Select Menu


Πρόσφατα, σχολιαστής μας είχε την καλοσύνη να μας θυμίσει πράγματα πάντα επίκαιρα, για τα οποία έχουμε ξαναγράψει παλιότερα. Να τα θυμίσουμε...

του Αναγνώστη Λασκαράτου

Μέχρι το 1945 οι ιερείς ήταν άμισθοι και αμείβονταν από την εισφορά των ενοριτών. Λόγω του εμφυλίου πολέμου, κρίθηκε ότι ο κλήρος έπρεπε να επιστρατευτεί με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο στον αντικομμουνιστικό αγώνα και ως μελλοντικό ανάχωμα, μαζί με τη χωροφυλακή, το στρατό και τη Δικαιοσύνη. Δόθηκε ως αντάλλαγμα ο Α.Ν. 536/1945 «Περί ρυθμίσεως των αποδοχών του Ορθοδόξου εφημεριακού κλήρου της Ελλάδος, του τρόπου πληρωμής αυτών και περί καλύψεως της σχετικής δαπάνης» και από 1.10.1945 άρχισε η μισθοδοσία αλλά, ως αντιστάθμισμά της, και η «εισφορά 25% επί των ακαθαρίστων εισπράξεων των ενοριακών και συναδελφικών, ως και των υπό ειδικών νόμων διεπομένων Ναών» (άρθρο 2, § 2Α). 

Η εισφορά 25% αυξήθηκε σε 35% με διάταξη του Α.Ν. 469/1968 της Χούντας, επειδή έτσι κι αλλιώς οι ναοί και οι Μητροπόλεις έκρυβαν τα πραγματικά εισοδήματα των παγκαριών στα οποία δεν υπήρχε ταμειακή μηχανή και ήταν κοινό μυστικό πως οι περισσότεροι ναοί κρατούσαν διπλά βιβλία. Για 60 χρόνια η εισφορά 25% και 35% καταβαλλόταν από τους ναούς στα Δημόσια Ταμεία «ανά τρίμηνον». Η ριζοσπαστική αυτή διάταξη των Ελληνοχριστιανών, καταργήθηκε από τον άθεο «κεντροαριστερό» «εκσυγχρονιστή» «ευρωπαϊστή» Σημίτη, προεκλογικά από 1.1.2004 (άρθρο 15 του Νόμου 3220/2004), με το άθλιο επιχείρημα πως δεν απέδιδε τα αναμενόμενα (ασφαλώς, αφού κανείς δεν ενδιαφέρθηκε γι’αυτό), χωρίς να του αποδώσει το προσδοκόμενο όφελος σε ψήφους, το οποίο αποπειράθηκε να αγοράσει με λεφτά του Κράτους, σε βάρος του δίκαιου δημόσιου συμφέροντος. Αντί δηλαδή να συλληφθεί η φοροδιαφυγή, νομιμοποιήθηκε και ούτε γάτα ούτε ζημιά! Η Κεντροαριστερά εμφανίστηκε βασιλικότερη του βασιλέως, όπως κάνει σήμερα και η «πρώτη φορά κλπ», που κατάντησε να είναι το υπ’αριθμ. 1, κόμμα του παπαδαριού.

Το Δημόσιο ανέλαβε από 1.1.1980 τη μισθοδοσία των Αρχιερέων με το άρθρ. 8 του Ν. 1041/1980, για να προλάβει την επερχόμενη «αριστερή» λαίλαπα του ΠΑΣΟΚ, η οποία υποτίθεται ότι απειλούσε τον κλήρο, ο οποίος πράγματι ανησυχούσε. Η μισθοδοσία των Αρχιερέων της Εκκλησίας της Κρήτης, των πατριαρχικών μητροπολιτών της Δωδεκανήσου και του πατριαρχικού Έξαρχου της Πάτμου είχε επιβληθεί νωρίτερα. Να σημειωθεί πως επειδή δεν προβλέπεται ο αριθμός των οργανικών θέσεων όλων αυτών των, αυτοδιόριστων εκπροσώπων του Υπερπέρατος με το ανεξέλεγκτο ωράριο «εργασίας», η Εκκλησία βολεύει και χειροτονεί υπέρμετρο αριθμό, αντικανονικών μάλιστα, βοηθών επισκόπων που νομοθετούνται ευκαιριακά από πρόθυμους υπουργούς κατά τα γούστα του κάθε αδίστακτου μητροπολίτη, που θέλει να τακτοποιήσει άμεσα κάποια πρωτοπαλλήκαρά του, που σήμερα τρέφονται από τον ΕΝΦΙΑ των άνεργων. 

Συχνά μάλιστα επειδή οι δυο μιτροφόροι συγκρούονται στη μοιρασιά των λαφύρων του ίδιου δεσποτάτου, ο μητροπολίτης ξεφορτώνεται το βοηθό του σε άλλη Μητρόπολη, μένοντας αν και γηραιότερος πλέον χωρίς τον υποτιθέμενα αναγκαίο βοηθό, δίχως κανείς να ζητά εξηγήσεις. Απόκοντα ακολουθούν και έμμισθοι κρατικοί ιεροκήρυκες και κρατικοί εκκλησιαστικοί υπάλληλοι, που σε κάνουν να αναρωτιέσαι που στο διάολο πηγαίνουν τα δισεκατομμύρια της Εκκλησίας, αφού και οι ανεξέλεγκτες και μυστηριώδεις «φιλανθρωπίες» της επιβαρύνουν το Κράτος και τους πιστούς και τα κέρδη τους δεν φορολογούνται. 

Η μισθοδοσία όλου αυτού του συρφετού από τον γαλαντόμο χρεοκοπημένο Καίσαρα συνεχίζεται, αλλά η ούτως ή άλλως αυτονόητη, έστω και ως αντισταθμιστική, φορολόγηση των παγκαριών έχει καταργηθεί. Η «αριστερή» κυβέρνηση του ευσεβή άθεου Τσίπρα, διατηρεί σήμερα αυτήν την προκλητική φοροκλοπή, φοροασυδοσία, και μη λογοδοσία, που η κατάργησή της θα ήταν το δικαιότερο και αποδοτικότερο ισοδύναμο, το οποίο η κυβέρνηση «αναζητεί» κάθε τόσο στην προσπάθειά της να ικανοποιήσει, δίκαια-άδικα, κάθε μεγάλη ομάδα ψηφοφόρων-πελατών. Δεν είναι η μόνη παροχή της αριστεροακροδεξιάς κυβέρνησης. 

Ενδεικτικά να σημειώσω και την ολότελα ανεξέλεγκτη, απαγορευμένη αυστηρά από τους «Ιερούς Κανόνες» αγοραπωλησία των ιερών μυστηρίων (δηλαδή της υποτιθέμενης Θείας Χάρης, που ευτελίζεται από τους θεομπαίχτες ρασοφόρους σε εμπορικό ανταλλακτικό προϊόν), την αφορολόγητη περιφορά των κερδοφόρων «θαυματουργών» λειψάνων, ιερών πυρών και εικόνων και την είσπραξη των διαφόρων εράνων. 

Ένας ολόκληρος αμαρτωλός μηχανισμός ρασοφόρων από χρυσοφόρους δεσποτάδες, σκοτεινούς αρχιμανδρίτες, αρπακτικούς πρωτοπρεσβύτερους, αποκρυφιστές καλόγερους, αμφιλεγόμενες ηγουμένισσες, κάθε βαθμού και κάθε είδους διαστροφής, που κλυδωνίζεται κάθε τόσο από σεξουαλικά και οικονομικά σκάνδαλα, τα συντριπτικά περισσότερα από τα οποία κουκουλώνονται, πλαισιωμένοι από στίφη λαϊκών με προεξάρχοντες νεόπλουτα συγγενολόγια με αδιευκρίνιστο «πόθεν έσχες», το οποίο αρνείται να ελέγξει ουσιαστικά το ΣΔΟΕ (με άνωθεν εντολές), «ανιψιούς» (κυρίως), «ανιψιές» (σπανίως), προστατεύεται νόμιμα ή παράνομα ζώντας σε ένα δικό τους παράλληλο βασίλειο, χωρίς να λογοδοτούν πουθενά.

Αν κάποτε αυτό ήταν μια προκλητική ανηθικότητα ή, αν δει κάποιος τα ποσά τω καταχρήσεων που κατά καιρούς διέρρευσαν, πρακτικά ένα κακούργημα, σήμερα, έτσι που φοροδιαφεύγουν αστρονομικά νούμερα, αν αθροισθούν οι χιλιάδες εστίες νόμιμης και παράνομης φοροκλοπής, είναι στην ουσία μορφή εθνικής προδοσίας και τεράστια κοινωνική αδικία, που θα δικαιολογούσαν πολλά ειδικά δικαστήρια, τα οποία δυστυχώς δεν θα στηθούν ποτέ.

Οδηγός όλων των Καισάρων, που θεσμοθέτησαν ή διατήρησαν το ιερό φαγοπότι το οποίο μαγνητίζει τα σμήνη των διεφθαρμένων κηφήνων που τρέχουν να επανδρώσουν (τρόπος του λέγειν) τους εκκλησιαστικούς (ενίοτε και παιδεραστικούς) μηχανισμούς, είναι ο χρυσός κανόνας του ρωμέικου πελατειακού πολιτικαντισμού: «Μην θίγετε τα κακώς κείμενα». Ευρωπαίοι πολιτικοί, μεγάλες έγκυρες δυτικές εφημερίδες, το ίδιο το ΔΝΤ, έχουν μιλήσει, αλλά στου κουφού την πόρτα. 

Φερχόφσταντ ξεμπρόστιασε τον Τσίπρα («Δείξτε ότι είστε πραγματικός ηγέτης και όχι ψευδοπροφήτης…Πρέπει να καταργηθούν τα προνόμια, στο Κράτος, στο στρατό, στην Εκκλησία αλλά και στα κόμματα»), που έκανε πως δεν κατάλαβε και δεν τόλμησε να σηκώσει το γάντι, μέσα στο ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες που αναμετάδωσαν και αυτό το διεθνές προσβλητικό προγκάρισμα του τσαρλατάνου, αλλά ως συνήθως, ένας μυστηριώδης πέπλος σιωπής από τα ΜΜΕ, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό κάλυψε αργότερα το θέμα.

Για να αναδείξουμε το μέγεθος της υποκρισίας και την έκταση του προβλήματος και των προκλητικών παρανομιών (έκανε και η ευσεβής Δικαιοσύνη τα στραβά μάτια), που ανέκαθεν το συνόδευαν, παραθέτουμε παλιά παρέμβαση του κ.Δραγασάκη, που κάποτε κάναμε το λάθος να τον θεωρούμε σοβαρό πρόσωπο, η τωρινή σιωπή του οποίου ως αρμόδιου υπουργού τον «εκτίθει» τώρα με «ανύποτο» τρόπο (για να χρησιμοποιήσουμε την πρωθυπουργική Γραμματεία). Το θέμα, όπως και σχεδόν όλα τα συναφή, δεν θα ερχόταν στην επιφάνεια, αν απλοί ιερείς που το ταμείο τους θιγόταν οικονομικά από τη δεσποτική βουλιμία, δεν το απεκάλυπταν: (ΕΘΝΟΣ-29/3/2005, Λ. Γαλανός-Γ. Πίκουλας)

«Με εντολή μητροπολιτών διπλά βιβλία σε εκκλησίες. Mε διπλά βιβλία λειτουργούσαν πολλές εκκλησίες, οι οποίες -κατ’ εντολή μητροπολιτών- εξακολουθούν και σήμερα να κρύβουν το 90% των εσόδων από τα παγκάρια, ενώ δεν δίνουν τίποτα από το δίσκο στο Tαμείο κληρικών. Tη συστηματική εισφοροδιαφυγή, που γίνεται σε ναούς με την καθοδήγηση μητροπολιτών, αποκάλυψε, χθες, στη Bουλή ο βουλευτής του ΣYN, Γ. Δραγασάκης. Kατέθεσε, μάλιστα, στα πρακτικά της Bουλής απόφαση του μητροπολίτη Kαλαβρύτων Aμβρόσιου -που έχει δημοσιευθεί και στο ΦEK στις 20/4/2004- που δίνει οδηγίες στους κληρικούς για το πώς θα αποφεύγεται η πλήρης καταβολή των εισφορών. 

Aποτέλεσμα της παραπάνω πρακτικής είναι να μην αποδίδεται ολόκληρη η εισφορά υπέρ του Tαμείου Aσφάλισης Kληρικών (TAKE). Σύμφωνα με την απόφαση, από τις εισπράξεις του παγκαριού μόνο το 10% θεωρείται ως τακτικό έσοδο και επ’ αυτού υπολογίζεται η εισφορά υπέρ του TAKE, ενώ το υπόλοιπο 90% θεωρείται ως δωρεά υπέρ του ναού, όπως και το σύνολο των εσόδων «εκ της περιαγωγής δίσκου υπέρ του ναού και εκ της τελέσεως ιεροπραξιών». Aκόμη, εντύπωση προκαλεί η εντολή-οδηγία του κ. Aμβρόσιου για «οριστική και αμετάκλητη κατάργηση των πάσης φύσεως ανεπισήμων δεύτερων και μυστικών λογιστικών βιβλίων». 

Kατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης, ο κ. Δραγασάκης ζήτησε την επαναφορά σε ισχύ της εισφοράς 25% επί των ακαθάριστων εσόδων της Eκκλησίας προς το κράτος, ενώ κατήγγειλε πως όσο ήταν σε ισχύ λόγω της εκτεταμένης φοροδιαφυγής οι εισφορές κάλυπταν μόλις το 5 έως 8% της μισθοδοσίας των κληρικών. H κυβέρνηση -όπως είπε ο υφυπουργός Oικονομικών, Aδ. Pεγκούζας- δεν προτίθεται προς το παρόν να αντιδράσει, καθώς δεν θέλει να εμφανιστεί ότι νομοθετεί υπό το βάρος των αποκαλύψεων, τόνισε, όμως, προς έκπληξη όλων, πως αντιμετωπίζει τους πάντες φορολογικά ισότιμα!». Αντί δηλαδή να διωχθούν οι ένοχοι και να επιστραφούν τα κλοπιμαία, η ΝΔ κάλυψε την υπόθεση με απόλυτα γελοίες δικαιολογίες.

Ενδεικτικά να θυμίσω πως η απίστευτη πρωθυπουργική επιλογή που ακούει στο όνομα Βαρουφάκης, που τώρα αμείβεται αδρά με τη δημοσιότητα που απέκτησε πάνω στο σβέρκο μας για να δίνει διαλέξεις (τον ξεμπρόστιασε η ίδια η κυβερνητική φυλλάδα «Αυγή»), δεν είχε ντραπεί να παραπλανήσει το ‘Charlie Hebdo’, ακολουθώντας τη γραμμή του τότε αφεντικού του, σχετικά με τους φόρους που δεν πληρώνει η Εκκλησία, παρουσιάζοντάς έμμεσα τον ΕΝΦΙΑ στη ως δήθεν φόρο εισοδήματος και αποκρύπτοντας εντελώς τη μη φορολόγηση παγκαριών, της λειψανεμπορίας, της θαυματουργής εικονολατρίας και του χριστεμπορίου των μυστηρίων!

«Ερώτηση: … δεν θα πρέπει να πληρώσουν φόρους η ορθόδοξη εκκλησία και οι εφοπλιστές και να μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες;

Απάντηση: Οι αμυντικές δαπάνες έχουν ήδη μειωθεί με ουσιαστικό τρόπο (όλα καλά τα είχαν κάνει δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ)…Αντίθετα είναι σωστό ότι η ορθόδοξη εκκλησία θα μπορούσε να συνεισφέρει. Το πρόβλημα είναι ότι η μεγάλη περιουσία που διαθέτει δεν της προσφέρει ένα υψηλό εισόδημα για να μπορέσει να φορολογηθεί…» (!).

Αναρωτιέται κανείς, τίποτα λάθος δεν είχαν κάνει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, γιατί η αριστεροακροδεξιά κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει 9 μήνες τώρα τίποτα, δεν πέταξε ούτε ένα βότσαλο για να ταράξει το δυσώδες τέλμα.

Ροΐδη Εμμονές

ΥΓ
Ιστορίες Ιερής ατιμώρητης Ληστείας και Φοροκλοπής
«Ποντίκι» (13.7.2006). «Το χρυσό παγκάρι, στα Τέμπη, δίπλα στο ποτάμι»
«….Ιδιαίτερα διδακτική είναι και η δικαστική κατάληξη: παρ’ ότι η προβληθείσα κασέτα έδινε την εντύπωση ότι τους πιάσανε στα πράσα (κάτι που δέχτηκε η Δικαιοσύνη σε πρώτο βαθμό καταδικάζοντας όλους τους κατηγορουμένους, δύο λαϊκούς επιτρόπους και δύο παπάδες), το Πενταμελές Εφετείο, που αρνήθηκε να δει τις κασέτες, είχε τον περασμένο Απρίλιο άλλη άποψη: αθώοι οι κληρικοί, από τέσσερα χρόνια για υπεξαίρεση στους δύο λαϊκούς. Μια απόφαση την οποία αρκετοί δεν πολυκατάλαβαν, πώς δηλαδή αθωώθηκαν οι μεν και καταδικάσθηκαν οι δε. Ας σημειωθεί ότι η αναίρεση που έκαναν οι δύο καταδικασθέντες ενώπιον του Αρείου Πάγου ακούγεται πως έγινε δεκτή (σημ.Λασκ.: όντως έγινε)….».

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top