Select Menu


Ιδιωτικοποιείται το 49% του νερού για την αποπληρωμή του χρέους – Κ. Μαριόγλου: Μας φέρνουν ένα αποτυχημένο μοντέλο που οι ίδιοι οι Γερμανοί απορρίπτουν

Την ιδιωτικοποίηση του νερού, σε ποσοστό 49% (+23% σε σχέση με το πακέτο που ήδη έχει ιδιωτικοποιηθεί), προανήγγειλαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο αναπληρωτής του, Γιώργος Χουλιαράκης, ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τα προληπτικά μέτρα και τον αυτόματο «κόφτη» δαπανών.

Συγκεκριμένα, κατά την συνεδρίαση της Κ.Ο. συζητήθηκε το θέμα του ΤΑΙΠΕΔ και ο τρόπος διοικήσεώς του, καθώς σύμφωνα με τις διατάξεις του Μνημονίου, θα υπάρχει εκπρόσωπος των θεσμών στο νέο Υπερταμείο.

Οι δύο υπουργοί επεσήμαναν ότι ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ δεν θα έχει δικαίωμα διπλής ψήφου, ενώ αναγνωρίστηκε ότι «η χώρα έχει ένα βάρος που, στην φάση στην οποία βρίσκεται, δεν μπορεί να το σηκώσει». Στο πλαίσιο αυτό, όπως ειπώθηκε στους βουλευτές, προωθείται η λογική των συμπράξεων που σε ορισμένους τομείς, όπως το νερό, θα μείνει στο Δημόσιο το 51% που, όπως σημείωναν αρμόδιες πηγές, είναι και συνταγματικώς κατοχυρωμένο.

Όπως όλα δείχνουν, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ προχωράει με γοργούς ρυθμούς, παρεκκλίνοντας κατά πολύ από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Κουμουνδούρου. Ειδικότερα, βασική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα του νερού, το οποίο χαρακτηριζόταν από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα ως «ανθρώπινο δικαίωμα», στις εκστρατείες εναντίον της ιδιωτικοποιήσεως της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, διεμήνυε σε δήλωσή του στα αγγλικά, ότι στηρίζει το νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα και ότι δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί.


Λίγους μήνες νωρίτερα, σε ομιλία του στην Θεσσαλονίκη κατά της ιδιωτικοποιήσεως της ΕΥΑΘ, είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, επικαλούμενος δηλώσεις βουλευτών της τότε συμπολιτεύσεως. «Τους ακούω σε τοπικό επίπεδο να λέν ότι διαφωνούν με την ιδιωτικοποήση. Όμως λένε ότι δεν θα ρίξουν και την κυβέρνηση για την ΕΥΑΘ. Δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς, για τα νέα μέτρα, για το νέο μνημόνιο» έλεγε ο Πρωθυπουργός.


Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, θα προχωρήσει σε 19 αντί για 9 ιδιωτικοποιήσεις, όπως ορίζει η συμφωνία με τους δανειστές. Ωστόσο, στο κυβερντητικό του πρόγραμμα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, δεσμευόταν ότι δεν θα ιδιωτικοποιήσει το νερό και δεν θα εφαρμόσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της ΝΔ.

Δείτε τον σχετικό πίνακα:
Πάντως, αξίζει να αναφέρουμε ότι προ ολίγων ημερών και συγκεκριμένα στις 11 Μαϊου ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ) ο καθηγητής του ΑΠΘ Γιάννης Κρεστενίτης. Ο κ. Κρεστενίτης είναι μέλος του Συντονιστικού Πολιτών και Φορέων «SOSτε το ΝΕΡΟ» ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, σε «στάση αναμονή και εγρηγόρσεως» βρίσκονται εργαζόμενοι αλλά και φορείς ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Σημειώνουν όμως ότι και ο ΟΤΕ ξεκίνησε με μια διαδικασία ιδιωτικοποιήσεως 10%, και πλέον – με την μέθοδο της σαλαμοποιήσεως – ιδιωτικοποιήθηκε εξ ολοκλήρου.

Eκ μέρους της Κινήσεως 136 στην Θεσσαλονίκη ο Κώστας Μαριόγλου ήταν πιο ξεκάθαρος. Είπε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΑΘ ορίστηκε προ ολίγων ημερών οπότε είναι δύσκολο να υπάρξουν αλλαγές.

Όμως, «προφανώς τα διοικητικά συμβούλια γνώριζαν και συμφώνησαν. Ο νέος πρόεδρος κ. Κρεστενίτης πρέπει να ήξερε. Ενώ έβγαινε υπέρμαχος της μη ιδιωτικοποιήεσως θα είχε ενδιαφέρον πλέον να μάθουμε ποια είναι η θέση του. Φαντάζομαι ότι αν δεν παραιτηθεί σήμερα ή μέσα στις επόμενες ημέρες, θα συμφωνεί με αυτή την διαδικασία».

Ο κ. Μαριόγλου τόνισε ότι το μεγάλο θέμα είναι αν θα δοθεί το μάνατζμεντ της εταιρείας στους ιδιώτες. Αν το δόσουν σε ιδιώτες θα υπάρξουν αυξήσεις σε τιμολόγια:

«Δεν είναι ένα καινούριο φαινόμενο. Δεν είναι κάτι που θα τα ανακαλύψουμε στην χώρα μας και θα συμβεί για πρώτη φορά. Το έχουμε δει μέσω ιδιωτικοποιήσεων πλειοψηφικού πακέτου αλλά και μέσω Συμπράξεως Δημοσίου και Ιδιωτικού να συμβαίνει και αλλού. Η διαδικασία είναι καρμπόν παντού: Μείωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών, σταμάτημα των επενδύσεων, υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και στροφή του καταναλωτή στο εμφιαλωμένο. Και μετά ακολουθούν αυξήσεις τιμολογίων. Στις χώρες που τα προωθούν όλα αυτά, στην Γαλλία και στην Γερμανία, προχωρούν σε επανακρατικοποιήσεις. Το δοκίμασαν, απέτυχε και επιστρέφουν στο δημόσιο. Αυτό συνέβη στο Παρίσι, αυτό συμβαίνει στο Βερολίνο. Και τώρα μας φέρνουν ένα αποτυχημένο μοντέλο που οι ίδιοι απορρίπτουν. Κι αυτό γιατί οι πολυεθνικές αυτές που έχουν συμφέρον από τις πολιτικές ιδιωτικοποιήσεως του νερού είναι δικές τους».

Σύμφωνα με τον κ. Μαριόγλου θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες για να μάθουμε τις λεπτομέρειες, όμως δεν πρέπει να νοιώθει κάποιος κάποιαν έκπληξη:

«Είναι μέσα στο μνημόνιο. Δεν μας το ἐδωσαν να το μελετήσουμε και το μάθαμε μέσω Ντάισελμπλουμ. Αλλά δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αναμενόμενο ήταν. Είναι όμως άλλη μία απογοήτευση από την κυβέρνηση αυτή αφού είχε την υπόθεση του νερού σημαία, όσον καιρό ήταν αντιπολίτευση. Ειδικά για την Θεσσαλονίκη, ο τότε πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως κ. Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε το δημοψήφισμα που κάναμε. Τώρα, διαγράφει την εκφρασμένη θέληση των πολιτών.»

Να υπενθυμίσουμε ότι σαν σήμερα, πριν δύο ακριβώς χρόνια, στις 17 Μαϊου 2014 πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα στην Θεσσαλονίκη για το νερό.

Κατά της ιδιωτικοποιήσεως της ΕΥΑΘ είχε ταχθεί το 98% όσων συμμετείχαν.

Πιο συγκεκριμένα, σε 181 εκλογικά κέντρα ψήφισαν 218.002 πολίτες. Από αυτούς κατά της ιδιωτικοποιήσεως τάχθηκαν 213.508 (98,04%) και υπέρ της ιδιωτικοποιήσεως 4.278 (1,96%), ενώ βρέθηκαν και 216 λευκά/ άκυρα.

Η καταμέτρηση των ψήφων, είχε ολοκληρωθεί στις 4:00 το πρωί.

Φιλονόη

Με πληροφορίες από newpost.gr και ἀγῶνας τῆς Κρήτης

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top