Select Menu


Στην εποχή του Brexit, της κρίσης των ιταλικών τραπεζών και της μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας, οι αγορές μπορεί και να... πληρώνουν τη Γερμανία για να τη δανείσουν.

Αυτό συνέβη σήμερα σύμφωνα με όσα μεταδίδει το tvxs, στην δημοπρασία 10ετών ομολόγων στην οποία προχώρησε το γερμανικό Δημόσιο δίνοντας, για πρώτη φορά στα χρονικά, αρνητικό επιτόκιο.

Η δημοπρασία απέφερε στη Γερμανία 4,38 δις ευρώ με αρνητική απόδοση, και συγκεκριμένα με επιτόκιο - 0,05%. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές που αγόρασαν τα κρατικά ομόλογα θα τα κρατήσουν για δέκα χρόνια και, όταν λήξουν, θα πάρουν πίσω λιγότερα χρήματα απ' όσα έδωσαν για να τα αποκτήσουν.

Στην πράξη, λόγω της υψηλής αβεβαιότητας που έχουν προκαλέσει στις αγορές το Brexit, οι κλυδωνισμοί στις ιταλικές τράπεζες και οι πολλαπλές πηγές αστάθειας στην παγκόσμια οικονομία, οι επενδυτές αντιστρέφουν την... προπατορική χρηματιστηριακή αρχή που λέει ότι «όταν δανείζεις, πληρώνεσαι», δηλαδή, παίρνεις πίσω τα χρήματά σου με τόκο.

Αντ' αυτού, στις σημερινές συνθήκες οι επενδυτές βλέπουν τα γερμανικά κρατικά ομόλογα ως ασφαλές «αποθετήριο» για τα κεφάλαιά τους και προτιμούν να τα τοποθετήσουν εκεί, ακόμη και με μια μικρή απώλεια, αντί να ρισκάρουν να τα χάσουν εντελώς κυνηγώντας τις υψηλές αποδόσεις στις επισφαλείς αγορές μετοχών, εμπορευμάτων και νομισμάτων.

Ενδεικτικό αυτού του κλίματος όπως σημειώνει το Bloomberg, είναι το γεγονός ότι και η Ελβετία προχώρησε στις 28 Μαίου σε δημοπρασία ομολόγων λήξης το 2058 με αρνητικό επιτόκιο της τάξης του 0,023%. Και τα ομόλογα του ελβετικού δημοσίου, όπως τα γερμανικά, θεωρούνται θύλακες ασφαλείας για τους επενδυτές σε περιόδους υψηλής ρευστότητας και αστάθειας.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top