Select Menu


Συνολικά 43 χρόνια μετά τη φιλοτέχνησή του και 14 μετά τη δωρεά του στον δήμο Αθηναίων, ο έφιππος ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου ακόμη δεν έχει βρει μια επίσημη θέση στον αθηναϊκό ήλιο καθώς οι δημοτικοί άρχοντες αποφεύγουν να τοποθετήσουν άγαλμα του στην Αθήνα.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014 όλα τα ΜΜΕ, δημοσίευσαν ερώτηση που έγινε στη Βουλή προς τους Υπουργούς Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο και Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, από 24 Βουλευτές του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, για τοποθέτηση στην Αθήνα, του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που κατασκευάστηκε από τον γλύπτη Γιάννη Παπά το 1993 και αποκτήθηκε από το Δήμο Αθηναίων, επί Δημαρχίας της Ντόρας Μπακογιάννη.

Σ΄ αυτήν την ερώτηση οι Βουλευτές ζητούσαν απαντήσεις για την επί 21 χρόνια ολιγωρία ή και σκόπιμη κωλυσιεργία όλων των κυβερνήσεων, στη μη τοποθέτηση του χάλκινου ανδριάντα 3 μέτρων του Μεγάλου Στρατηλάτη των Ελλήνων σε κεντρικό σημείο των Αθηνών.

Σημείωναν ιδιαίτερα δε, ότι η αδυναμία του Δήμου να βρει ένα κατάλληλο σημείο για να τοποθετηθεί ο ανδριάντας, προκαλεί θλίψη, θυμό και οργή, από τη στιγμή που η εθνικιστική έξαρση των Σκοπίων γιγαντώνεται καθώς η οικειοποίηση της ελληνικής ιστορίας και των ελληνικών Συμβόλων συνεχίζεται.

Ωστόσο, εσείς θα κρίνετε εάν αυτή η στάση των 24 Βουλευτών της ΝΔ προς την κυβέρνησή τους, ήταν μια πράξη ευθύνης προς την ζωντανή ιστορία μας ή ήταν μια ακόμη υποκριτική πράξη ενταφιασμού του μεγίστου αυτού ζητήματος.

Ο αγώνας του Ιδρύματος “Φίλιππος ο Β΄ Βασιλεύς της Μακεδονίας”.


Στις 28 Μαρτίου 2015 ο Πρόεδρος του Φιλίππειου Ιδρύματος Χρίστος Γούσης, εξέδωσε Δελτίο Τύπου, όπου μεταξύ των άλλων ανέφερε:
“Ως μέλος της Ειδικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος της Νέας Υόρκης και ως Γραμματέας της Επιτροπής Παρελάσεων της 25ης Μαρτίου στη μεγαλύτερη λεωφόρο του κόσμου, την 5η λεωφόρο της Νέας Υόρκης, εισηγήθηκα προς το ΔΣ της Ομοσπονδίας και προς Ομογενειακούς παράγοντες, να συνεισφέρει η Ομογένεια στην οικονομική δαπάνη για την εκτέλεση αυτού του έργου. Πράγμα που έγινε. 
Συνεργαστήκαμε στενά με την τότε Δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη και τον μετέπειτα Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο, για την εύρεση χώρου και την τοποθέτηση του αγάλματος σε επιφανή σημείο της Αθήνας. Τελικά έγινε δεκτή, η εισήγηση της Ομογένειας και η πρόταση για τοποθέτηση του ανδριάντα του Μ. Αλεξάνδρου, δίπλα στις Στήλες του Ολυμπίου Διός, απέναντι ακριβώς από το άγαλμα του Λόρδου Βύρωνα. 
Μετά από συναντήσεις και διαβουλεύσεις εκχερσώθηκε ο απαραίτητος χώρος, άρχισε η διαμόρφωσή του, όπως αρμόζει σε ένα τέτοιο μνημείο, έγινε το βάθρο, τοποθετήθηκαν οι απαραίτητες επιγραφές, ηλεκτροδοτήθηκε ο χώρος και όλα ήταν έτοιμα να γίνει η μεταφορά και η τοποθέτηση του ανδριάντα του Μ. Αλεξάνδρου… όπου ξαφνικά, σταμάτησαν τα πάντα”.
Να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Χρίστος Γούσης, ενημέρωσε τους 24 Βουλευτές της ΝΔ για όλα τα παραπάνω και τους κατέστησε κοινωνούς του γεγονότος πως το θέμα παραμένει στάσιμο εδώ και χρόνια…

Επίσης να σημειωθεί πως, τον Δεκέμβριο του 2014, εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η συνέχιση του έργου και η τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Στρατηλάτη, στο μέρος που είχε επιλεχθεί…

Η περιπλάνηση και η ταλαιπωρία του αγάλματος του Παμμέγιστου των Ελλήνων.

Αρχικά, για την τοποθέτηση του ανδριάντα είχε επιλεγεί η συμβολή των οδών Αθανασίου Διάκου και Αμαλίας στις στήλες του Ολυμπίου Διός. Για το λόγο αυτό είχε τοποθετηθεί επιγραφή στο μαρμάρινο βάθρο “Επί Δημαρχίας Δημήτρη Αβραμόπουλου”.

Ακολούθως, προτάθηκε το Πάρκο της Ριζαρείου και εν τέλει το 2009, επί Δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη, το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία αποφάσισε να τοποθετηθεί ο ανδριάντας στην Πλατεία Κοτζιά, απέναντι από το Δημαρχείο για συμβολικούς λόγους. Λέγεται πως το Μουσείο Μπενάκη είχε χρηματοδοτήσει και τις αναγκαίες μελέτες για το βάθρο και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.

Η επόμενη περιπλάνηση του αγάλματος ήταν να τοποθετηθεί στο τέλος της οδού Ερμού στην πλατεία Αγίων Ασωμάτων. Όμως ούτε αυτή η λύση “περπάτησε” γιατί το 2011 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), αρνήθηκε την τοποθέτηση, λόγω του όγκου του αγάλματος.

Έτσι, το άγαλμα του Μεγάλου Στρατηλάτη, παραμένει στην αποθήκη του δημιουργού του, αείμνηστου γλύπτη και Ακαδημαϊκού Γιάννη Παππά (απεβίωσε το 2005).

Γιατί, εκτός από τους σημερινούς αναρχο-κομμουνιστές Διεθνιστές κυβερνώντες, που δεν θέλουν την τοποθέτηση του αγάλματος, επειδή θεωρούν τον Μέγα Αλέξανδρο ως ιμπεριαλιστή και κατακτητή, που δεν συνάδει με τις ιδεοληψίες και τις προκαταλήψεις τους, δεν τον θέλουν και οι επονομαζόμενοι “πατριώτες” της δεξιάς.

Αλλιώς δεν εξηγείται πως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος “έπνιξαν” και εξακολουθούν να “πνίγουν” το θέμα.

Σήμερα, η Ντόρα Μπακογιάννη είναι αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και υπεύθυνη του Τομέα Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της ΝΔ. Ο Νικήτας Κακλαμάνης είναι Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΕΕ.

Ο “ατσαλάκωτος” της πολιτικής ελληνικής σκηνής.

Αξίζει να κάνω άλλη μια αναφορά στο Διεθνές Ίδρυμα “Φίλιππος ο Β΄ Βασιλεύς της Μακεδονίας”. Αναφορά, σε επιστολή της 8ης Οκτωβρίου 2014, που είχε στείλει στον Κώστα Γκιουλέκα Βουλευτή της ΝΔ στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης και εξ ενός από τους 24 Βουλευτές που είχαν καταθέσει την ερώτηση στο Κοινοβούλιο για την τοποθέτηση του αγάλματος στην Πρωτεύουσα:
“…Το Ίδρυμα ανέλαβε να συνδράμει και να βοηθήσει, με χρήματα και τεχνογνωσία την ολοκλήρωση του Ιστορικού Πάρκου.  
Σ΄ αυτήν την προσπάθεια, κατόπιν αιτήματός μου, προσέφερε τις υπηρεσίες του, ο προσωπικός μου φίλος Ακαδημαϊκός Αρχιτέκτων και Πολεοδόμος, μέλος του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων του 1821, Κυδωνιάτης, συνεργαζόμενος με το ΓΕΣ, Διεύθυνση Ιστορίας, Τμήμα Προτομών και Μνημείων. 
Σε μια από τις επετείους της 25ης Μαρτίου, στην Εθνική Παρέλαση στην Νέα Υόρκη, παραβρέθηκε κατόπιν Τιμητικής προσκλήσεως, από την Επιτροπή Παρελάσεως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, με την ιδιότητα τότε του Δημάρχου Αθηναίων. Μάλιστα, μας έφερε και μας παρέδωσε τιμητικά, τη Σημαία της Πόλεως των Αθηνών.  
Στη συνάντηση που είχαμε το κύριο θέμα της συζήτησής μας, ήταν το εν λόγω άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που κατασκευάσθηκε το 1993 και η άμεση τοποθέτησή του, σε κατάλληλη θέση στην Πόλη των Αθηνών… 
Στην ερώτηση στη Βουλή, μεταξύ των άλλων τονίζεται, ότι υπάρχει ολιγωρία και σκόπιμη κωλυσιεργία. Με όσα σας εξέθεσα με κάθε δυνατή συντομία, είναι εύκολο να πληροφορηθείτε την αλήθεια, από τον κ. Αβραμόπουλο, για το ποιος ή ποιοι σταμάτησαν την τοποθέτηση τότε, του ανδριάντα του Μ. Αλεξάνδρου…”.
Επίλογος.

Οφείλει να απαντήσει ο κ. Γκιουλέκας τι έχει κάνει επί του θέματος, μετά την κατάθεση της ερωτήσεως από τον ίδιο και τους άλλους 23 Βουλευτές της ΝΔ. Όπως επίσης, θα πρέπει να απαντήσουν και οι άλλοι 23.

Βέβαια, δεν περιμένουμε να μας απαντήσει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος που ως υπηρέτης της Παγκοσμιοποίησης, όπως και άλλοι, πουλάνε τα πάντα προκειμένου να βρίσκονται στο πολιτικό προσκήνιο.

Αιδώς Αργείοι!!

Παναγιώτης Αποστόλου

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top