Select Menu


Κορύφωση του ελληνικού δράματος χωρίς τέλος. Ένα εφιαλτικό δωδεκάμηνο κατά τη διάρκεια του οποίου θα έχει ξεδιπλωθεί σχεδόν το σύνολο των μέτρων που φέρνει το νέο πολυνομοσχέδιο

Γράφει ο Αντώνης Αργυρός*

Μια ζωή χωρίς αλήθεια είναι ζωντανός θάνατος”, επισημαίνει ο Νίτσε.

Η δοκιμασία που ζούμε στην Ελλάδα σήμερα (νέα επώδυνα μέτρα, απειλές εξόδου απ’ το Ευρώ, οικονομική καχεξία, κοινωνική ανασφάλεια, τουρκικές απειλές πολέμου, πρόσφυγες,) βεβαιώνει ότι όλα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού…

Ένα εφιαλτικό δωδεκάμηνο κατά τη διάρκεια του οποίου θα έχει ξεδιπλωθεί σχεδόν το σύνολο των μέτρων που φέρνει το νέο πολυνομοσχέδιο αποτυπώνει η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η οποία και συνοδεύει το τελικό κείμενο με όλες τις διατάξεις στη Βουλή. Όσο για τον λογαριασμό αυτού του εφιαλτικού δωδεκαμήνου; Θα ξεπεράσει τα 4-4,5 δισ. ευρώ όπως προκύπτει και από την «κοστολόγηση» των μέτρων στην οποία προχώρησε το Γενικό Λογιστήριο. Νέα επώδυνα μέτρα που αφορούν το εισόδημα και την κοινωνική ασφάλιση και σημαίνουν την οριστική απώλεια όσων κτίσθηκαν με αίμα, σκληρή δουλειά , πόνο και δάκρυ, μισό αιώνα και βάλε. Ο πρώην υπουργός κ. Αλέκος Παπαδόπουλος το χαρακτηρίζει ένα λιπόψυχο, πλην αναγκαίο, τέταρτο και όχι τελευταίο μνημόνιο.

Η Μεγάλη Εβδομάδα δρομολογεί τον νέο δικό μας Γολγοθά, χωρίς όμως προφανώς εμφανή προοπτική για μιαν αληθινή Ανάσταση.

Το ψέμα κυριεύει την καθημερινότητα και η καθημερινότητα απειλεί την ενότητα μας.Τώρα κάποιοι αγνοούν την ιστορική εξέλιξη και ονειρεύονται ουτοπίες. Τα “θηρία” με καλυμμένα τα πρόσωπα τους, απειλούν και καταστρέφουν. Η δαιμονοποίηση που επιχειρείται είναι νέος κίνδυνος που φέρνει διχαστικές αντιλήψεις.

Οι αδικημένοι του κόσμου (οι πρόσφυγες) σταυρωμένοι κι ίδιοι, πεταμένοι στα λασπόνερα περιμένουν άδικα την Ευρώπη να δώσει έλεος .Ποιος νοιάζεται πια για τους φτωχούληδες του Κόσμου. Περίσσεψαν τα λόγια.

Ψάχνω μάταια την Ευρώπη του ουμανισμού που διδάχθηκε τάχα από τους ποταμούς αιμάτων ,που το ναζιστικό θηρίο δημιούργησε με τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι «δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε στον φόβο να υπονομεύσει τη δέσμευσή μας για τις παγκόσμιες αξίες» και παρέπεμψε στα κατορθώματα της Ευρώπης στο απόηχο του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. «Είναι καιρός για τη Δύση να υπερασπιστεί, όχι τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο τις ανθρώπινες υποχρεώσεις.» είπε κάποτε ο Αλέξανδρος Σολζενίτσυν

Οι δανειστές μας αγνοούν το πρόβλημα τω ν προσφύγων ,τις απειλές των γειτόνων μας, την κρίση που μας βασανίζει έξη χρόνια τώρα και ζητούν και πάλι τα πάντα ,χωρίς έλεος «με το λουρί στο σβέρκο».

Οι πανηγυριώτες “γλεντάνε” αμέριμνοι δίπλα στα λασπόνερα της Ειδομένης κάποιοι θέλουν το «γιουρούσι» κάποιοι τον «λουφέ». Άλλοι πάλι «θέλουν» την δραχμή ,οι γείτονες λένε ότι « θέλουν» τα νησιά, άλλοι τραγουδάνε φάλτσα τις ρεμούλες. Δεν μπορεί μέσα στα ερείπια να ειρηνέψουμε και να βρούμε λύση στο αδιέξοδο άραγε;

Κόλαση αμεριμνησίας. Υπάρχει άραγε ελπίδα μετά τα έξη χρόνια στην κόλαση ;Φαίνεται όμως πως ηττηθήκαμε; βιώνουμε τον οικονομικό μας μαρασμό; ενώ η γεωπολιτική σημασία της περιοχής έχει αποτρέψει τον άμεσο κίνδυνο ,χωρίς να σημαίνει ότι η απειλή δεν υφίσταται, το αντίθετο μάλιστα. Ας μην ακούμε όμως όσους προπαγανδίζουν τις μελλοντικές καταστροφές ενώ καταστρέφουν το σήμερα.

Το τίμημα της ασύστολης προπαγάνδας είναι πάρα πολύ υψηλό ή μάλλον δυσβάστακτο. Σήμερα αργά αλλά σταθερά βιώνουμε “δύο” Ελλάδες κι αυτό είναι ο μέγιστος κίνδυνος, η διχόνοια .

Πολύ θα ήθελα στου θέματος αυτού την περίσταση να θυμίσω εκείνα τα ματωμένα λόγια του στρατηγού Μακρυγιάννη: “Ότι αρχή και τέλος, παλαιόθεν και ως τώρα, όλα τα θερία πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε· τρώνε από ’μάς και μένει και μαγιά. Και οι ολίγοι αποφασίζουν να πεθάνουν· κι’ όταν κάνουν αυτείνη την απόφασιν, λίγες φορές χάνουν και πολλές κερδαίνουν. Η θέση οπού ειμαστε σήμερα εδώ είναι τοιούτη· και θα ιδούμεν την τύχη μας οι αδύνατοι με τους δυνατούς.”…” "Ἑλλάδα δὲν πουλάω!"

Αντώνης Αργυρός είναι δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω. Το 2012 διετέλεσε Υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση Πικραμμένου. Από το 2004 είναι Δικηγόρος και Αναπληρωτής Νομικός Σύμβουλος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με σημαντική επιστημονική δράση, άρθρα και σχόλια σε δικαστικές αποφάσεις δημοσιεύονται στα πιο γνωστά νομικά περιοδικά.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top