Select MenuΔηλαδή η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρωζώνης; Από ποια οπτική; Επειδή οι εταίροι ξαναδίνουν με το σταγονόμετρο βοήθεια, απαιτώντας νέες πολύ σκληρές (ανθρωπο)θυσίες; Με όσα γίνονται στα βόρεια σύνορα της χώρας; Με όσα θα εξελιχθούν στα θαλάσσια σύνορά μας; Με capital controls διαρκείας; Με πιθανή πλέον την έξωση από τον πυρήνα της ζώνης Σένγκεν; Αυτό δεν είναι… grexit;

Στα βόρεια σύνορά μας υψώνονται φράχτες για να αποτραπεί η προώθηση των προσφύγων που συρρέουν μαζικά στη χώρα. Αλήθεια, η Τουρκία πέτυχε να χρηματοδοτηθεί για να κρατήσει στο έδαφός της πρόσφυγες. Εμείς... πάπαλα... Μόνο που οι φράχτες που υψώνουν οι γείτονες δεν περιορίζουν μόνο την κίνηση των προσφύγων. Αποτρέπουν και την διακίνηση των αγαθών. Στην Ειδομένη παραμένουν εγκλωβισμένα εκατοντάδες βαγόνια τρένων, εκ των οποίων αρκετά και με ευπαθή προϊόντα.

Στα δε θαλάσσια σύνορά μας από ό,τι φαίνεται δεν θα αποφύγουμε στο τέλος τις κοινές περιπολίες στο Αιγαίο με την Τουρκία. Ωραία! Οι Τούρκοι από τη μια θα παραβιάζουν ασύστολα τον εναέριο χώρο μας και από την άλλη θα κερδίζουν συνεχώς και με... επίσημα προσχήματα έδαφος στη θάλασσα. Βεβαίως, η Τουρκία θα λάβει οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό, άσχετα αν θα συνεχίσει να στέλνει κόσμο προς την Ελλάδα. Να είστε βέβαιοι γι' αυτό. Η Ελλάδα όμως του Αλέξη Τσίπρα απέτυχε να συνδέσει την μαύρη πορεία των οικονομικών της με την επιδείνωση που προκαλεί η περαιτέρω καταστροφή της οικονομίας της από το προσφυγικό. Τέλεια!

Και την ίδια στιγμή, τα capital controls διαφοροποιούν σαφώς την Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Αλλά ούτε τις επιπτώσεις στην επιχειρηματικότητα και την αγορά λόγω των capital controls μπόρεσε να διαπραγματευτεί έστω προκειμένου να επιτύχει ελαφρύνσεις η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Μόνο η διατήρηση στην εξουσία με κάθε τρόπο τους απασχολεί. Όχι το τίμημα που πληρώνει γι' αυτό η χώρα. Και γεμίζουν φούμαρα την κοινωνία ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα έρθει πολύ σύντομα και η ώρα της άρσης των capital controls. Ναι, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να επιστρέψουν κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες.

Πιστεύετε πραγματικά ότι θα έρθει έστω και ένα σεντ μέσα από το εξωτερικό; Λες και δεν ξέρουν οι ξένοι ότι αν αρθούν τα capital controls θα φύγουν και οι τελευταίες καταθέσεις. Γι' αυτό πιο πιθανό είναι να σκληρύνουν περαιτέρω με το πρόσχημα ας πούμε της πλήρους εφαρμογής των ηλεκτρονικών συναλλαγών για πάταξη της φοροδιαφυγής. Μόνο που κάποιος θα πρέπει να τους ενημερώσει ότι αν δεν λειτουργούσε σήμερα έστω και σε μικρό βαθμό η παραοικονομία, δεν θα υπήρχε καθόλου αγορά στη χώρα. Αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση...

Και από πάνω έρχεται και η τελειωτική σφαλιάρα με τις απειλές για έξωση της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν. Ανεπίσημα εδώ που τα λέμε ισχύει και μπορούν να διαβεβαιώσουν για τις δυσκολίες και το κλίμα που συναντούν, όσοι έχουν επιχειρήσει να ταξιδέψουν αυτές τις μέρες. Όμως το σοκ για τη χώρα έτσι και συμβεί αυτό θα είναι τεράστιο. Και ψυχολογικά και ουσιαστικά σε ό,τι αφορά μετακινήσεις, εμπόριο, τουρισμό κλπ.

Μετά από όλα αυτά λοιπόν ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα, όχι τυπικά, αλλά επί της ουσίας είναι μία χώρα με πλήρη δικαιώματα στην Ευρωζώνη, όπως αρμόζει σε μια χώρα που είναι από τα ιδρυτικά μέλη και μέλος του αρχικού πυρήνα της Ε.Ε.; Το μόνο που απομένει είναι η χαριστική βολή. Να βγούμε και επίσημα. Και όπως πάει το πράγμα, παρ’ όλα τα γελάκια με τους τεχνοκράτες των θεσμών με τους οποίους λέγεται ότι υπάρχει καλό κλίμα, αλλά και την στήριξη που υπήρξε στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών για να αποφύγει ο Ντράγκι τον συστημικό κίνδυνο στην Ευρωζώνη, δεν θα αργήσει και πολύ η στιγμή που θα βρεθούμε με το ενάμιση πόδι στο κενό.

Και η προσπάθεια του πρωθυπουργού να κερδίσει πολιτικό χρόνο, απλώς επιδεινώνει μέρα με τη μέρα το πρόβλημα. Το grexit δεν πλανάται απλώς στον ορίζοντα, δεν έχει να κάνει μόνο με το νόμισμα, είναι ήδη εδώ! Και αυτός είναι ο μεγάλος εθνικός στόχος που πρέπει να υπηρετήσουν όλες οι υγιείς δυνάμεις σε αυτή τη χώρα. Να ξυπνήσουν. Να αντιδράσουν. Να αντιστραφεί μία προδιαγεγραμμένη πορεία.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top