Select Menu


Δώρα από τη Λευκωσία στην Άγκυρα «για να ανταποκριθεί η Τουρκία ώστε να σταματήσει η ροή προσφύγων προς την Ευρώπη» ζητά το Βερολίνο. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, τη γερμανική θέση έθεσε ενώπιον του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννη Κασουλίδη, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ, ο οποίος πραγματοποίησε χθες επαφές στη Λευκωσία.

Ο κ. Ροτ υποστήριξε πως η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να συναινέσει στο άνοιγμα δύο ενταξιακών κεφαλαίων για την Τουρκία –του 23 (Απονομή Δικαιοσύνης και Θεμελιώδη Δικαιώματα) και 24 (Δικαιοσύνη, Ελευθερία, Ασφάλεια)– και παράλληλα να εφαρμοσθεί το σχέδιο δράσης της Κομισιόν για την Τουρκία.

Ο Γερμανός αξιωματούχος λίγο-πολύ άφησε να θεωρηθεί πως από τα δώρα που θα δώσει η Κύπρος στην Τουρκία θα εξαρτηθεί και η πορεία διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος, προκαλώντας την έκπληξη της Λευκωσίας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε στον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, πως δεν τίθεται θέμα ξεπαγώματος ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας. Παρέπεμψε δε τον Γερμανό αξιωματούχο στη θέση της Λευκωσίας πως πρέπει να υπάρχει συγχρονισμός, δηλαδή να γίνεται μια κίνηση από την Τουρκία και να απαντά η κυπριακή πλευρά. Σημειώνεται συναφώς πως η Τουρκία με παρεμβάσεις της διά αξιωματούχων της αλλά και με την κατάθεση εγγράφων στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία αποκαλεί «εκλιπούσα».

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε στον υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, δεν απέκλεισε το Κυπριακό να λυθεί εντός του έτους, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στις συνομιλίες. Είναι, πάντως, πρόδηλο πως η γερμανική πλευρά θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξει μια προσπάθεια καλοπιάσματος της Τουρκίας λόγω μεταναστευτικού, το εκπληκτικό βέβαια είναι πως τα δώρα θέλει να τα προσφέρουν άλλοι, για να έχουν και το κόστος.

Σημειώνεται συναφώς ότι τίθεται από γερμανικής πλευράς και το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας. Στην ατζέντα της συνάντησης, που έγινε σε δύο δόσεις, αρχικά κατ’ ιδίαν και στη συνέχεια διευρυμένες, ήταν οι διμερείς σχέσεις, μεταναστευτικό, Συρία και Κυπριακό. Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου και Γερμανίας και οι τρόποι περαιτέρω ενίσχυσής τους τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και σημαντικά περιφερειακά θέματα που απασχολούν την ΕΕ, όπως το μεταναστευτικό και η κρίση στη Συρία.

Ο Γερμανός αξιωματούχος, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω προ ημερών συναντήθηκε με τη λεγόμενη υπουργό Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος Εμινέ Τσολάκ, στο Βερολίνο, προκαλώντας την αντίδραση της Λευκωσίας, έγινε παρόλα αυτά δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη! Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Πρόεδρος είχε πρόσφατα στις Βρυξέλλες συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, την οποία ενημέρωσε για το Κυπριακό. Ο Μίχαελ Ροτ συναντήθηκε και με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη για να ενημερωθεί και από τον Κύπριο διπλωμάτη για την πορεία των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Το δεύτερο μέρος των επαφών του Γερμανού αξιωματούχου περιελάμβανε και μετάβαση στα κατεχόμενα. Ο κ. Ροτ συναντήθηκε με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακινζί. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν oι τελευταίες εξελίξεις στη διαδικασία των συνομιλιών επί του Κυπριακού, καθώς επίσης οι συνεχιζόμενες εργασίες για την προετοιμασία των Τουρκοκυπρίων για το κοινοτικό κεκτημένο. Όπως αναφέρεται, στη συνάντηση παρακάθισε και ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί αλλά και ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού. Μετά τη συνάντηση του Ακιντζί με τον Γερμανό αξιωματούχο δεν έγιναν δηλώσεις.

mignatiou.com

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top