Select Menu

Κορυφώνεται η κόντρα  ΔΕΗ – Μυτιληναίου

Την αντιδικία του Ομίλου Μυτιληναίου με την ΔΕΗ την είχαμε αποκαλύψει το καλοκαίρι που μας πέρασε στην οποία ο εν λόγω όμιλος μπορεί να αγοράζει ρεύμα απο την ΔΕΗ κάτω του κόστους (ΛΙΑΝΙΚΗ - €40,7/MWh) και να πουλάει πίσω στην ΔΕΗ αυτό που παράγει (διότι η εταιρία έχει και δική της παραγωγή ενέργειας!) σε υπερδιπλάσια τιμή  (ΧΟΝΔΡΙΚΗ - €72,71/MWh)!!

Μάλιστα ο όμιλος είχε σταματήσει να πληρώνει λογαριασμούς στην ΔΕΗ εξαιτιας της αντιδικίας ενώ προσέφυγε στην επιτροπή ανταγωνισμού απαιτώντας  παράλληλα την μη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος από την ΔΕΗ μέχρι την τελική απόφαση της υπόθεσης με την αιτιολογία του μονοπωλίου που κατέχει.

Ερχεται 6 μήνες μετά λοιπόν στην υπόθεση αυτή, η επιτροπή ανταγωνισμού και δικαιώνει τον Ομιλο Μυτιληναίο!



Μια νίκη που ΠΑΝΤΑ εξαρτάται από την "ισχύ" της γραμμής υπεράσπισης του "ηττημένου". 


Με ΑΠΛΑ λογάκια για όσους δεν καταλαβαίνουν, μερικές φορές τις μάχες τις δίνεις για να χάσεις και να εξασφαλίσεις έτσι ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟ!

Το θέμα είναι αν αυτό είναι επωφελές για:

α) την ΔΕΗ, 
β) το μέτοχο πλειοψηφίας της ΔΕΗ (Ελληνικό Δημόσιο),
γ) την ελληνική οικονομία, 
δ) αποκλειστικά και μόνο κάποιον ιδιώτη; 

Είναι λυπηρό ότι το θέμα δεν δημιουργεί ούτε έμμεσα ούτε άμεσα ουσιαστικά οφέλη για κανέναν άλλο πλέον του ιδιοκτήτη της ΑτΕ. 

Για την ιστορία της σκανδαλώδους αντιμετώπισης του ομίλου Μυτιληναίου να θυμίσω μερικές "λεπτομέρειες": 

- Η ΑτΕ έχει "εξαγοραστεί" από τον Μυτιληναίο ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ουσιαστικά αντίτιμο από καναδικό όμιλο παραγωγής αλουμινίου. 

- Οι καναδοί ΥΠΕΡ-ΓΝΩΣΤΕΣ τις αγοράς αυτής για δεκαετίες επιδίωξαν την απεμπλοκή τους από την ΑτΕ γνωρίζοντας ότι η επένδυση αυτή δεν είναι βιώσιμη,

- Γιατί την εξαγόρασε λοιπόν ο Μυτιληναίος;
  1. Γιατί δεν πλήρωσε (όπως ΔΕΝ πλήρωσε και για την ΜΕΤΚΑ),
  2. Γιατί προσδοκούσε σε "ευνοϊκές ρυθμίσεις και "ενισχύσεις" από το κράτος με πρόσχημα το "γενικό καλό"! 
  3. Γιατί προσδοκούσε σε κεφάλαια από το εξωτερικό, 
  4. Γιατί θα ικανοποιούσε την "επιθυμία" του από trader μετάλλου να γίνει "βιομήχανος", 
Επί της ουσίας η ΑτΕ ΥΠΑΡΧΕΙ σήμερα γιατί ενισχύεται από το κράτος αφού η ΔΕΗ αγοράζει σε τιμές συστήματος (SMP) από την ΑτΕ ενέργεια (!!!!!!) και της πουλάει ενέργεια σε "ειδικό" τιμολόγιo κάτω του κόστους! 

Επίσης για να χρηματοδοτηθούν αυτές οι μονάδες ενέργειες η εταιρία άντλησε κεφάλαια απο τις τράπεζες (κυρίως την Eurobank) που μετά από λίγο είχαν "ανάγκες αναχρηματοδότησης" λόγω της "ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων" τους. 

Και για όσους ακόμης δεν το κατάλαβαν, ο ένας και μοναδικός, ο ΘΕΟΣ Βαγγέλης Μυτιληναίος κατάφερε να δημιουργήσει μια παγκόσμια πρωτοτυπία στα χρονικά του παγκόσμιου εμπορίου! 

1) Αγόρασε την ΑτΕ χωρίς χρήματα! 

2 ) Χρηματοδότησε τις επενδύσεις  για την λειτουργία της εταιρίας με δάνεια από (πλέον) κρατικές τράπεζες!

3) Εξασφάλισε την βιωσιμότητα/κερδοφορία της ΑτΕ όχι λειτουργικά αλλά από trading ενέργειας με την ΔΕΗ και εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου !

Έτσι, έχουμε το θαύμα ένας υπό κρατικό έλεγχο προμηθευτής, η ΔΕΗ, να χρηματοδοτεί έμμεσα τον πελάτη της (Μυτιληναίο), ώστε ο τελευταίος, με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογούμενων, να αναπτύσσει τις δραστηριότητές του και να ανταγωνίζεται τον προμηθευτή!

Και εις άλλα με υγεία!

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top