Select Menu


Η έρευνα, της γερμανικής εταιρίας Prognos, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα πριν από το 2034 και προβλέπει εκτίναξη του χρέους στο 245% έως το 2022.

Οι αναλυτές της Prognos προβλέπουν ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνώνεται με μέσο ποσοστό 0,8% ετησίως έως τις αρχές του 2020 και βλέπουν την ανεργία να παραμένει στα ύψη, ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρίας Μίκαελ Μπέμερ προειδοποιεί ότι χωρίς κούρεμα του χρέους, δεν θα υπάρξει πραγματική ανάκαμψη.

«Μέχρι τις αρχές του 2020 η ελληνική οικονομία θα συρρικνώνεται κατά 0,8% ετησίως με ένα ποσοστό ανεργίας στα ύψη», αναφέρεται την έκθεση και, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, αυτή η εκτίμηση βασίζεται στο αισιόδοξο σενάριο σύμφωνα με το οποίο «δεν θα επέλθουν άλλα σοκ και η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ».

«Από το 2008 μέχρι σήμερα η αναλογία του χρέους στο ΑΕΠ της χώρας διπλασιάστηκε και έφτασε το 200%. Μέχρι το 2022 θα αγγίξει το 245%», τονίζεται ακόμη στην έκθεση, ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος της Prognos Μίκαελ Μπέμερ δηλώνει ότι «χωρίς πραγματικό κούρεμα χρέους η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της».

Σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές επιπτώσεις, ο ίδιος υποστηρίζει ότι χρειάζεται μια ακόμη γενιά, έως ότου οι Έλληνες επιστρέψουν στα προ Μνημονίων επίπεδα. «Από το 2008 η χώρα έχει απολέσει το 1/3 της οικονομικής της ισχύος, σήμερα ένας στους 4 νέους είναι δηλωμένος άνεργος», σημειώνει.

Η Prognos εκτιμά ότι μόνο μετά τη δεκαετία του 2020 θα μπορέσει η Ελλάδα να αυξήσει το ΑΕΠ της πάνω από το 2% και να πορευτεί σε ένα σίγουρο δρόμο ανάπτυξης, ενώ μόλις το 2034 θα επιστρέψει στο επίπεδο προ της κρίσης. Έως ότου, δε, το ποσοστό ανεργίας κατέβει στο 10%, που είναι και αυτό υψηλό, θα περάσουν 25 ολόκληρα χρόνια.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top