Select Menu


Η κυβέρνηση του Ιράκ ανακοίνωσε, ότι η είσοδος «περίπου ενός τάγματος» Τούρκων στρατιωτών στην βόρεια περιοχή Νινευή αποτελεί παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας και κάλεσε τις τουρκικές δυνάμεις να αποχωρήσουν αμέσως.

Το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, χαρακτήρισε την τουρκική δραστηριότητα «εισβολή» και απέρριψε κάθε στρατιωτική επιχείρηση που δεν γίνεται κατόπιν συντονισμού με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση του ιρακινού πρωθυπουργού στο Twitter, ο οποίος έκανε λόγο για καταπάτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Σύμφωνα με το τουρκικό φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, δύναμη 150 τούρκων στρατιωτών έφθασε χθες στην περιοχή της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, την οποία έχει καταλάβει η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής αποστολής κουρδικών στρατευμάτων του Ιράκ.

Το τουρκικό απόσπασμα, που υποστηρίζεται από 20 έως 25 άρματα μάχης, αναπτύχθηκε στην πόλη Μπασίκα, μετέδωσε το Ανατολή. Τούρκοι στρατιώτες βρίσκονται εδώ και δυόμισι χρόνια στο βόρειο Ιράκ, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας συνεργασίας με στόχο την εκπαίδευση των “πεσμεργκά”, των δυνάμεων της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν.

“Έχουμε την επιβεβαίωση ότι η Τουρκία έστειλε στο ιρακινό έδαφος στρατεύματα που εκτιμώνται σχεδόν σε ένα τεθωρακισμένο σύνταγμα, που συνοδεύεται από άρματα μάχης και πυροβολικό δήθεν για να εκπαιδεύσουν ένοπλες ομάδες, και αυτό χωρίς το αίτημα ή την έγκριση των ομοσπονδιακών ιρακινών αρχών”, διατυπώνει με διαμαρτυρία η ανακοίνωση.

Η στρατιωτική μετακίνηση έγινε χθες στο πλαίσιο μιας εκ περιτροπής εναλλαγής του προσωπικού που μετέχει στην αποστολή, σύμφωνα με το Ανατολή.

Σύμφωνα πάντως με αξιωματούχους του υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, οι ενέργειες της Τουρκίας δεν εντάσσονται στο πλαίσιο της διεθνούς συμμαχίας κατά του ISIS, αν και δήλωσαν ενήμεροι για τα γεγονότα.


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top