Διανύουμε ένα πρωτόγνωρο στάδιο διεθνοποίησης και παγκοσμιοποίησης της οικονομίας. Η καπιταλιστική φιλοσοφία που οδηγεί τις σημερινές κοινωνίες, έχει φτάσει στο σημείο να επηρεάζει άμεσα τις ζωές των πολιτών. Τόσο κοινωνικά, όσο και γενικότερα τον τρόπο ζωής τους. Οι κυβερνήσεις καθίστανται πλέον ανίκανες και ανίσχυρες να αντιμετωπίσουν τις αλλεπάλληλες παρενέργειες που προσδίδουν στην κοινωνία και κυρίως στα κατώτερα και λαϊκά στρώματα το τραπεζικό σύστημα και οι υπερδυνάμεις του ιδιωτικού τομέα. Έτσι οδηγούμαστε στο αποτέλεσμα απεγνωσμένων πολιτών, οι οποίοι απλώς επιβιώνουν. Βρισκόμαστε πίσω από τις εξελίξεις ανίδεοι και ανίκανοι να αντιμετωπίσουμε το μέλλον.
Επιπλέον, έχει χαθεί οποιοδήποτε επίπεδο και στρώμα ισότητας μεταξύ των πολιτών. Έχουμε χωριστεί σε ανθρώπους ενός ανώτερου και κατώτερου θεού. Άλλωστε το σημερινό παγκόσμιο πλούτο κατέχει μόλις το 5% του πληθυσμού του πλανήτη. Η πάλαι ποτέ αστική τάξη έχει καταποντιστεί και έχει σχεδόν αφανιστεί. Οδηγούμαστε γοργά γοργά σε μία κοινωνία δύο μέτρων και δύο σταθμών. Σε μία κοινωνία που οι πολίτες θα είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα και οι κυβερνήσεις δε θα μπορούν να κάνουν τίποτα για να διορθώσουν την τραγική αυτή κατάσταση.
Συνεχίζοντας, θα ήθελα να επικεντρωθώ σε αυτό που φανερώνει ο τίτλος. Στην αποικιοποίηση της πολιτικής από την οικονομία. Όπως έχει δηλώσει και ο Γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χέμπερμας: η οικονομία έχει εισέλθει στην πολιτική, την έχει κατακτήσει και την έχει κάνει αποικία της. Οι άνθρωποι έχουν χάσει σήμερα την έννοια έστω και της παραμικρής συλλογικής δράσης και αρκούνται μόνο στην ικανοποίηση ατομικών συμφερόντων, αναπτύσσοντας έτσι την αλαζονεία και την αδυναμία επικοινωνίας και έκφρασης συναισθημάτων μεταξύ συνανθρώπων. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως αυτή η καπιταλιστική λογική της οικονομίας, που αποσκοπεί μόνο στο κέρδος και το όφελος των κεφαλαιούχων, έχει οδηγήσει στην απομόνωση των ανθρώπων και στην καταστολή οποιασδήποτε επαναστατικής δράσης.
Από τη στιγμή που πλέον μεγαλύτερη εξουσία και υψηλότερη κοινωνική θέση κρατά ο καταναλωτής και όχι ο πολίτης, είμαστε ανήμποροι να προβάλλουμε αντίσταση, παρά τις διαφωνίες που μπορεί να εκφράζουμε συχνά πυκνά σε πηγαδάκια με ''ομοϊδεάτες'' ή αντιφρονούντες φίλους και γνωστούς.
Ίσως όλα αυτά που ανέφερα παραπάνω μοιάζουν εξαιρετικά επαναστατικά και ριζοσπαστικά. Εν μέρη ναι. Είναι. Πρέπει και εμείς να συνειδητοποιήσουμε την νέα πραγματικότητα και να τη βελτιώσουμε όσο γίνεται. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να μένουμε προσκολλημένοι σε ουτοπικές και μη ρεαλιστικές θεωρίες, αλλά πρέπει να προσαρμοζόμαστε όσο μπορούμε έστω στην νέα τάση πραγμάτων. Κάτι τέτοιο δε σημαίνει πως πρέπει να μένουμε άπραγοι αφήνοντας τα μεγάλα κεφάλια να αισχροκερδούν ενάντια μας, επηρεάζοντας αρνητικά και δραματικά τη καθημερινότητα, ρίχνοντας ταυτόχρονα ταφόπλακα στα όνειρα των νέων γενιών και οδηγώντας μας σε καταστάσεις απελπισίας.
Νομίζω πως το κατάλληλο τέλος το δίνει μία ατάκα του πασίγνωστου φιλοσόφου με τις επαναστατικές θεωρίες, Καρλ Μαρξ. Ο Μαρξ λοιπόν έχει πει πως, <<Το κεφάλαιο είναι νεκρή εργασία, που σαν βρικόλακας, ζει μόνο ρουφώντας το αίμα της ζωντανής εργασίας. Και όσο πιο πολύ ζει, τόσο πιο πολύ αίμα ρουφάει.>>
Από αυτή την ατάκα καταλαβαίνουμε πως ο λαός είναι αυτός που παράγει έργο και οι τράπεζες και οι πολυεθνικές είναι αυτοί που απλώς το εκμεταλλεύονται βγάζοντας καθαρό κέρδος από τα κατώτερα λαϊκά στρώματα.
Η πραγματικότητα αυτή, είμαι πεπεισμένος πως έχει ημερομηνία λήξης (όπως και οποιαδήποτε άλλη άλλωστε) καθώς οι πολίτες δε μπορούν να αντέξουν άλλο οικονομικές πολιτικές εξαθλίωσης.
Χριστόδουλος Φερεντίνος
Από αυτή την ατάκα καταλαβαίνουμε πως ο λαός είναι αυτός που παράγει έργο και οι τράπεζες και οι πολυεθνικές είναι αυτοί που απλώς το εκμεταλλεύονται βγάζοντας καθαρό κέρδος από τα κατώτερα λαϊκά στρώματα.
Η πραγματικότητα αυτή, είμαι πεπεισμένος πως έχει ημερομηνία λήξης (όπως και οποιαδήποτε άλλη άλλωστε) καθώς οι πολίτες δε μπορούν να αντέξουν άλλο οικονομικές πολιτικές εξαθλίωσης.
Χριστόδουλος Φερεντίνος
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.