Select Menu


Ζωγραφισμένες ελληνικές σημαίες στα τοιχώματα του τεμένους Μουράτ στην Προύσσα της Τουρκίας, έφεραν στο φως οι συντηρητές που πραγματοποιούν εργασίες αποκατάστασης στο ιστορικό μνημείο.

Πρόκειται για δύο χιαστί Ελληνικές σημαίες (πεζικού και ναυτικού) έχοντας στη μέση τους βασιλικό στέμμα. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, πρόκειται για σχέδιο που χρονολογείται την περίοδο της ελληνικής προέλασης στην περιοχή (1920-1922), πριν την Μικρασιατική Καταστροφή.

Η πόλη της Προύσας τελούσε για δύο χρόνια υπό ελληνική διοίκηση και την περίοδο αυτή το τέμενος του Μουράτ, που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη οπλισμού από τον ελληνικό στρατό.

Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης (1923), οι Τούρκοι ασβέστωσαν τους τοίχους του τεμένους σβήνοντας τα ελληνικά σύμβολα, που ήρθαν και πάλι στο φως προκαλώντας –σύμφωνα με τα δημοσιεύματα- αμηχανία στους συντηρητές.


Οι απόψεις για το μέλλον των δύο ελληνικών σημαιών διίστανται. Άλλοι τάσσονται υπέρ της διατήρησης τους, ως κομμάτι της νεότερης ιστορίας της πόλης, και άλλοι κατά της αφαίρεσης τους από τον τοίχο του ιστορικού τεμένους.


Οι εργασίες στο συγκεκριμένο τμήμα σταμάτησαν ώστε να ληφθούν αποφάσεις για την τύχη των ελληνικών συμβόλων.

Οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν πριν από ένα μήνα και θα ολοκληρωθούν τον Μάιο και έχουν φέρει στο φως και παλαιότερα οθωμανικά διακοσμητικά μοτίβα.

Το τέμενος κατασκευάστηκε το 1426 από τον Σουλτάνο Μουράτ Β’. Η Προύσα έως την πτώση της Ανδριανούπολης (1365) και της Κωνσταντινούπολης (1453) στη συνέχεια αποτελούσε πρωτεύουσα των Οθωμανών.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top