον Ιούλιο έως σήμερα. Κατά τη διάρκεια των ερευνών εντοπίστηκαν και πάνω από 70 ελληνικά και κυπριακά ονόματα που συνδέονται με offshore εταιρείες.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν αυτά των Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, επιχειρηματία ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση των δανειοδοτήσεων ύψους 700 εκατομμυρίων που δόθηκαν από την Proton Bank και αναμένεται να δικαστεί καθώς και του Γιώργου Κυριακίδη, που καταζητείται από τις ελληνικές αρχές για εμπλοκή στην ίδια υπόθεση.


Οι δυό τους σύμφωνα με τα νέα στοιχεία των Bahamas Leaks φέρονται να ανήκουν στο συμβούλιο του ιδρύματος Dionar Foundation, που ιδρύθηκε το 2010 με αποκλειστικό σκοπό τον έλεγχο άλλου ιδρύματος με έδρα την Ολλανδία.

Ένα ακόμα όνομα που εμφανίζεται στην νέα διαρροή είναι αυτό του Γεωργίου Δασκαλέα, ο οποίος κατηγορείται για υπόθεση επενδυτικής απάτης εκατοντάδων εκατομμυρίων και έχει προφυλακιστεί. Το όνομά του συναντάται σε έγγραφο όπου εμφανίζεται ως διευθυντής της GP&K Advisors Limited με έδρα τις Μπαχάμες.

Μίζες

Ενδιαφέρον εμφανίζουν και δύο offshore, οι οποίες, σύμφωνα με τις έρευνες των ελληνικών αρχών, χρησιμοποιήθηκαν για να δοθούν μίζες σε Έλληνες αξιωματούχους που εμπλέκονταν στις προμήθειες εξοπλιστικών συστημάτων. Eνώ οι offshore που χρησιμοποιούνται για δωροδοκίες συνήθως σταματούν να λειτουργούν λίγο καιρό αφού περάσουν μέσω αυτών οι μίζες προς τους αποδέκτες, έτσι ώστε να καθίσταται πιο δύσκολος ο εντοπισμός τους και η ροή του παράνομου χρήματος, οι δύο υπεράκτιες εταιρείες που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών φαίνεται πως εξακολουθούν να λειτουργούν για αρκετά χρόνια μετά το επίμαχο χρονικό διάστημα.

Η Darley Consultants, που χρησιμοποιήθηκε σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα για να περάσουν μίζες από το 2004 έως το 2007 σε σχέση με την προμήθεια 54 αντιαεροπορικών συστημάτων Stinger, βάσει σύμβασης που υπογράφηκε το 2000, φαίνεται στη νέα διαρροή από τις Μπαχάμες ότι συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της τουλάχιστον έως και το 2015. Ο διαχειριστής της Darley σύμφωνα με την ελληνική δικογραφία ήταν ανώτατος αξιωματούχος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και φέρεται να έλαβε πάνω από 260.000 ευρώ.


Η Darley δεν είναι η μόνη που εμφανίζεται να λειτουργεί για αρκετά χρόνια μετά την περίοδο που δόθηκαν οι μίζες για την προμήθεια εξοπλιστικών συστημάτων. Το ίδιο συμβαίνει και με την Dronfield Investments SA η οποία συνδεόταν με ανώτατο αξιωματούχο του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού που σύμφωνα με τη δικογραφία έλαβε συνολικά κάτι λιγότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ.

Ωστόσο, υπάρχει και ένα στοιχείο που προκαλεί σοβαρότατα ερωτήματα: Ενώ ένα μέρος των μιζών φέρεται να δόθηκαν μέσω της Dronfield την περίοδο 2005-2007 και ο ανώτατος αξιωματικός απεβίωσε μερικούς μήνες μετά, η συγκεκριμένη offshore εμφανίζεται να λειτουργεί και αυτή, τουλάχιστον έως το 2015.

Στα έγγραφα των Bahamas Leaks εμφανίζονται μόνο τα ονόματα των offshore μέσω των οποίων δόθηκαν οι μίζες και όχι των Ελλήνων αξιωματικών, των οποίων η σύνδεση με τις συγκεκριμένες εταιρείες προκύπτει από τα δικαστικά έγγραφα της ελληνικής δικαιοσύνης.

Τι Ξέρουμε Μέχρι Τώρα για τα Bahamas Leaks

Οι δύο Γερμανοί δημοσιογράφοι που έλαβαν την νέα διαρροή, όπως συνέβη και με τα έγγραφα του Παναμά, μοιράστηκαν τον Ιούλιο τα στοιχεία με την Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων, το ICIJ, μία μη κερδοσκοπική δημοσιογραφική ένωση με εκατοντάδες μέλη σε δεκάδες χώρες ανά τον πλανήτη.

Η δημοσιοποίηση των Bahamas Leaks δημιουργεί για πρώτη φορά ένα ελεύθερο, διαδικτυακό και δημοσίως αναζητήσιμο αρχείο των offshore εταιρειών που έχουν ιδρυθεί στις Μπαχάμες. Σε συνδυασμό με δεδομένα από τα Panama Papers και άλλα έγγραφα offshore εταιρειών που έχουν διαρρεύσει, ρίχνουν περισσότερο φως στον μυστικοπαθή κόσμο των υπεράκτιων εταιρειών και φιλουξενούνται τώρα στο μεγαλύτερο δημόσιο αρχείο offshore εγγραφών στην ιστορία.

Τα αρχεία που διέρρευσαν από τις Μπαχάμες αποκαλύπτουν λεπτομέρειες των offshore δραστηριοτήτων πρωθυπουργών, υπουργικών συμβούλων, πριγκήπων και εγκληματιών που έχουν καταδικαστεί. Η ιδιοκτησία ή διοίκηση μιας offshore εταιρείας δεν είναι παράνομη και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν θεμιτοί επιχειρηματικοί λόγοι για τη δημιουργία μίας offshore δομής. Οι ειδικοί σε θέματα διαφάνειας, όμως, δηλώνουν πως είναι σημαντικό οι δημόσιοι υπάλληλοι να αποκαλύπτουν τη σχέση τους με offshore οντότητες.

Ένα από τα βασικότερα ευρήματα που προκύπτει από την διαρροή των Bahamas Leaks είναι η συμμετοχή της πρώην Ευρωπαίας Επιτρόπου Ανταγωνισμού Νίλι Κρόες σε offshore εταιρεία κατά τη διάρκεια της θητείας της στην Κομισιόν. . Όπως φαίνεται από τα νέα στοιχεία που δημοσιεύονται, η Κρόες συμμετείχε ως διευθύντρια στην offshore με την επωνυμία Mint Holdings Ltd από το 2000 έως το 2009, χωρίς να το έχει δηλώσει όπως θα έπρεπε στη "δήλωση συμφερόντων» της όταν ανέλαβε τη θέση της Επιτρόπου Ανταγωνισμού του 2004, ούτε σε αυτή του 2010 όταν χρίστηκε Επίτροπος για την Ψηφιακή Ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. H δήλωση συμφερόντων είναι κάτι σαν «πόθεν έσχες» επαγγελματικών διασυνδέσεων, και αφορά την προηγούμενη δεκαετή δραστηριότητα των Επιτρόπων.

Η Επίτροπος Ανταγωνισμού Νίλι Κρόες 

Σύμφωνα με τους εσωτερικούς κανονισμούς της Κομισιόν, οι Ευρωπαίοι Επίτροποι δεν μπορούν κατά την διάρκεια των καθηκόντων τους «να ασκούν οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα, αμειβόμενη ή μη. Μόνο "τιμητικές θέσεις" επιτρέπονται».

Η αρχική απάντηση της Κρόες στις ερωτήσεις των Ολλανδών συνεργατών του ICIJ για τη σύνδεσή της με την offshore ήταν ότι επρόκειτο για αναληθές στοιχείο. Στη συνέχεια οι δικηγόροι της πρώην Επιτρόπου απάντησαν γραπτώς ότι η Mint Holdings ποτέ δεν κατέστη λειτουργική και ότι λόγω κάποιου λάθους διοικητικού χαρακτήρα το όνομα της κυρίας Κρόες παρέμεινε εγγεγραμμένο στην εταιρεία, χωρίς όμως ποτέ να συμμετάσχει σε διοικητικά συμβούλια ή επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας. Οι δικηγόροι παραδέχθηκαν ότι η πρώην Επίτροπος δεν ανέφερε κάποια διευθυντική σχέση με την offshore στις δηλώσεις συμφερόντων της. Επεσήμαναν επίσης ότι η κυρία Κρόες θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Κομισιόν και ότι θα αναλάβει την πλήρη ευθύνη για την υπόθεση.

Στην ίδια offshore με την πρώην επίτροπο μετείχε και Ιορδανός επιχειρηματίας ο οποίος ήταν υπεύθυνος για εξοπλιστικά προγράμματα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ενώ αργότερα ίδρυσε επενδυτική εταιρεία.

Τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στα Bahamas Leaks περιλαμβάνουν τον Υπουργό Ορυχείων και Ενέργειας της Κολομβίας μεταξύ 1999 και 2001, Κάρλος Καμπαγέρο Αργκάεθ. Ήταν καταχωρημένος ως πρόεδρος και γραμματέας μιας εταιρείας στις Μπαχάμες, την Pavc Properties Inc., μεταξύ 1997 και 2008. Ο Καμπαγέρο Αργκάεθ εμφανιζόταν επίσης ως διευθυντής της Norway Inc., εταιρεία που ήταν εγγεγραμμένη στις Μπαχάμες μεταξύ 1990 και 2015.

Ο Αργκάεθ είπε στο ICIJ ότι η εταιρεία Norway Inc. διατηρούσε έναν τραπεζικό λογαριασμό στο Μαϊάμι που ανήκε στον πατέρα του. Αρνήθηκε οποιαδήποτε σύγκρουση ενδιαφέροντος. Ανέφερε πως η εταιρεία στήθηξε στις Μπαχάμες για «φορολογικούς λόγους».

Οι εταιρείες, τα καταπιστεύματα και οι τραπεζικοί λογαριασμοί στις Μπαχάμες έχουν εμφανιστεί σε πολλές περιπτώσεις κατάσχεσης χρημάτων δικτατόρων και πολιτικών. Ο γιος του πρώην Χιλιανού δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ χρησιμοποίησε μια εταιρεία στις Μπαχάμες, την Meritor Investments Limited, για να μεταφέρει 1.3 δισεκατομμύρια δολάρια στον πατέρα του. Ο γιος του Πινοσέτ, Μάρκο Αντόνιο, απέρριψε τους ισχυρισμούς ως «ψέματα» και δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάποιο αδίκημα. Ο ίδιος ο Πινοσέτ είχε άλλη μία εταιρεία στις Μπαχάμες, την Ashburton Company Limited, η οποία ιδρύθηκε το 1996. Ο Άμπα Αμπάτσα, γιος του πρώην Νιγηριανού προέδρου Σάνι Αμπάτσα, είχε 350 εκατομμύρια δολάρια παγωμένα στο Λουξεμβούργο και στις Μπαχάμες εξαιτίας παγκόσμιου κυνηγιού περιουσιακών στοιχείων για τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια που υπολογίζεται ότι απέσπασε ο πατέρας του από τη Νιγηρία κατά την πενταετή κυριαρχία του.

Φυλλάδιο που προωθεί τις οικονομικές υπηρεσίες που προσφέρουν οι Μπαχάμες 

Οι Μπαχάμες έχουν συνδεθεί επίσης με συναλλαγές πολιτικών και δημοσίων υπαλλήλων που αναφέρονται στα Panama Papers. Συμπεριλαμβάνουν τον πρώην πρωθυπουργό και υπουργό εξωτερικών έως το 2013 του Κατάρ, τον Σεΐχη Χαμάντ μπιν Τζασίμ μπιν Τζαμπέρ αλ Τάνι, που είχε στην ιδιοκτησία του μια εταιρεία στις Μπαχάμες, την Trick One Limited. Τον Ιανουάριο του 2005, όταν ήταν υπουργός εξωτερικών, ο Αλ Τάνι υπέγραψε με μία τράπεζα συμφωνία δανείου ύψους 53 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Αλ Τάνι έβαλε ως εγγύηση για το δάνειο το Αλ Μαργκάμπ, ένα βραβευμένο γιοτ 133 μέτρων, αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίτσιο Μακρί, ο πατέρας του Φρανσίσκο και ο αδερφός του Μαριάνο, διοικούσαν την εταιρεία Fleg Trading Ltd, που ιδρύθηκε στις Μπαχάμες το 1998 και διαλύθηκε 11 χρόνια αργότερα. Ο Μακρί δεν αποκάλυψε τη σχέση του με την εταιρεία στη δήλωση περιουσίας το 2007 και το 2008, όταν ήταν δήμαρχος του Μπουένος Άιρες. Μετά τη δημοσίευση τν εγγράφων του Παναμά, ένας Αργεντίνος κατήγορος έψαξε πληροφορίες από τις Αρχές του Παναμά και των Μπαχάμων ως μέρος έρευνας σχετικά με το εάν ο Μακρί παρέλειψε κακοβούλως τη σχέση του με την εταιρεία.

Ο εκπρόσωπος του Μακρί ανέφερε στο ICIJ ότι ο Αργεντίνος πρόεδρος δεν αποκάλυψε την εταιρεία Fleg Trading Ltd. διότι δεν είχε οικονομικό συμφέρον ή μετοχές της εταιρείας.

Στις Μπαχάμες επίσης λάμβαναν μέρος συναντήσεις και υπήρχαν έγγραφα της εταιρείας Blairmore Holdings Inc., επενδυτικό κεφάλαιο που διοικούνταν από τον Ίαν Κάμερον, πατέρα του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Ο Ίαν Κάμερον απεβίωσε στις 8 Σεπτεμβρίου του 2010. Μετά τη δημοσίευση των εγγράφων του Παναμά, ο Ντέιβιντ Κάμερον υποχρεώθηκε να παραδεχτεί ότι είχε ωφεληθεί οικονομικά από το κεφάλαιο, το οποίο διαχειριζόταν δεκάδες εκατομμύρια λίρες εκ μέρους πλούσιων οικογενειών. Μέσω της offshore δομής, εγκατεστημένης στον Παναμά αλλά διοικούμενης από τις Μπαχάμες, το κεφάλαιο απέφευγε τους φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Τα εταιρικά μητρώα είναι άκρως σημαντικά», αναφέρει η Ντέμπρα Λαπρεβότ, πρώην ειδική πράκτορας του FBI, της οποίας η δουλειά περιλάμβανε τον εντοπισμό δισεκατομμυρίων δολαρίων από δωροδοκίες και προϊόντα διαφθοράς πολιτικών από την Ουκρανία, τη Νιγηρία και το Μπαγκλαντές, κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους. «Οι offshore εταιρείες χρησιμοποιούνται συχνά ως το μέσο για να διευκολυνθεί το ξέπλυμα χρημάτων και συνήθως τις δημιουργούν μόνο για να ανοίξουν λογαριασμούς τραπέζης. Επομένως, τα έγγραφα εταιρικών μητρώων, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν στον δικαιούχο, αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία.»


Επιμέλεια: www.logiosermis.net
Με πληροφορίες απο www.vice.com

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top