Select Menu


Μετα την καταδίκη της χώρας μας από σειρά ανεξάρτητων παρατηρητών του ΟΗΕ και άλλων οργανισμών, για τις επιπτώσεις των μνημονίων, επιστρέφει στην Ελλάδα ο Ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάβσκι.

Ολόκληρο το δελτίο Τύπου για την επίσκεψή του

ΓΕΝΕΥΗ (26 Νοεμβρίου 2015) – Ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάβσκι, θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι και τις 8 Δεκεμβρίου 2015, προκειμένου να αξιολογήσει τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της οικονομικής διαρθρωτικής προσαρμογής στα ανθρώπινα δικαιώματα και συγκεκριμένα στα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα.

Ο κ. Μποχοσλάβσκι θα επισκεφθεί την Ελλάδα σε συνέχεια των συστάσεων του προκατόχου του κ. Σέφας Λουμίνα, μετά από την αποστολή του στην υπερχρεωμένη χώρα τον Απρίλιο του 2013.

«Ζητήθηκε από την Ελλάδα να προχωρήσει σε σοβαρές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και να εφαρμόσει μια σειρά από οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να λάβει επιπλέον πιστώσεις”, τόνισε. “Θα αξιολογήσω τις επιπτώσεις που είχαν αυτές οι περικοπές και οι μεταρρυθμίσεις στο δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, της στέγασης, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ασφάλισης».

Ένα ζήτημα ιδιαίτερης ανησυχίας είναι η αύξηση της φτώχειας και η ανισότητα στη χώρα, ως συνέπειες της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης. Υπό το πρίσμα αυτό, ο εμπειρογνώμονας θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην πολιτική και στις στρατηγικές που υιοθέτησαν η κυβέρνηση και οι διεθνείς δανειστές της, ώστε να καταπολεμήσουν αυτές τις τάσεις, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης.

«Συγκεκριμένα, θα ήθελα να μάθω τι είδους μέτρα έχουν υιοθετηθεί από την Ελλάδα και τους διεθνείς δανειστές για να προστατεύσουν τα ευάλωτα άτομα και ομάδες όπως οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, οι μειονότητες, οι υπερχρεωμένοι πολίτες, τα άτομα με αναπηρία, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι γυναίκες», δήλωσε.

Οι προσπάθειες που γίνονται για τη μείωση των παράνομων χρηματικών ροών και της φοροδιαφυγής καθώς και της συσχέτισής τους με τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα αποτελέσουν μέρος της ατζέντας του Ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα.

Ο κ. Μποχοσλάβσκι, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα έπειτα από πρόσκληση των ελληνικών αρχών, θα συναντηθεί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων διαφόρων υπουργείων, μελών του Κοινοβουλίου και εκπροσώπων άλλων δημόσιων θεσμικών οργάνων. Θα συναντηθεί επίσης με εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, εθνικών φορέων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, της κοινωνίας των πολιτών, πανεπιστημίων καθώς και με άτομα που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

Ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην οποία θα παρουσιάσει τα προκαταρκτικά πορίσματα της επίσκεψής του, την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 10:00 στο ξενοδοχείο Electra Palace, Ν. Νικοδήμου 18-20, 10557 στην Αθήνα.

Τα τελικά του συμπεράσματά και οι βασικές συστάσεις του, θα υποβληθούν σε συνολική έκθεση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Μάρτιο του 2016.

(*) Μάθετε περισσότερα σχετικά με την τελευταία έκθεση για την Ελλάδα (A/HRC/25/50/Add.1): http://www.ohchr.org/EN/Issues/Development/IEDebt/Pages/CountryVisits.aspx

ΤΕΛΟΣ

Ο Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάβσκι (Αργεντινή) διορίστηκε Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας για τις επιπτώσεις του εξωτερικού χρέους στην άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στις 8 Μαΐου του 2014. Είχε εργαστεί προηγουμένως ως Εμπειρογνώμονας για το Δημόσιο Χρέος στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) όπου και συντόνισε μία Ομάδα από Εμπειρογνώμονες για την Κρατική Χορήγηση και Λήψη Δανείων. Η θητεία του καλύπτει όλες τις χώρες και ανανεώθηκε πρόσφατα από το ψήφισμα με αριθμό 25/16 του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι ανεξάρτητος από οποιαδήποτε κυβέρνηση ή οργανισμό και υπηρετεί υπό την ατομική του ιδιότητα. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα: http://www.ohchr.org/EN/Issues/Development/IEDebt/Pages/IEDebtIndex.aspx

Οι Ειδικοί Εισηγητές αποτελούν μέρος των Ειδικών Διαδικασιών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι Ειδικές Διαδικασίες, το μεγαλύτερο όργανο από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είναι η γενική ονομασία που δίνεται στους ανεξάρτητους μηχανισμούς διερεύνησης και ελέγχου του Συμβουλίου. Οι κάτοχοι εντολών Ειδικών Διαδικασιών είναι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες οι οποίοι διορίζονται από το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με στόχο την αξιολόγηση είτε της κατάστασης σε μια συγκεκριμένη χώρα ή την αξιολόγηση θεματικών ζητημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν ανήκουν στο προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών ενώ είναι ανεξάρτητοι από οποιαδήποτε κυβέρνηση ή οργανισμό, υπηρετούν υπό την ατομική τους ιδιότητα και δεν λαμβάνουν καμία αμοιβή για την εργασία τους.

ΟΗΕ- Ανθρώπινα Δικαιώματα – Ελλάδα: http://www.ohchr.org/EN/Countries/ENACARegion/Pages/GRIndex.aspx

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top