Select Menu


Το πρόβλημα της Ευρωπαικής Ένωσης έχει να κάνει πρωτίστως με την ενισχυόμενη ανισότητα σε όλα τα θεσμικά και κοινωνικά επίπεδα ενώ παράλληλα η χρήση ενός κοινού νομίσματος με σοβαρά δομικά προβλήματα επέτρεψε στις πλούσιες χώρες να επωφεληθούν και να γίνουν πλουσιότερες ενώ οι φτωχές έχασαν σχεδόν ολόκληρη την παραγωγική τους βάση κινδυνεύοντας με χρεοκοπία και υποδούλωση στο διηνεκές.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε πρόσφατα (21/4/2016) ότι οι κύκλοι της ΕΕ ««δεν θέλανε να έχουνε μια Ελλάδα η οποία είναι θεσμικά ισότιμη και ταυτόχρονα ένα επίπεδο διαβίωσης το οποίο συγκρίνεται με το Γερμανικό, το Γαλλικό, το Ιταλικό, το Βρετανικό».

Πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Θέλουν μια Ελλάδα μέσα στο ευρώ, αλλά μια Ελλάδα η οποία να έχει ως ομόλογό της και ως συγκρίσιμες χώρες άλλες που είναι εντός ευρωζώνης. Τη Λιθουανία, τη Λετονία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία».

Ο κος Βενιζέλος φυσικά δεν πρωτοτύπησε γιατί αφενός η ανισότητα κέντρου (κυρίως γερμανικού) και περιφέρειας της ΕΕ είναι μία παλιά ιστορία, αφετέρου ήδη από το Μνημόνιο Ι αναφέρονταν από πολλούς πολιτικούς στην Ελλάδα ότι οι μισθοί και οι συντάξεις θα πέσουν στα επίπεδα των όμορων στην Ελλάδα κρατών ήτοι στα επίπεδα της Αλβανίας, των Σκοπίων, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.

Προκειμένου να έχουμε μία εικόνα των βασικών στοιχείων των όμορων χωρών της Ελλάδας αλλά και αυτών που ανέφερε ο κος Βενιζέλος, συγκέντρωσα κάποια στοιχεία στον παρακάτω πίνακα:


Άρα σύμφωνα με τα παραπάνω και σύμφωνα με τις δηλώσεις των Ελλήνων πολιτικών για τις συγκρίσιμες με την Ελλάδα χώρες, ο Έλληνας εργαζόμενος θα πρέπει να περιμένει κατ’ελάχιστον μία πτώση ύψους περίπου 31% στο βασικό του μισθό και 30% περίπου στο μέσο του μισθό ενώ παράλληλα η ανεργία δεν αναμένεται να μειωθεί από τα ήδη εξαιρετικά υψηλά επίπεδά της που είναι, μαζί με τα Σκόπια, η υψηλότερη από τις προαναφερθείσες χώρες. 

Συνεπώς προβλέπεται περαιτέρω μεγάλη εξαθλίωση του Έλληνα εργαζόμενου τόσο όσον αφορά την αγοραστική του δύναμη όσο και την εύρεση εργασίας.

Για τις συντάξεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κατώτατη σύνταξη στη Βουλγαρία είναι 74 Ευρώ αλλά στις συντάξεις λόγω της πολυπλοκότητας του ασφαλιστικού συστήματος σε διάφορες χώρες, θα επανέρθω σε επόμενο άρθρο. Πάντως σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης τόσο των αντρών όσο και των γυναικών.

Ενδιαφέρον είναι να δούμε και τους πατρικίους της ΕΕ όπου αυτοί είναι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.


Με άλλα λόγια οι χώρες του Βορρά της ΕΕ λαμβάνουν τα πενταπλάσια χρήματα ως βασικό μισθό από ότι οι πληβείες χώρες (περίπου 74% παραπάνω!!!) ενώ αντίστοιχα (72% παραπάνω) είναι τα χρήματα που λαμβάνουν ως μέσο μισθό. Ο δε δείκτης ανεργίας είναι σχεδόν ο μισός από τις πληβείες χώρες.

Τίθενται λοιπόν τα ακόλουθα ερωτήματα:
  • Ως πότε ο πλούσιος Βορράς της ΕΕ θα απομυζά την περιφέρεια;
  • Ποιον τελικά συμφέρει η ένταξη στην ΕΕ; Σίγουρα όχι τις χώρες της περιφέρειας.
  • Γιατί η ΕΕ ενώ είναι γνώστης αυτής της απόλυτης ανισότητας δεν έχει πράξει τίποτα για τη μείωση του χάσματος ενώ αντίθετα οι άκρως παράλογες και λανθασμένες (σύμφωνα και με πρόσφατες δηλώσεις του ΔΝΤ) πολιτικές που εφαρμόζει στις χώρες αυτές επιδεινώνουν την κατάσταση και εξαθλιώνουν τους πληθυσμούς και ιδιαίτερα τον Ελληνικό;
Εύχομαι τα παραπάνω ερωτήματα να προβληματίσουν τον αναγνώστη αλλά και όσους λαμβάνουν αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας και ενδιαφέρονται για την ευημερία του Ελληνικού λαού.

Φωτεινή Μαστρογιάννη
Οικονομολόγος, καθηγήτρια ΜΒΑ

Πηγές: εδώ, εδώ, εδώ και εδώ

Επιμέλεια: www.logiosermis.net

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top