Select Menu


Μετ΄εμποδίων άρχισε σήμερα, Παρασκευή, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η πολύκροτη δίκη για τη «σύμβαση 8002» του ΟΤΕ με τη Siemens. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση η οποία συνδέεται ευθέως με τα περίφημα “μαύρα ταμεία”της γερμανικής εταιρίας και τη διακίνηση “μαύρου πολιτικού χρήματος στο μεγαλύτερο φάσμα του παλαιού πολιτικού συστήματος. Είναι η πρώτη δικογραφία, από το σύνολο των υποθέσεων της Siemens που φθάνει στο ακροατήριο με την ελπίδα για περαιτέρω αποκαλύψεις ονομάτων πολιτικών που έλαβαν χρήματα από την Siemens. Μεγάλο απών από το εδώλιο, ο ιθύνων νους της διαδικασίας των “ωφέλιμων πληρωμών” όπως αποκαλούνταν οι μίζες, Μ. Χριστοφοράκος, ο οποίος απολαμβάνει την “ασυλία” του στη Γερμανία.

Η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν από το πρωί κατάμεστη από κόσμο, κατηγορούμενους και συνηγόρους. Από τους συνολικά 64 κατηγορούμενους οι 30. Ανάμεσά τους, ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θεόδωρος Τσουκάτος, πρώην στέλεχος του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κινήματος (ΕΚΚΕ), δηλαδή της επαναστατικής εξωκοινοβουλευτική αριστεράς, που το 1983 προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ. Ήταν ο άνθρωπος, εκ των πλέον έμπιστων του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, εξ ου και το γεγονός πως αποκαλείτο “στρατηγός”. Να προσθέσουμε επίσης, πως το 2008 οι Εισαγγελικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι το 1999 είχαν κατατεθεί από την εταιρεία Siemens, σε λογαριασμό του κ. Τσουκάτου, ένα εκατομμύριο γερμανικά μάρκα. Ισχυρισμό τον οποίο ο κ. Τσουκάτος αρνήθηκε, προσθέτοντας όμως, ότι τα χρήματα μπήκαν σταδιακά στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Και επειδή δεν έχει αυτό αποδειχθεί, που τελικά πήγαν τα λεφτά, οεο;;; Ακόμη να επισημανθεί πως, υπάρχουν μαρτυρίες αλλά και δικαστική απόφαση, ότι τα δυο κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δέχθηκαν κατά το παρελθόν “χορηγίες” από τη Siemens, με μόνο εντοπισμένο ποσό, αυτό του κ. Τσουκάτου!!

Στο εδώλιο είναι επίσης Έλληνες, πρώην στελέχη της Siemens στην Ελλάδα, όπως ο “εξαφανισμένος” Χρήστος Καραβέλας (εμπορικός διευθυντής του αρμόδιου τμήματος της Siemens, την εποχή σύναψης της συμφωνίας 8002) και ο προϊστάμενός του Ηλίας Γεωργίου (γενικός διευθυντής). Ωστόσο, τον Χρήστο Καραβέλα καθώς και τον πρώην Γενικό Διευθυντή της Siemens Ελλάδος, Μιχάλη Χριστοφοράκο, κάποιοι φρόντισαν να τους αφήσουν να πετάξουν στην “ελευθερία”, προφανώς για να μην αποκαλυφθούν οι δωροδοκίας πολιτικών προσώπων (υπουργών-βουλευτών) και μεγαλο-στελεχών του Δημοσίου (ΟΤΕ) αλλά και επιχειρηματιών μεγάλων ομίλων!! Και μην ξεχνάμε πως, την εποχή της “απόδρασης”, υπουργός Εξωτερικών ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη…

Επίσης, κατηγορούμενοι είναι, 15 Γερμανοί της Siemens, όπως ο πρώην επικεφαλής της Siemens AG (Γερμανίας) Χάινριχ Φον Πίρερ. Όπως, θα ήταν ο Γιόαχιμ Νοϊμπύργκερ (Οικονομικός Διευθυντής), που όμως βρέθηκε νεκρός “πέφτοντας” με το αυτοκίνητό του από γέφυρα του Μονάχου, πριν από κάποιους μήνες… Να σημειωθεί πως, εκ των Γερμανών κατηγορουμένων στη δίκη των 64 και πρώην συνεργάτης του Νοϊμπύργκερ – που φέρεται πως ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που έφαγε μαζί του -, ο Τόμας Γκάνσβιλντ, είχε δηλώσει: “όταν το άκουσα η πρώτη σκέψη μου ήταν ότι κάποιος τον έσπρωξε από τη γέφυρα”…

Γι΄ αυτό σ΄ αυτήν τη δίκη, δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στην Ελληνική Δικαιοσύνη (σε μια εποχή πολύ δύσκολη για το Έθνος και το λαό του), να ξεβρομίσει τον τόπο και να αποκαλύψει όσους, όσο ψηλά και αν βρέθηκαν ή βρίσκονται πολιτικά και οι οποίοι έβαλαν τη χερούκλα τους “στο βάζο με το μέλι”. Όχι να γίνει όπως, με τη συγκάλυψη – όπως λένε οι κακές γλώσσες – που επιχειρήθηκε από το “σύμβολο” της κάθαρσης – κατά δήλωση Αντώνη Σαμαρά – τον πρώην Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μπάμπη Αθανασίου. Όταν σε αυτό το “σύμβολο” της κάθαρσης ανέθεσε ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς (μετά τις εκλογές του ’12), το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να διαλευκάνει την υπόθεση των “μαύρων ταμείων” της Siemens. Μια υπόθεση που είχε αναλάβει ο συνάδελφός του Νίκος Ζαγοραιανός και στην συνέχεια η κ. Μαρία Νικολακέα. Η “εκλεκτή” του κ. Αθανασίου αφού επί σειρά ετών κωλυσιεργούσε μυστηριωδώς την διερεύνηση του σκανδάλου, και περιέργως πως έκλεισε την υπόθεση χωρίς την κλήτευση ουσιωδών μαρτύρων που θα διαφώτιζαν σκοτεινές πτυχές της “κατάμαυρης υποθέσεως της Siemens”. Άλλωστε, είναι η ίδια Εφέτης – Ανακριτής που είχε διαφωνήσει με τον Εισαγγελέα Στυλιανό Κωσταρέλλο για την ανάκριση πολιτικών προσώπων στην υπόθεση ασφαλείας του C4I. Για την ιστορία, τη διαφωνία μεταξύ Εισαγγελέα και Ανακρίτριας έλυσε το Συμβούλιο Εφετών, “αδειάζοντας” την κ. Νικολακέα!!

Η περιβόητη σύμβαση 8002 ΟΤΕ-Siemens και η ζημιά των 70 εκ. ευρώ

Στο επίκεντρο της δικαστικής διαδικασίας είναι η σκανδαλώδης “σύμβαση 8002” που υπεγράφη το 1997, ανάμεσα στον ΟΤΕ και τη γερμανική Siemens, για την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του δικτύου του με την προμήθεια ψηφιακών παροχών. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η σύμβαση προκάλεσε ζημια στον ελληνικο δημόσιο τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ.

Ως πρωταγωνιστής στη διακίνηση του χρήματος εμφανίζεται ο κατηγορούμενος Πρόδρομος Μαυρίδης με 46 εκατ. ευρώ να έχουν κατασχεθεί σε τράπεζες της Ελβετίας. Τα χρήματα στέλνονταν από τους διαχειριστές των «μαύρων ταμείων» της εταιρείας Ράινχαρτ Σίκατσεκ και Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, που έχουν απολογηθεί στις ελληνικές δικαστικές αρχές.

Από τη διεξαγωγή αυτής της δίκης θα καθορισθεί το μέλλον της Πατρίδος μας. Γιατί, εάν μπει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο, ενδεχομένως να αποκαλυφθούν πράματα και θάματα. Από τη στιγμή που είναι εμπλεκόμενο, μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού των δυο – πάλαι ποτέ – κομμάτων Εξουσίας, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Από την διεξαγωγή αυτής της δίκης, μπορούν να αποκαλυφθούν τέρατα και σημεία γι΄ αυτά τα δυο λαδιάρικα πολιτικά κόμματα.

Από τη λίστα μαρτύρων, ένας πολύ ισχυρός μάρτυρας – όπως λένε οι πηγές μας – θα είναι ο Ευάγγελος Σέκερης. Ενεργό στέλεχος της Siemens – καθ΄ όλα καθαρό πρόσωπο (αφού δεν το σκιάζει το παραμικρό από πλευράς Δικαιοσύνης), υπεύθυνος μέχρι σήμερα για τη σύμβαση 8002, που παραμένει σε εκκρεμότητα…Υφιστάμενος των Καραβέλα – Γεωργίου, μετείχε στις διαδικασίες ολοκλήρωσης της επίμαχης σύμβασης… Μπατζανάκης του Αντώνη Σαμαρά, αφού έχουν παντρευτεί τις αδελφές Κρητικού… Και από τη στιγμή που κάποτε μια μεσοτοιχία χώριζε τους Σέκερη, Σαμαρά, Χριστοφοράκο και Κυριάκο Μητσοτάκη… Άλλωστε, έχει γραφτεί κατά κόρον πως, ο Αντώνης Σαμαράς, χρησιμοποίησε τις τεράστιες γνωριμίες του Σέκερη για να ανέλθει πολιτικά, όταν βρισκόταν στην πολιτική του έρημο…

Γι΄ αυτό, είναι επιβαλλόμενη υποχρέωση να μιλήσει ο Ευάγγελος Σέκερης. Να αποκαλύψει όλη την αλήθεια για το βρώμικο ΄93. Να αφήσει κατά μέρος την αγωγή του, τη σεμνότητά του και την όποια δειλία μπορεί να τον διακατέχει!! Να θυμηθεί πως κατάγεται από Οικογένεια που πρόσφερε διαχρονικά πολλά στην Πατρίδα. Ας τιμήσει το χρυσό όνομα των προγόνων του. Και δεν είναι διόλου τυχαίο πως στις διεργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής το 2012, εξεταζόμενος από την Επιτροπή, ο Ευάγγελος Σέκερης, το μέλος της Επιτροπής Βουλευτής ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, είπε πως, είναι ο πλέον αξιόπιστος μάρτυρας!!

Κλείνοντας, και πάντα σύμφωνα με τις πηγές μας, μάρτυρες εκτός του κ. Σέκερη θα είναι και ο νυν Γενικός Διευθυντής της Siemens, Πάνος Ξυνής, όπως και η διευθύντρια του γραφείου Χριστοφοράκου στη Siemens, Αικατερίνη Τσακάλου!! Τον πίνακα των μαρτύρων “κοσμεί” και ο δημοσιογράφος Τέλογλου, που όλοι γνωρίζουν τις άριστες σχέσεις που είχε με την τότε διοίκηση Χριστοφοράκου, αλλά και με τη νυν διοίκηση του κ. Πάνου Ξυνή…

Διακοπή τη δίκης για 15 Δεκεμβρίου

Για τρεις κατηγορούμενους δηλώθηκε ότι έχουν αποβιώσει. Δύο εκ των κατηγορουμένων, δήλωσαν ότι δεν έχουν δικηγόρους και το δικαστήριο προχώρησε σε αυτεπάγγελτο διορισμό συνηγόρων.
Η διαδικασία διεκόπη προκειμένου να προσέλθει Γάλλος μεταφραστής για τον κατηγορούμενο κ. Όσβαλντ, πράγμα που δεν έγινε. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 15 Δεκεμβρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών.

Παναγιώτης Αποστόλου

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top