Select Menu


Του Κώστα Βαξεβάνη

Η Marfin Bank, χρησιμοποιήθηκε για να χρηματοδοτηθούν μέσω δανείων εταιρείες του ίδιου του Ανδρέα Βγενόπουλου αλλά και άλλες συνεταίρων του, όπως προκύπτει από στοιχεία που έχει δώσει στις Ελληνικές και Κυπριακές Αρχές η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Τα δάνεια αυτά σήμερα δεν εξυπηρετούνται στην πλειοψηφία τους ενώ κάποια από αυτά, που δόθηκαν στον εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα έχουν φορτώσει την Τράπεζα με 730 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία IRF η οποία δανειοδοτήθηκε με 270 εκατομμύρια, είχε μέτοχο τον ίδιο τον Ανδρέα Βγενόπουλο, ενώ προκύπτει πως στην ίδια εταιρεία εταίρος ήταν και ο Ζολώτας για τον οποίο ο Βγενόπουλος έχει δηλώσει πως δεν τον γνώριζε καν.

Η IRF,o Ζολώτας και ο Όμιλος Φράγκου

Σύμφωνα με την έκθεση της Pricewater House που έγινε τον Μάιο του 2012 για την Τράπεζα Marfin ο Όμιλος Αγγελικής Φράγκου έχει πάρει δάνεια 177 εκατομμυρίων από την Τράπεζα. Η Μαρία Φράγκου 28,4 εκατομμύρια και ο Νίκος Φράγκος 157 εκατομμύρια

Η εταιρεία IRF (European Finance Investment) έχει πάρει 173 εκατομμύρια ευρώ

Ο Όμιλος Ζολώτα έχει πάρει δάνεια 595 εκατομμύρια ευρώ.

Προκύπτει πως Φράγκου, Ζολώτας και Βγενόπουλος ήταν συνέταιροι μεταξύ τους. Όπως προκύπτει από Έκθεση της Διεύθυνσης Εποπτείας Αγορών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Ελλάδος (την υπογράφει η Προϊσταμένη Ανθή Δριστά) , κατά την περίοδο 3/3/2009 έως 20/5/2008 ο Βγενόπουλος κατείχε το 4,39 % της IRF και 9,08 % μέσω της offshore εταιρείας Zebra Holding Company. Στην ίδια εταιρεία ο Μιχάλης Ζολώτας συμμετέχει με 570.000 μετοχές ονομαστικά και με άλλες 40.000 μετοχές μέσω των offshore εταιρειών Callas Enterprises και Tsofli Enterprices.

Από άλλη έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στις 7/4/2014 προκύπτει πως Βγενόπουλος και Ζολώτας σχετίζονται τόσο ως φυσικά πρόσωπα όσο και ως νομικά μέσω εταιρειών συμφερόντων τους (Zebra Holding Company, Morstan, Nominees Ltd , Pershing Nominees)

H σχέση Βγενόπουλου, Φράγκου και Ζολώτα αποδεικνύεται και από την εταιρεία Greek Information Technology (GIT). Όπως προκύπτει από την Εφημερίδα της Κυβέρνησης με ημερομηνία 4/5/2007 ο Μιχάλης Ζολώτας μαζί με τον Ανδρέα Βγενόπουλο και την Αγγελική Φράγκου είναι μέλη του ΔΣ από το 2006. Μέλος του ΔΣ είναι επίσης και ο συνεργάτης του Βγενόπουλου και στέλεχος της Marfin αργότερα, Κυριάκος Μάγειρας.

Ψέματα Βγενόπουλου για το Ζολώτα

Στην Κύπρο αποκαλύφθηκε πως ο Μιχάλης Ζολώτας είχε χρηματίσει τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χριστόδουλο Χριστοδούλου, με 1 εκατομμύριο ευρώ, μέσω εταιρείας στην οποία μπήκαν τα χρήματα μόλις ο Χριστοδούλου αποχώρησε από τη Διοίκηση της Τράπεζας. Οι κυπριακές Αρχές διέρρευσαν πως ο χρηματισμός έγινε ώστε ο Χριστοδούλου να μην κάνει έλεγχο στα εταιρικά σχήματα που αγόρασαν τη Λαϊκή Τράπεζα και στα οποία συμμετείχε ο Βγενόπουλος προκειμένου να επιτρέψει την αγορά. Η δημοσιοποίηση αυτού του συμπεράσματος καθώς και η κατηγορία πως ο Ζολώτας ήταν αχυράνθρωπος του Βγενόπουλου, προκάλεσαν την αντίδραση του Βγενόπουλου ο οποίος μίλησε για συστηματικούς συκοφάντες του. Τον Μάιο του 2014 ο Βγενόπουλος έδωσε μάλιστα μια συνέντευξη στη δημοσιογράφο Μελίτα Μιχαηλίδου του ΡΙΚ στην οποία αρνείται πως γνωρίζει το Ζολώτα. Λέει αυτολεξεί:

«Όταν αναφέρονται στο Ζολώτα (σ.σ οι συκοφάντες του) λένε ο στενός φίλος και συνεργάτης του Ανδρέα Βγενόπουλου. Εγώ είπα επανειλημμένα ότι τον άνθρωπο αυτό δεν τον γνωρίζω. Τον άνθρωπο αυτό τον εγνώρισα για πρώτη φορά το 2008 με αφορμή τον Παναθηναικό και μια αύξηση μετοχικού παρουσία μάλιστα άλλων».

(Στο 4:00 λεπτό το επίμαχο σημείο)



Όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα και το ίδιο το ΦΕΚ, ο Βγενόπουλος όχι μόνο γνώριζε τον Ζολώτα αλλά από το 2006 έχουν κοινές εταιρείες. Τα στοιχεία αυτά περιέχονται στη δικογραφία που είχε σχηματίσει η Εισαγγελία Διαφθοράς και οι Εισαγγελείς Γιάννης Δραγάτσης και Αντώνης Ελευθεριάνος και η οποία αφαιρέθηκε πραξικοπηματικά από την Εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη στο στάδιο της δίωξης, όταν εκλήθη να καταθέσει ο Βγενόπουλος ως ύποπτος.


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top