Select Menu

European heads of states take part in a lunch during an extraordinary summit of European Union leaders with Turkey in Brussels, Belgium, 07 March 2016. EPA, OLIVIER HOSLET, POOL

Μερικές αλήθειες σχετικά με την χθεσινή τραγελαφική σύνοδο για το προσφυγικό..

Γράφει ο dr Αθανάσιος Δρουγος

1) Η όλη διαδικασία είναι πολύ δύσκολη. πριν λίγο έδωσα συνεντεύξεις σε Ρ/σ σε Μπρατισλάβα και Βαρσοβία και έχουνε άλλη αντίληψή για το προσφυγικό, σε άλλο πλανήτη οι ερωτήσεις τους....

2) Η Τουρκιά έχει εισέλθει όχι στο καθιστικό της ΕΕ άλλα στο σαλόνι και ζητάει ότι θέλει. Βάζει πολλά και κάποια θα τα πάρει....μην τα βλέπουμε μονό μέσα στο προσεχές δεκαήμερο.....η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη.πέραν του δεκαήμερου ....έρχονται πολλά και περίεργα....

3) Οι Τούρκοι ζητάνε να ανοίξουν κεφαλαία για εξωτερική πολίτικη και ανθρωπινά δικαιβωματα, αν είναι δυνατό!!! Πως θα μπορέσουν Λευκωσία και Αθήνα να καταπιούν πίκρα φαρμάκια.....και ο Τσιπρας υποστήριξε ότι τα τείχη έχουνε αρθεί προς τα κράτη του Bισεγκραντ!!! Μάλλον δεν καταλάβαινε τι γίνονταν, αμπελοφιλοσοφίες! Εδώ υπάρχουν θέματα που αφορούν πχ στο άνοιγμα των κατεχομένων λιμανιών. Λογικά η Λευκωσία δεν μπορεί να συνδράμει σε ανοίγματα κεφαλαίων για Τουρκιά-ΕΕ, πολύ δύσκολα τα πράγματα.

4) Από 3 δις πάνε σε 6 δις....και ότι θέλουνε ζητάνε οι Τούρκοι!!! Σκεφθείτε τι θα γίνει αν καθυστερούν τις πληρωμές οι Ευρωπαίοι.!!!

5) Η Τουρκιά αιφνιδίασε τους Ευρωπαίους με τις προτάσεις τους - δεν μπορεί η Ευρώπη να κάνει τόσες παραχωρήσεις στην Τουρκιά, λογικά ο Νταβουτογλου ήταν το πρόσωπο της συνοδού. και αυτή μια νέα πραγματικότητα.

6) Η περίπτωση της χορήγησης βίζας στους Τούρκους είναι εξωφρενική. δεν μιλάμε για Τούρκους επιχειρηματίες. μιλάμε για εκατομμύρια! Δεν δίδονται αυτά τα προνομία εύκολα.

7) Δεν μου φάνηκε η Γερμάνια να πίεσε πολύ την Αυστρία και τα πιο συντηρητικά κράτη......της κεντρικής Ευρώπης.

8) Δεν ακούγονται καθόλου σε αυτά τα ζητήματα της συνοδού οι Αμερικάνοι και οι Ρωσοι.

9) Παρατείνεται η ασάφεια για χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται στην χωρά μας. ανησυχώ για το τι θα πάρει η Τουρκιά, αν τελικά συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους.

10) Αναφορικά με το Καστελόριζο και το αν θα μπορεί να ενεργεί στο συγκρότημα της Μέγιστης -Καστελόριζου , η Μπακογιαννη λέει ότι έχει εξαιρεθεί. ο Καμμένος λέει ότι η περιοχή καλύπτεται. Προσωπικά υποστηρίζω ότι η στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ καθώς και το στρατηγείο ΑΜΚ/Νορθγουντ θα πρέπει να δώσουνε τους χάρτες με τις συντεταγμένες της αποστολής, τότε μονό θα έχω πλήρη εικόνα.

11) Ακόμα και στις 17-18 Μαρτίου δύσκολα βλέπω μία καλή συμφωνία για την χωρά μας. Η Τουρκιά δεν αποκλείω να επιτρέψει ενισχυμένες τις ροές προσφυγών μέσα στο προσεχές δεκαήμερο. Δεν βλέπω τα κράτη της Βιζεγκραντ να παίρνουν τις ποσοστώσεις που τους αναλογούν των προσφυγών. Δεν βλέπω επίσης την Τουρκιά να εφαρμόζει αυτά που θα πρέπει να εφαρμόσει. μην περιμένουμε πολλά. τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο βλέπω πολλές ροές να έρχονται και εμείς σε ευρύτερο αδιέξοδο. Επίσης στο προσεχές δεκαήμερο δεν βλέπω το Νατοϊκό στολίσκο να είναι πολύ ενεργός.....(έρχεται γαλλική φρεγάτα και ένα βρετανικό πλοίο υποστήριξης). 

Ακόμα και στις 18 Μαρτίου μπορεί να υπάρξει κείμενο που ίσως στην ουσία να είναι στρογγυλεμένο και πρακτικά να μην λέει τίποτα.

Για να καταλάβουμε καλύτερα τι έγινε εχθές θα δώσω ένα παράδειγμα:

Είναι σαν να έρθει αύριο το κουαρτέτο των δανειστών και αντί να μιλήσει με την κυβέρνηση, να μιλήσει με όλους μαζί τους περιφερειάρχες της χώρας.

Αυτό ακριβώς έγινε και εχθές.

Αντί το Ευρωπαικό Συμβούλιο Κορυφής να καταλήξει σε μια Κοινή Ευρωπαική πρόταση που θα εκφράζει και θα αποτυπώνει το Ευρωπαικό συμφέρον, και όπου μετά η Commission θα το πάρει και θα πάει στους Τούρκους να τους πει αυτό είναι το πλαίσιο ελάτε να το συζητήσουμε, αντί αυτού, φώναξαν την Τουρκία (ένα μη μέλος της Ε.Ε.) να συμμετάσχει σε μια εσωτερική διαδικασία της Ενωσης, η οποία την ώρα που δεν έχει αποφασίσει η ίδια τι θα κάνει, καλείται να πάρει τις αποφάσεις από κοινού με την Τουρκία!!!! (Τί άλλο να πώ!!!!)

Φυσικά οι Τούρκοι δεν έχασαν την ευκαιρία και επέβαλαν το Τουρκικό συμφέρον επί του Ευρωπαικού συμφέροντος.

Και μετά μου λέτε ότι είναι καλό να κάθομαι εντός αυτής της Ενωσης...

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top