Select Menu


Μετά το Brexit πολλές επιχειρήσεις σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη Mεγάλη Βρετανία. Για να αποτρέψει όμως, ένα τέτοιο σενάριο, ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, σχεδιάζει να μειώσει τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων. Ο ίδιος δήλωσε χθες, στους Financial Times, ότι προτίθεται να κατεβάσει από το 20% στο 15% τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων (Corporate Tax) – το χαμηλότερο ποσοστό που υπάρχει στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης!

Κίνητρα για παραμονή των επιχειρήσεων

Σε άλλες χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται κατά μέσον όρο, στο 25%.

Με άλλα λόγια, με την κίνηση αυτή, η Βρετανία ενδέχεται να προκαλέσει την οργή των άλλων χωρών της Ε.Ε., διότι οδηγεί σε έναν ανταγωνισμό για το ποια χώρα θα προσφέρει τον πιο χαμηλό φορολογικό συντελεστή με αποτέλεσμα μειωμένα φορολογικά έσοδα.

Τα σχέδια του Όσμπορν εκκινούν από τον φόβο ότι οι επιχειρήσεις μετά το Brexit, θα εγκαταλείψουν τη M. Βρετανία λόγω ανασφάλειας για το πώς θα διαμορφωθούν οι μελλοντικές σχέσεις με την ΕΕ.

Ήδη πολλές από αυτές έχουν εκδώσει «δελτίο πρόγνωσης θύελλας» για ενδεχόμενες απώλειες κερδών. Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων επιβάλλεται επί των εσόδων ορισμένων τύπων νομικών προσώπων, όπως κεφαλαιουχικές εταιρείες, συνεταιρισμοί, ενώσεις και ιδρύματα.

Πρόκειται για φόρο επί της αξίας, που επιβαρύνει τα κέρδη μιας επιχείρησης και που μπορεί να οδηγήσει σε ένα είδος διπλής φορολογίας, όταν το φορολογημένο κέρδος καταβάλλεται στον μέτοχο.

Το ποσό αυτό για τους μετόχους είναι φορολογητέο.

Εντονες αντιδράσεις απο την ΕΕ

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί σε ευρωπαίους αξιωματούχους η πρόταση του βρετανού υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν να μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής για τις εταιρίες στο 15% ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του Brexit.
 

Σχολιάζοντας την πρόταση ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι «μια καλή πρωτοβουλία». «Δεν πρέπει να είμαστε σε επιδεινούμενο φορολογικό ανταγωνισμό μεταξύ μας ή σε φορολογικό ντάμπινγκ», πρόσθεσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Classique.

Η πρόταση αυτή, αν υλοποιηθεί, «σημαίνει επίσης απώλεια εσόδων απολύτως σημαντική για το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών σε μια κατάσταση όπου υπάρχουν ήδη ελλείμματα πολύ υψηλά στη Βρετανία, για τα οποία στο εξής οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης θα έχουν μεγαλύτερο λόγο, δεδομένου ότι η χώρα δεν θα είναι πλέον μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επεσήμανε.

Ωστόσο, ο Μοσκοβισί πρόσθεσε, «θα περιμένω μέχρι το Συντηρητικό Κόμμα να έχει έναν πραγματικό ηγέτη, δεν θα είναι ο Τζορτζ Οσμπορν αυτός που θα καταρτίσει τον επόμενο προϋπολογισμό της Βρετανίας».

Ο Όσμπορν ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι θέλει να μειώσει δραστικά τον συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων για να απορροφήσει το σοκ του Brexit, το οποίο ενέχει τον κίνδυνο μιας απότομης επιβράδυνσης της οικονομίας ή και ύφεσης. Δήλωσε ότι θέλει να κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο μια «υπερ-ανταγωνιστική οικονομία».

«Ας είμαστε προσεκτικοί, αλλά την ίδια στιγμή να μην ανησυχούμε υπερβολικά», υποστήριξε ο Μοσκοβισί.

Ο Π. Μοσκοβισί σχολίας επίσης και την παραίτηση του Νάιτζελ Φάρατζ από την ηγεσία του ευρωφοβικού κόμματος UKIP, λέγοντας πως αποδεικνύει ότι οι υποστηρικτές του Brexit δεν ήξεραν πού πήγαιναν, δεν είχαν σχέδιο για την επόμενη μέρα. Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με εκείνη του Μπόρις Τζόνσον, του επικεφαλής της εκστρατείας του Brexit, να μην διεκδικήσει τη θέση του πρωθυπουργού, «είναι μια παραδοχή ανευθυνότητας, μια παραδοχή αποτυχίας", υποστήριξε.

«Το λέω επίσης σε όσους θα έμπαιναν σε πειρασμό από ένα δημοψήφισμα στη Γαλλία, ότι ένα δημοψήφισμα πονάει, καίει, διαιρεί και δεν οδηγεί σε λύσεις», εξήγησε ο Μοσκοβισί.

Πυρά και από Γερμανία

Όμως και ο πράσινος Γερμανός ευρωβουλευτής Σβεν Γκίγκολντ δεν άφησε ασχολίαστη την πρόταση του Όσπορν για τεράστια μείωση του εταιρικού φόρου, χαρακτηρίζοντάς την «ξεκάθαρο τέχνασμα του μάρκετιγκ» προκειμένου να προλάβει την φυγή των διεθνών ομίλων από τη χώρα του.

Με αυτόν τον τρόπο η Μ. Βρετανία προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από τις συνέπειες της εξόδου από την Ε.Ε., είπε σε συνέντευξή του δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (DLF) ο Σβεν Γκίγκολντ.

O πράσινος πολιτικός πρόσθεσε ότι πολλές επιχειρήσεις φορολογούνται ήδη με χαμηλό φορολογικό συντελεστή στη Μ. Βρετανία. Η Ε.Ε. πρέπει να εκμεταλλευτεί την αποχώρησή της για να σταματήσει την φοροαποφυγή των μεγάλων εταιρειών. «Χρειαζόμαστε μια κοινή φορολογική πολιτική». Ενας ελάχιστος φορολογικός συντελεστής είναι αναγκαίος και αυτό καθίσταται ευκολότερο χωρίς τους Βρετανούς.

Η εξαγγελία της Μ. Βρετανίας να μειώσει τον φορολογικό συντελεστή πρέπει να ερμηνευθεί ως ένα μήνυμα για εσωτερική κατανάλωση. Πρόκειται για ένα τέχνασμα του μάρκετιγκ : «Η Μ. Βρετανία είναι ήδη ο μεγαλύτερος φορολογικός παράδεισος στον κόσμο».

Ο πράσινος ευρωβουλευτής προειδοποίησε τέλος τους βρετανούς πολιτικούς να μην δίνουνε απατηλές υποσχέσεις, διότι όποιος υπόσχεται ελευθερία διακίνησης αγαθώνν και κεφαλαίων, όχι όμως και ανθρώπων, υπόσχεται κάτι αβάσιμο.

Eπιμέλεια: www.logiosermis.net
Με πληροφορίες απο DW και Έθνος

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top