Select Menu


Την Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου, διεξήχθησαν στη Βενεζουέλα βουλευτικές εκλογές. Η συμμετοχή του λαού στις εκλογές ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, ενώ ακόμα μεγαλύτερη ήταν η ελπίδα για έξοδο από την οικονομική εξαθλίωση των τελευταίων ετών. Η οικονομική εξαθλίωση μέχρι τώραστη Βενεζουέλα δεν περιλαμβάνει μόνο ανεργία και φτώχεια: οι ουρές στα σουπερμάρκετ για βασικά αγαθά, όπως το γάλα, η τάχιστη εξάντληση των αγαθών, η υπερβολική ακρίβεια σε σχέση με τις πενιχρές αμοιβές έχουν κατατάξει το κράτος στα πιο μίζερα κράτη του κόσμου, στην ίδια κατηγορία με το Ιράν.

Γράφει η Evinha

Η Βενεζουέλα του σήμερα δε θυμίζει σε τίποτα τον άλλοτε οικονομικό πόλο έλξης –κυρίως για τους Κολομβιανούς-, την Βενεζουέλα του Τσάβες, ο οποίος με διάφορα κοινωνικά προγράμματα συνέβαλε στην μείωση της φτώχειας, την εξάλειψη του αναλφαβητισμού, την βελτίωση στον τομέα της υγείας. Ο πολιτικός του διάδοχος και αρχηγός του Ενωτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (Partido Socialista Unido de Venezuela- PSUV), Νικολάς Μαδούρο, έφερε μέσα από μια σειρά πολιτικών λαθών τη χώρα σε αυτό το σημείο αγανάκτησης κι εξαθλίωσης, γεγονός που έριξε τη δημοτικότητά του κατακόρυφα. Οι εκλογές της Κυριακής ήταν μια ελπίδα για ανακούφιση από τις δυσμενείς συνθήκες για τους Βενεζουελάνους.

Έτσι, λοιπόν, μετά από 16 χρόνια ο Συνασπισμός για τη Δημοκρατική Ενότητα (Mesa de la Unidad Democrática-MUD), ενας μεγάλος συνασπισμός της αντιπολίτευσης καταφέρνει να αποσπάσει 99 από τις 167 έδρες της βενεζουελανικής Εθνοσυνέλευσης, ρίχνοτας τίτλους τέλους για τον τσαβισμό που εκπροσωπείτο από το σοσιαλιστικό κόμμα του Νικολάς Μαδούρο, που κέρδισε μόνο 46 θέσεις, σύμφωνα με το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE). Ωστόσο, υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα για 22 έδρες μέχρι να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων.

Ο θρίαμβος του MUD ήταν αναμενόμενος σύμφωνα με έρευνες λόγω της αγανάκτησης και της δυσαρέσκειας των πολιτών. Ο Νικολάς Μαδούρο, μολονότι στο παρελθόν κατηγορούσε συχνά τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και την αντιπολίτευση για μπουκοτάζ, παραδέχτηκε την ήττα του σε τηλεοπτικό διάγγελμα: «’Ηρθαμε με την ηθική μας, με τη δεοντολογία μας να δεχθούμε αυτά τα αντίθετα αποτελέσματα. Ξέραμε πάντα ότι κολυμπούσμε ενάντια στο ρεύμα και δε κρυφτήκαμε».

Από την άλλη, ο αρχηγός του MUD , Jesús Torrealba, δήλωσε ότι με τη νίκη τους αυτή ξεκινά ένας κύκλος στην πολιτική ζωή τη Βενεζουέλας, προιδεάζοντας για συνταγματικές αλλαγές που είναι ανάγκη να συμβούν για το καλό της χώρας.

Το ανατολικό Καράκας γέμισε με σημαίες κυματίζουσες, πυροτεχνήματα, κόρνες, ανθρώπους που πανηγύριζαν από χαρά για το εκλογικό αποτέλεσμα και εκδηλώσεις χαράς προς τον αρχηγό του MUD.

Η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει τα καθήκοντά της από τον Ιανουάριο του 2016. Το τέλος αυτού του χρόνου σηματοδοτεί και το τέλος του τσαβισμού στη Βενεζουέλα, τη δευτερη λατινοαμερικάνικη χώρα μετά την Αργεντινή που γυρνά την πλάτη στον σοσιαλισμό.

Τί θα συμβεί στο εξής;

Παρόλο που η νίκη των πολιτικών αντιπάλων του τσαβισμού είναι αδιαμφισβήτητη, μένουν ακόμα 22 έδρες για να καθοριστεί το πλαίσιο άσκησης εξουσίας τους. Το κόμμα είχε δηλώσει ότι σκοπός του ήταν να κερδίσει 101 έδρες. Με την εξαγωγή των πρώτων αποτελεσμάτων, με 99 βουλευτές, η αντιπολίτευση ξέρει πια ότι έχει τη δύναμη να διορίσει το διοικητικό συμβούλιο στις 5 Ιανουαρίου 2016 , μια και ποτέ πριν δεν είχε σχηματίσει κόμμα.

Επιπλέον θα μπορεί να εγκρίνει ένα νόμο αμνηστίας που να εξαλείφει την ποινική ευθύνη που υπάρχει για πολλούς κρατούμενους αντιπολίτευσης, ανάμεσα τους κι ο αρχηγός της Λαική Θέλησης (Voluntad Popular) Leopoldo López, που καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκιση για άσκηση βίας σε αντικυβερνητική πορεία.

Κι αν η αντιπολίτευση κερδίσει 101 έδρες;

Θα ήταν ένα μεγάλο βήμα για το MUD αφού η κοινοβουλευτική πλειονότητα μπορεί να εγκρίνει νόμους που αναφέρονται στην Εκτελεστική Εξουσία – την οποία τώρα έχει ο Νικολάς Μαδούρο και του επιτρέπεται να νομοθετεί πάνω σε θέματα οικονομίας και εθνικής ασφάλειας- ή να εγκρίνει μία ψήφο λογοκρισίας από τον αντιπρόεδρο και τους υπουργούς.

Κι αν κερδίσει 110 έδρες;

Αυτό το τρίτο σενάριο είναι αυτό που θα δώσει στην ανττιπολίτευση μεγαλύτερη εξουσία. Θα ήταν μια πλειοψηφία με την οποία η αντιπολίτευση θα μπορούσε να φέρει σε δημοψήφισμα τα νομοσχέδια, τις συνθήκες και τις διεθνείς συμφωνίες.

Η πλειοψηφία αυτή επιτρέπει επίσης την απόλυση δικαστών σε περίπτωση που έχουν διαπράξει σοβαρά λάθη που έχουν προηγουμένως θεωρηθεί από τα αρμοδια νομικά σώματα.

Ποιός θα είναι εφεξής ο ρόλος του τσαβισμού και τί θα γίνει με τον Νικολάς Μαδούρο;

Ο τσαβισμός, μια και έχει χαρεί όλων αυτών των εξουσιών, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό με την πλειοψηφία 3/5, αναμένεται να διατηρήσει τουλάχιστον ένα ποσοστό που να του επιτρέπει να να παραμείνει στο πολιτικό προσκήνιο.

Η κυβέρνηση Μαδούρο συνεχίζει ακόμα να έχει ένα σταθερο υποστηρικτικό κύκλο, ενώ δεν είναι απίθανο με τη δύναμη που έχει το κόμμα του στη Βουλή να εμποδίσει ψηφίσματα και και νομοσχέδια, κάτι που ενδεχομένως επιβραδύνει την ανάπτυξη της χώρας.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top