Select Menu


Στο αρχείο τέθηκε η δικογραφία για τα δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας προς τα κόμματα, μετά τη ψήφιση διάταξης του 2013 που παρείχε ασυλία σε τραπεζικά στελέχη! Αυτό αποκάλυψε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Καραγαννίδη.

Οπως εξήγησε ο κ. Παπαγγελόπουλος, η δικογραφία τέθηκε στο αρχείο, εξαιτίας της διάταξης του άρθρου 78 του ν.4146/2013, η οποία στην ουσία παρέχει ασυλία στους προέδρους, στα μέλη διοικητικών συμβουλίων και στα τραπεζικά στελέχη για μια κατηγορία δανείων.

«Και κατά την άποψή μου, η προαναφερθείσα διάταξη γι’ αυτό ψηφίστηκε», σχολίασε, ενώ δεσμεύθηκε ότι «η σημερινή κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει μέτρα που παρέχουν ασυλία σε οποιονδήποτε σαν τη διάταξη του άρθρου 78 του ν.4146/2013».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης σχετικά με τη μέθοδο αποπληρωμής δανείων «ballοon payment» στην Αγροτική Τράπεζα, ο Χ. Καραγιαννίδηςεπεσήμανε ότι η προαναφερθείσα, ευνοϊκότατη για τους δανειολήπτες αλλά επιζήμια για την ίδια την ΑΤΕ, μέθοδος αποπληρωμής αφορά περίπου 1.300 υποθέσεις. Το δε ύψος τους αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο δεν περιλαμβάνονται οι τόκοι και βαρύνει αρνητικά την τράπεζα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω υποθέσεις έχουν υπαχθεί στο λεγόμενο «κακό» τμήμα της Αγροτικής Τράπεζας ως μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το 2017, σύμφωνα με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, οι φορολογούμενοι θα υποστούν νέα επιβάρυνση με την αποπληρωμή τους.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος, από τη πλευρά του συμπλήρωσε ότι η Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς ερευνά τα δάνεια της ΑΤΕ. Στην δικογραφία αυτή περιλαμβάνονται το πόρισμα ελέγχου δανειοδοτήσεων της πρώην ΑΤΕ από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ο Χ. Καραγιαννίδης υπογράμμισε τέλος το γεγονός ότι επί δεκαετίες η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είχαν μετατρέψει το τραπεζικό σύστημα σε «μαγαζί» τους, όπου «ημέτεροι δάνειζαν ημετέρους», φαινόμενο που δεν αφορά αποκλειστικά την Αγροτική Τράπεζα αλλά τον κλάδο εν γένει, με πιο χτυπητά παραδείγματα τις περιπτώσεις της Proton Bank, της Εμπορικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

pressrepublica

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top