Select Menu


Του Παναγιώτη Αποστόλου

Το ποδόσφαιρο σε όλο τον Πλανήτη συγκινεί εκατομμύρια ανθρώπους. Στις περισσότερες χώρες, το λαοφιλέστερο άθλημα – ο Βασιλιάς των Σπορ – είναι ένα πολιτιστικό γεγονός. Ωστόσο, ειδικά τις δυο – τρεις τελευταίες δεκαετίες στο ποδόσφαιρο διακινείται πακτωλός χρημάτων. Καθημερινά αυξάνει η επαγγελματική ενασχόληση μεγιστάνων του χρήματος, με το ποδόσφαιρο. Οι οποίοι αγοράζουν ποδοσφαιρικές ομάδες, επενδύοντας έτσι, εκατομμύρια ευρώ ή δολάρια ή όποια άλλη ονομασία φέρει το χρήμα. Γιαυτό, επειδή το ποδόσφαιρο πλέον, εξελίχθη σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, όλοι οι εμπλεκόμενοι, επιχειρηματίες – επενδυτές των ποδοσφαιρικών εταιρειών καθώς και οι διοικητικοί οργανισμοί της κάθε Πολιτείας, προσπαθούν να παρέχουν στους θαμώνες – πελάτες τους όλες εκείνες τις ανέσεις για να μπορούν να παρακολουθήσουν έναν αγώνα, άνετα, ευχάριστα και με ασφάλεια!

Παρακολουθώντας εμείς οι Έλληνες, αγώνες σε ευρωπαϊκά γήπεδα, μας πιάνει θλίψη και οργή! Βλέπουμε τεράστια γήπεδα, που διαθέτουν όλες τις υποδομές για να ευχαριστηθεί ο θεατής – πελάτης. Γήπεδα – Στάδια τα οποία διαθέτουν εμπορικά καταστήματα, προκειμένου να συνδυάσει ο λάτρης της μπάλας τις αγορές του. Εστιατόρια για να γευματίσει πριν από τον ποδοσφαιρικό αγώνα. Καφετέριες για να προμηθευτεί στο ημίχρονο τον καφέ του (σε κάθε ημίχρονο, τα κατάμεστα αγγλικά γήπεδα και όχι μόνο, αδειάζουν και πριν αρχίσει το Β΄ ημίχρονο, ξαναγεμίζουν). Γήπεδα – Στάδια σκεπασμένα και πολλά εξ αυτών θερμαινόμενα, για να αντιμετωπίζει ο θεατής – πελάτης τις όποιες καιρικές συνθήκες.

Αντίθετα στην Πατρίδα μας, βρισκόμαστε στην δεκαετία του ΄50 και του 60΄. Άθλια γήπεδα που στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης δεν τα χρησιμοποιούν ούτε για προπόνηση. Όπου οι πραγματικοί εραστές του ποδοσφαίρου, οι Έλληνες φίλαθλοι, είναι απέναντι σε όλες τις καιρικές αντιξοότητες και πριν πάνε στο γήπεδο πρέπει να έχουν συμβουλευθεί το δελτίο καιρού!! Και τελικά, όσοι εξ αυτών είναι ήρωες, αψηφώντας τα καιρικά φαινόμενα, και προσερχόμενοι στα άθλια ελληνικά γήπεδα, έχουν να αντιμετωπίσουν πέραν της δυσφορίας για το ποδόσφαιρο που βλέπουν - λόγω των άθλιων αγωνιστικών χώρων - και την καχυποψία του αποτελέσματος. Ενός αποτελέσματος που διαμορφώνουν οι “παράγκες” που λυμαίνονται το ελληνικό ποδόσφαιρο και τα πάσης φύσεως λαμόγια που “στήνουν” αγώνες με την αμέριστη σύμπραξη της διαιτησίας (ένας διαιτητής παίρνει για κάθε αγώνα Super League, 1500 ευρώ), των διοικητικών οργάνων της καθώς και της ΕΠΟ!!

Έτσι, αφού (και) η σημερινή κυβέρνηση – πρώτη φορά αριστερά – επέλυσε όλες τις διαχρονικές παθογένειες του ανυπόληπτου ποδοσφαίρου μας – που όλοι οι αγώνες μιας αγωνιστικής δεν συγκεντρώνουν τους θεατές ενός αγώνα άλλης ευρωπαϊκής χώρας – κατέληξε πως η κάθαρση θα ολοκληρωθεί με την Κάρτα Φιλάθλου. Μια κάρτα που θα επιβληθεί στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης Κοινωνίας μας από τη Νέα Τάξη Πραγμάτων….

Έτσι, το ερέθισμα για να γράψω όλα τα παραπάνω ήταν μια ανακοίνωση που διένειμαν μέλη συνδέσμων της ΑΕΚ, έξω από το ΟΑΚΑ την Κυριακή το μεσημέρι πριν τον αγώνα ΑΕΚ-Παναιτωλικού, οι οποίοι αντιδρούν στην Κάρτα Φίλαθλου. Και επειδή το κείμενο αυτής της ανακοίνωσης είναι εξόχως πολιτικό, την παραθέτω αυτούσια, χωρίς άλλα λόγια...

«Το νέο έτος, ως Άγιος Βασίλης, ο Σταύρος Κοντονής φιλοξενεί να φέρει στους οπαδούς ένα μοναδικό δώρο! Την κάρτα Φιλάθλου. Από την 1/1/2016, λοιπόν, για να μπορέσει οποιοσδήποτε φίλαθλος να εισέλθει στα γήπεδα της Super League, καθώς και στην Α1 του Μπάσκετ και του Βόλεϊ, θα πρέπει να έχει εκδώσει την Κάρτα Φιλάθλου.

Είναι πλέον γνωστό σε όλους τι είναι η Κάρτα Φιλάθλου και τι χρειάζεται για να την αποκτήσεις. Εξάλλου, όλοι οι εμπλεκόμενοι με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, παράγοντες, δημοσιογράφοι, ιδιοκτήτες ομάδων, έχουν φροντίσει να ενημερώσουν τους φιλάθλους αναλυτικότατα. Όση ανάλυση και αν έχει πέσει όμως, σε εφημερίδες, ανακοινώσεις και ιστοσελίδες, η απορία για ποιο λόγο χρειάζεται το ΑΜΚΑ για να εισέλθει ένας φίλαθλος στο γήπεδο δεν έχει απαντηθεί από ΚΑΝΕΝΑΝ! 

Γιατί είναι υποχρεωμένος ο οπαδός να δηλώσει το ΑΜΚΑ του, το οποίο χρησιμοποιείται ΜΟΝΟ σε συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες, στην όποια ΠΑΕ ή ΚΑΕ, που είναι ιδιωτικές εταιρείες; Για ποιο λόγο τα στοιχεία που αναγράφονται στην Κάρτα Φιλάθλου θα πηγαίνουν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και από εκεί στην Εφορία και στην Αστυνομία; Γιατί οι οπαδοί - φίλαθλοι χρειάζονται μια “ειδική” κάρτα και μια “ειδική” μεταχείριση; Γιατί δεν αρκούν οι έλεγχοι στις εισόδους των γηπέδων, οι κάμερες παρακολούθησης μέσα στα γήπεδα και τα ονομαστικά εισιτήρια σαν συστήματα ελέγχου και πρέπει να εκδώσει ο καθένας και μια ταυτότητα φιλάθλου, λες και όσοι πηγαίνουν γήπεδο είναι δυνάμει επικίνδυνοι να προβούν σε βίαιες ενέργειες και συμπεριφορές; Γιατί ποινικοποιείται η φίλαθλη ιδιότητα; Ποιες άλλες καθημερινές ασχολίες θα ακολουθήσουν; Πριν ανακοινώσει ο Υπουργός με περηφάνια το συγκεκριμένο μέτρο, γιατί δεν ρώτησε τον κύριο Μαρόνι στην Ιταλία και τον αντίστοιχο Υπουργό στην Τουρκία, χώρες στις οποίες ισχύει η Κάρτα Φιλάθλου, να του πουν αν έχει θετικά αποτελέσματα και αν όντως έχει καταπολεμηθεί η βία; Γιατί εμείς, που ασχολούμαστε με το τι συμβαίνει στα γήπεδα του εξωτερικού, γνωρίζουμε καλά ότι, όχι μόνο η βία δε σταμάτησε, αλλά και έχει σημειωθεί κάθετη πτώση των εισιτηρίων σε όλους τους αγώνες. Οι ερωτήσεις είναι ρητορικές. Οι απαντήσεις όμως δεν είναι…!

Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τους ακριβείς και πραγματικούς λόγους της εφαρμογής της Κάρτας Φιλάθλου από την Πρωτοχρονιά του 2016. Μπορεί να είναι απλά η άγνοια και η ασχετοσύνη των αρμόδιων για τον κόσμο των γηπέδων και για το πώς αυτός πρέπει να αντιμετωπίζεται. Μπορεί να είναι η ανάγκη προβολής προς την κοινή γνώμη ότι παράγεται κυβερνητικό έργο και ότι οι εξαγγελίες γίνονται πράξη. Μπορεί ο στόχος να είναι η συνολική αναμόρφωση του προϊόντος και των γηπέδων – αναμόρφωση που δε χωράει όσους οπαδούς δεν πειθαρχούν και δε συμμορφώνονται με τα νέα δεδομένα. Μπορεί να θέλουν να τσεκάρουν αντιδράσεις και, αν δε μιλήσει κανείς, να περάσουν αργότερα πιο εύκολα την Κάρτα Πολίτη, στο τσιπάκι της οποίας θα καταγράφονται τα πάντα (προσωπικά και οικονομικά δεδομένα) και θα μιλάμε πλέον για το οριστικό φακέλωμα. Μπορεί και να είναι λίγο από όλα αυτά.

Όπως και να΄ χει, με τα νέα μέτρα το γήπεδο από χώρος ελευθερίας, ανοιχτό για όλους, χωρίς ελέγχους και περιορισμούς, μετατρέπεται σε ένα πριβέ κλαμπ, για λίγους, εκλεκτούς και πειθαρχημένους… πελάτες.

Χρέος μας, σαν φίλαθλοι – οπαδοί, είναι να ξεπεράσουμε όσα μας χωρίζουν, να κάνουμε στη μπάντα τις όποιες διαφορές μας και να αντιδράσουμε ενάντια σε οποιοδήποτε μέτρο καταστρέφει τα Σαββατοκύριακα μας. Είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι - οπαδοί και όχι αριθμοί ΑΜΚΑ και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, τις δυνάμεις και το μυαλό μας για να καταργήσουμε αυτό το μέτρο. 

Ήδη, ως γνωστόν, στις 29 Οκτωβρίου 2015 καταθέσαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, συλλογικά, μέσω συνεργαζόμενων δικηγόρων, αίτηση ακύρωσης του μέτρου. Ταυτόχρονα, προσφύγαμε στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και αναμένουμε την απόφαση για το αντισυνταγματικό αυτό μέτρο, που θίγει τα προσωπικά μας δεδομένα και την αξιοπρέπειά μας. Παράλληλα δε μένουμε με σταυρωμένα χέρια! Θα υπάρξουν συνεχείς και κλιμακούμενες δράσεις των συνδέσμων που συμμετέχουν στην Κίνηση ενάντια στην Κάρτα Φιλάθλου μέχρι την τελική νίκη και την απόσυρση του νόμου.

Σας καλούμε όλους μαζί μας!

Η ΚΑΡΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ, ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΚΟΨΕΙΣ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΥΡΙΕ ΚΟΝΤΟΝΗ!

Πρωτοβουλία Συνδέσμων Αντι – Κάρτα anti-karta.gr»!!

Κλείνοντας, να υπενθυμίσω πως, πολλές φορές κατά το παρελθόν, οι Ενωσίτικοι σύνδεσμοι έχουν κάνει και άλλες τέτοιες “επαναστάσεις”!!!

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top