Select Menu


Σε πλήρη αναδιάταξη μπαίνει ο εργασιακός χάρτης στη χώρας, αφού έρχονται άμεσα αλλαγές στα εργασιακά που σε πρώτη φάση, εστιάζονται στο σκέλος των συλλογικών συμβάσεων, της συνδικαλιστικής δράσης και των ομαδικών απολύσεων και μέχρι το φθινόπωρο έρχονται ο κατώτατος μισθός, η κατάργηση τριετιών και όλων των επιδομάτων, αλλά και του 13ου και 14ου μισθού!

Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", οι δανειστές στις παρατηρήσεις τους για το κλείσιμο της αξιολόγησης και τα νέα προαπαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει να νομοθετηθούν για την επόμενη αξιολόγηση, που ξεκινά το φθινόπωρο, κάνουν ρητή αναφορά στον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ και στον καθορισμό του από την 1/1/2017, σε νέο ποσό και χωρίς κανένα επίδομα!

Η πραγματική βόμβα όμως κρύβεται στη διάταξη ια’ παρ. 6 (σελ. 1430) του ν. 4254/14 που τροποποιεί και συμπληρώνει το άρθρο 103 του ν. 4172/13.

Σε αυτή λοιπόν τη διάταξη ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ χαρακτηρίζεται ως «μοναδική αξία» χωρίς την προσθήκη κανενός άλλου συμπληρωματικού ποσού. Αυτό που λέει η διάταξη είναι ότι τα 586 ευρώ θα είναι ένας «ξερός μισθός» και σε αυτόν δεν προβλέπονται από το 2017 ούτε επιδόματα, ούτε προϋπηρεσία, ακόμη και αν η προϋπηρεσία (τριετίες) έχουν παγώσει στα χρόνια που είχαν οι εργαζόμενοι ως τον Νοέμβριο του 2012.

Η αναφορά λοιπόν στα 586 ευρώ ως μοναδιαίο μέγεθος ανοίγει τον δρόμο όχι μόνο για το συνεχές πάγωμα των προσαυξήσεων λόγω προϋπηρεσίας, αλλά και για την πλήρη κατάργηση των τριετιών όπως και άλλων επιδομάτων από το 2017, που θα επανακαθοριστεί ο κατώτατος μισθός (άρθρο 103 ν. 4172/13).

Αυτό που ζητούν οι δανειστές είναι ουσιαστικά η κατάργηση όλων των επιδομάτων και μισθό στα 586 ευρώ κάτι που σημαίνει μειώσεις μέχρι και 30%.

Το σχέδιο της τρόικας ουσιαστικά αφορά την κατάργηση όλων των ποσών που προστίθενται στον βασικό μισθό και επιδιώκουν να μην υπάρχει καμία αύξηση λόγο προϋπηρεσίας, να καταργηθούν δηλαδή οι τριετίες, αλλά και τα επιδόματα που έχουν απομείνει, όπως για παράδειγμα το επίδομα γάμου.

Θέλουν δηλαδή οι εργαζόμενοι να παίρνουν έναν μισθό χωρίς άλλες προσαυξήσεις, κάτι που θα σημάνει ότι ο βασικός μισθός των 586 ευρώ θα είναι και ο μισθός που θα παίρνουν για μια ζωή.... χωρίς καμιά αύξηση στο πέρασμα των χρόνων...

Όλα τα παραπάνω κατώτατος μισθός, κατάργηση τριετιών και επιδομάτων, του 13ου και 14ου μισθού, κατάργηση του δικαιώματος άσκησης βέτο στις ομαδικές απολύσεις, από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων.

Η ελληνική πλευρά προς το παρόν απορρίπτει ενδεχόμενο κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, στον ιδιωτικό τομέα, που όμως αποτελεί απαίτηση των τεχνικών κλιμακίων.... Τα αποτελέσματα των διαδοχικών επαφών θα μάθουμε και επισήμως από τον υπουργό Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξη τύπου, που θα παραχωρήσει αύριο Πέμπτη, 23 Ιουνίου.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top