Select Menu


Επί αιώνες ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε τις ιδιότητες του ήλιου, της κίνησης και του νερού για να θεραπεύσει τις παθήσεις του.

Ωστόσο η φυσικοθεραπεία αναπτύχθηκε σε αυτοτελή θεραπευτικό κλάδο κυρίως μετά τον Α' και περισσότερο τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εξαιτίας της παρουσίας μεγάλου αριθμού ανθρώπων με σοβαρές αναπηρίες οφειλόμενες αφενός στις πολεμικές κακώσεις και αφετέρου σε ένα βαρύ λοιμώδες νόσημα, την πολιομυελίτιδα για την οποία έως το 1960 περίπου δεν γίνονταν προστατευτικός εμβολιασμός. Η Φυσικοθεραπεία (Physical Therapy) είναι η θεραπευτική προσέγγιση που βασίζεται στα φυσικά μέσα (κίνηση, φως, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα κλπ) που χρησιμοποιούνται από τον εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, πτυχιούχο Φυσικοθεραπευτή, για θεραπευτικούς σκοπούς. Η Φυσικοθεραπεία έχει εφαρμογή σε ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων (Ορθοπεδική, Νευρολογία, Γενική Χειρουργική, Νευροχειρουργική, Καρδιοχειρουργική, Παιδιατρική, Πνευμονολογία, Ουρολογία κλπ).

Αυτός ο κλάδος της Φυσικοθεραπείας, μπήκε στο στόχαστρο των Μνημονίων και όλων των Μνημονιακών Υπουργών Υγείας. Κυρίως όμως, του Αδώνιδος Γεωργιάδη, τον οποίο ο κλάδος δεν θέλει να τον βλέπει ούτε ζωγραφιστό. Επειδή λοιπόν πιστεύουμε πως η Φυσικοθεραπεία θεραπεύει τον πόνο πολλών συνανθρώπων μας και τους επαναφέρει υγιείς και χρήσιμους στο κοινωνικό σύνολο, ασχολούμαστε με το θέμα και δημοσιεύουμε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών με ημερομηνία 10 Δεκεμβρίου 2015. Στο παρόν δελτίου τύπου του Συλλόγου εκφράζεται απερίφραστα πως, το κράτος είναι και κλέφτης και απατεώνας. Παρακάτω το καταπελτώδες κείμενο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών:

« “Τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας βάζουν λουκέτο ΟΡΙΣΤΙΚΑ”:

Είναι γεγονός ότι οι πολιτικές περικοπών που επιβλήθηκαν στο χώρο της υγείας και η συνολική διαχείριση της κατάστασης από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις είναι καταστροφικές.

Οι κλειστοί προϋπολογισμοί που επιβλήθηκαν για κάθε παροχή το 2013 έγιναν με κριτήρια της δαπάνης του 2012 ανά κατηγορία με συγκεκριμένο αλγόριθμο, χωρίς να ληφθεί υπ’ όψιν η εκρηκτική αύξησης της ζήτησης λόγω της ένταξης μεγάλης μάζας ασφαλισμένων που το προηγούμενο διάστημα δεν είχαν καθόλου πρόσβαση σε υπηρεσίες φυσικοθεραπείας (ΟΓΑ) ή είχαν περιορισμένη πρόσβαση (ΙΚΑ).

Το 2014 από τον ετήσιο ανεπαρκή προϋπολογισμό των 68.000.000 ευρώ, αφαιρέθηκαν 6.000.000 ευρώ, με το “έτσι θέλω” , από τον κωδικό των φυσικοθεραπευτών για να δοθούν “δώρο” στο ανοιχτό νοσήλιο των ιδιωτικών Κέντρων Αποκατάστασης.

Είναι γεγονός ότι οι ασθενείς παραπέμπονται γιατί έχουν την ανάγκη θεραπείας και σίγουρα δεν παραπέμπονται από τους Φυσικοθεραπευτές. Οι Φυσικοθεραπευτές εκτελούν τις συνεδρίες αναγκαστικά χωρίς να έχουν το δικαίωμα άρνησης εκτέλεσης. Στο τέλος του έτους, την υπέρβαση του ανεπαρκή προϋπολογισμού την επωμίζονται και την επιστρέφουν πίσω οι φυσικοθεραπευτές ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΩΝ.

Η κατάσταση είναι πλέον καταστροφική για την μεγάλη μερίδα των συμβεβλημένων φυσικοθεραπευτών που εξαναγκάζονται να προσφέρουν υπηρεσίες στον ασφαλισμένο χωρίς να αμείβονται ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ για 4-5 τουλάχιστον μήνες το χρόνο.

Στο διάστημα όμως των 4-5 μηνών το χρόνο, οι φυσικοθεραπευτές καλύπτουν από την τσέπη τους τα λειτουργικά κόστη του Εργαστηρίου (τουλάχιστον 70 τ.μ) καθώς και τις ασφαλιστικές τους εισφορές ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΜΕΙΒΟΝΤΑΙ. Λογιστικά καμιά επαγγελματική στέγη, κανένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα μπορούσε να αντέξει, έχοντας έσοδα 0 (μηδέν) για 4-5 μήνες το χρόνο, έχοντας όμως τα έξοδα και τις οικονομικές υποχρεώσεις να τρέχουν.

Αν το Υπουργείο Υγείας δεν σκύψει στο πρόβλημα, αν δεν ακούσει επιτέλους τις προτάσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, με μαθηματική ακρίβεια το Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας θα εξαφανιστεί και οι 3.000 Φυσικοθεραπευτές θα εξαναγκαστούν στην μετανάστευση, ακολουθώντας τους 200- 250 φυσικοθεραπευτές που εγκαταλείπουν κάθε χρόνο την χώρα αναζητώντας την τύχη τους στο εξωτερικό. Γι αυτό ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών επιδιώκει έναν ειλικρινή διάλογο με το Υπουργείο, που μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατόν και επίσης καλεί τα μέλη του σε εγρήγορση, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, καθώς η καταστροφή δεν είναι πλέον ενδεχόμενο αλλά ΓΕΓΟΝΟΣ» .

Να σημειώσουμε πως ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, πρόσφατα και με μεγάλη καθυστέρηση σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης αναβαθμίστηκε σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, αποτελεί το συλλογικό όργανο το οποίο αντιπροσωπεύει τους φυσικοθεραπευτές και στοχεύει στη συνολική και κυρίως επιστημονική αναβάθμιση του επαγγέλματος και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Ωστόσο, παρακολουθώντας το θέμα, τονίζουμε πως δεν υπήρξε καμιά πρόοδος στα ζητήματα του κλάδου που διατυπώνονται στο παραπάνω δελτίο τύπου. Συνεχίζονται και σε αυτόν τον κλάδο οι κυβερνητικές υποσχέσεις, που δυστυχώς, ξεχνιούνται μόλις κλείσει η υπουργική πόρτα. Έτσι, προ ημερών εκτέθηκε στον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, το μείζον – για τους Φυσικοθεραπευτές – πρόβλημα των καταστροφικών επιστροφών (rebate & claw back). Ο υπουργός δεσμεύθηκε να εξεταστούν αυτά τα ζητήματα από κοινού με τον νέο Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.

Από πλευράς μας ευχόμαστε να μην την πληρώσει για άλλη μια φορά ο Έλληνας πολίτης. Ο Έλληνας ασθενής. Γιατί, αυτός θα την πληρώσει, εάν συνεχιστεί η ίδια άφρονος πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση επιχειρώντας σημαντικό “κούρεμα” στις παροχές Φυσικοθεραπείας. Που θα έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο και άλλων εργαστηρίων, με αποτέλεσμα τη μείωση της πρόσβασης των ασφαλισμένων σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας…

Παναγιώτης Αποστόλου

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top