Select Menu


Γράφει ο Dr Αθανάσιος.Ε.Δρούγος

Για το συμβάν μεταξύ του ρωσικού αντιτορπιλικού και του τουρκικού αλιευτικού (ΒΑ της Λήμνου) δεν υπήρξε καμία απολύτως αντίδραση από το γραφείο του ΓΓ/ΝΑΤΟ Γιενς Στολντεμπεργκ.

Σε καθημερινά συμβάντα μεταξύ Ρώσων αποσχιστων στο Ντονμπας και Ουκρανικού βγαίνουνε άμεσα ανακοινώσεις. Υπόψη η Τουρκιά είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ η Ουκρανία χτυπάει την πόρτα της συμμαχίας και ελπίζει μέχρι το 2020 να γίνει μέλος της Ατλαντικής συμμαχίας.

Δεν είχαμε καποια αντίδραση από την διακλαδική διοίκηση του ΝΑΤΟ στην Νάπολη.

Υπάρχει εμφανής αποστασιοποίηση από αυτά που κάνουνε οι Τούρκοι και το ΝΑΤΟ σε πολλά πράγματα και ζητήματα ενεργεί ως Πόντιος Πιλάτος και δεν παρεμβαίνει η δεν τα εκλαμβάνει ως σοβαρά προς το παρόν. Πάντως ο επικεφαλής της διακλαδικής ενιαίας διοίκησης στη Νάπολη Αμερικάνος ναύαρχος Μαρκ Φεργκιουσον δεν το έχει σχολιάσει.

Εκτιμώ ότι σε αυτή την κόντρα Αγκυρας-Μόσχας πιο μεγάλη πιθανότητα πλέον να συμβεί έχει η περίπτωση ναυτικού επεισοδίου πάρα αεροπορικού. πχ στην Μαύρη θάλασσα. η στο Αιγαίο. η ακόμα και μεταξύ θαλάσσιου χώρου Κύπρου-Σύριας.

Πάντως ο Τούρκος Α/ΓΕΝ χθες το απόγεμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το ναύαρχο Φεργκιουσον γιια ευρύτερα ναυτικά ζητήματα, ενώ πληροφορήθηκα ότι ο βρισκόμενος στην Ρώμη Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβουσογλου ενημέρωσε τηλεφωνικά τους ομολόγους του από 3 χώρες καθώς και τον αναπληρωτή ΓΓ/ΝΑΤΟ.

Η ΕΕ δεν σχολίασε το περιστατικό (γιατί λογικά δεν της πέφτει λόγος)

Ρώσοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν και απελάθηκαν από την Τουρκία

Σύμφωνα με το defence-point.gr, Ρώσοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν και απελάθηκαν από την Τουρκία, σε ένα ακόμα επεισόδιο στην σύγκρουση Μόσχας-Άγκυρας. Το συγκεκριμένο περιστατικό, ωστόσο, έχει και ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς οι Ρώσοι θα πραγματοποιούσαν επαφές στα σύνορα με την Συρία σχετικά με το λαθρεμπόριο πετρελαίου.

Οι δημοσιογράφοι του ρωσικού καναλιού 1 TV συνελήφθησαν στην επαρχία Χατάι (σ.σ. Αλεξανδρέττα) στα σύνορα με τη Συρία, γιατί σύμφωνα με τους Τούρκους, προσπάθησαν να περάσουν παράνομα στη χώρα.

Οι Ρώσοι διαμαρτυρήθηκαν και ανέφεραν πως βρίσκονταν στην περιοχή για δημοσιογραφική αποστολή του κρατικού σταθμού για τον οποίο εργάζονται. Παρόλα αυτά οι Τούρκοι τους αντέτειναν ότι δεν είχαν επίσημη άδεια κινηματογράφησης.

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται πως οι Ρώσοι σκόπευαν να συναντήσουν τον Μιχράτς Ουράλ, τον Τούρκο Αλεβίτη, ηγέτη της προσκείμενης στον Άσαντ οργάνωσης «Συριακή Αντίσταση», την οποία, φυσικά, οι Τούρκοι χαρακτηρίζουν ως τρομοκρατική. Η Ρωσία αντέδρασε έντονα στην κίνηση της Άγκυρας, με τη Μόσχα να κάνει λόγο για επίθεση στην ελευθερία του Τύπου.

«Το πρώτο πράγμα που μας ρώτησαν ήταν αν έχουμε κάμερα. Η κάμερα ήταν κλειδωμένη στο πορτ-μπαγκάζ. Μας πήραν τα διαβατήρια, μας πήγαν στον αστυνομικό σταθμό. Μας πήραν δακτυλικά αποτυπώματα, μας φωτογράφησαν και μας εξέτασε και γιατρός», ανέφερε ένας εκ των Ρώσων δημοσιογράφων.

Οι δημοσιογράφοι κατόπιν, με αστυνομική φρουρά, οδηγήθηκαν στο αεροδρόμιο και απελάθηκαν. Οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν κάθε συνεργασία με τις ρωσικές προξενικές αρχές. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απεύθυνε, πάντως, επίσημο αίτημα στις τουρκικές αρχές, σχετικά.

«Οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν κάθε εξήγηση σε εκπροσώπους της πρεσβείας μας στην Άγκυρα», αναφέρει ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου. «Πιθανόν φοβήθηκαν ότι οι Ρώσοι δημοσιογράφοι θα έριχναν φως στις παράνομες δραστηριότητες που συμβαίνουν στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, τις οποίες η τουρκική κυβέρνηση προτιμά να παραμείνουν στην σκιά», καταλήγει η ρωσική ανακοίνωση.

Επιμέλεια: logiosermis.net

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top