Select Menu


Στην εκτίμηση ότι το ΝΑΤΟ δεν ενέδωσε στην «προσπάθεια της Τουρκίας να το παρασύρει σε ακραίες ενέργειες εναντίον της Ρωσίας» προέβη ο καθηγητής Ιωάννης Θ. Μάζης, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, ΕΚΠΑ), μιλώντας στη HuffPost Greece σχετικά με το θερμό επεισόδιο μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας στα σύνορα Συρίας- Τουρκίας.

«Το ΝΑΤΟ κράτησε μία σώφρονα στάση και πιστεύω ότι οι μετέπειτα εξελίξεις δεν θα έχουν εκρηκτικό χαρακτήρα, αλλά αναδιανεμητικό χαρακτήρα- εννοώντας μία τριχοτόμηση της Συρίας σε 2 σφαίρες επιρροής: η μία θα περιλαμβάνει τη Δαμασκό και τη δυτική Συρία, και θα είναι στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας, ενώ η δεύτερη ζώνη θα περιλαμβάνει τον κουρδικό θύλακα (Κομπάνι- βόρεια και ανατολική Συρία), θα εφάπτεται με το ιρακινό Κουρδιστάν και θα είναι υπό την επιρροή του ΝΑΤΟ. Επίσης, θα υπάρξει και ένα κρατίδιο στην κεντρική και ανατολική Συρία, που θα είναι σουνιτικού χαρακτήρα, και θα βρίσκεται επίσης υπό ΝΑΤΟϊκή επιρροή».

Αναφερόμενος στις τοποθετήσεις του ΝΑΤΟ, επί του θέματος, κάνει λόγο για «διπλή γλώσσα»: «Ο κ. Στόλτενμπεργκ από τη μια λέει ότι θα υπερασπιστούμε την Τουρκία, ως σύμμαχο του ΝΑΤΟ, όμως προωθεί παράλληλα πολιτική λύση του πολέμου στη Συρία, στην οποία βεβαίως θα αναμειχθούν και άλλες χώρες, εκτός ΝΑΤΟ, περιλαμβανομένου του Ιράν και της Ρωσίας. Πρόκειται για διπλή γλώσσα: από τη μια μίλησε ως θεσμικός παράγων του ΝΑΤΟ για να δείξει ότι η συμμαχία είναι συμπαγής, αλλά από την άλλη είπε αυτό που ενδιαφέρει τη διεθνή κοινότητα, το οποίο είναι η πολιτική λύση του προβλήματος στη Συρία με όλους τους παράγοντες μέσα- δηλαδή και το Ιράν και τη Ρωσία. Αν το φανταζόμασταν αυτό πριν 15 μέρες, θα μας έλεγαν ανισόρροπους».

Ο κ. Μάζης εκτιμά πως η διεθνής κοινότητα έχει ρεαλιστική ανάγνωση της κατάστασης, και τονίζει πως πρέπει να διαχωριστεί μεταξύ των σημειολογικά φορτισμένων δηλώσεων και της διπλωματικής ουσίας. Όσον αφορά στην τοποθέτηση Ομπάμα, ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται την εθνική κυριαρχία, την χαρακτηρίζει μια «πολύ μετρημένη δήλωση, μια κοινοτοπία που ούτως ή άλλως στηρίζεται από το Διεθνές Δίκαιο- την οποία εγώ ερμηνεύω ως τήρηση ίσων αποστάσεων- Διαφορετικά θα μπορούσε ο ίδιος να εισηγηθεί την ενεργοποίηση του άρθρου 5 της Συμμαχίας».

Ωστόσο, την χαρακτηρίζει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα όσον αφορά στην Ελλάδα, επ'ευκαιρία του γεγονότος: «Θα ήταν απολύτως δόκιμο και σκόπιμο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, να αποστείλει τις παραβιάσεις οι οποίες συνέβησαν μόνο την τελευταία εβδομάδα στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας στο Αιγαίο, με την παράκληση και την υπογράμμιση να γίνει σύνδεση του δικαιώματος της Ελλάδας με αυτού της Τουρκίας για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας. Και να τεθεί το ερώτημα σε περίπτωση κατάρριψης τουρκικού αεροσκάφους πώς θα αντιδρούσε η Ουάσινγκτον, Θα αντιδρούσε αναλόγως;».

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top