Select Menu


Συμβιβάζομαι με το χρόνο που κυλάει σα νεράκι από πάνω μου, συμβιβάζομαι με   τα γεράματα που έρχονται πανάθεμά τα, αν και τα έβλεπα κάποτε πολύ μακρινά.

Δεν τάθελα κι ' όμως ήρθαν χωρίς να το πάρω χαμπάρι, όπως δεν το παίρνει κανείς πως ήρθε κι' η δική σειρά του να μπει στην κληρωτίδα του ψυχοπομπού.

Το κακό με τα γεράματα είναι ότι μόλις κάνουν την εμφάνισή τους αρχίζουν να μοιράζουν δωράκια από δω κι' από κει, όπως το πάλαι ποτέ πρωτοχρονιάτικο λαχείο των Συντακτών.

Το λαχείο μοίραζε διαμερίσματα, μετρητά, χαρά και ευτυχία και τα γηρατειά μοιράζουνε αρρώστιες πόνους και δυστυχία.

Δεν μπορεί να πει κανείς πως δεν είναι ευγενικά, γιατί στην αρχή έρχονται με κάτι προειδοποιητικά πονάκια που σιγά σιγά εντοπίζονται στις αρθρώσεις και συ ο αφελής λες πως φταίει η αλλαγή του καιρού.

Καθώς ο καιρός περνάει, να σου κάτι σάκχαρα, να σου ανεβασμένο το ουρικό, να σου η χοληστερίνη, να σου να σου, μέχρι και δυσκοίλιο σε κάνουν.

Χαπακώνεσαι και τρέχεις μέρα παρά μέρα να παραπονεθείς στο γιατρό πως όλο και κάτι επί πλέον έχεις, οπότε κάποια μέρα ανακαλύπτεις  πως δεν μπορείς να ελέγξεις τα ούρα σου.

Γιατρέ μου δεν μπορώ να συγκρατήσω τα ούρα μου. Κατέβασε το παντελόνι σου και σκύψε. Τι να κάνω έσκυψα κι' αυτός έχωσε τη δαχτύλα του στο σημείο που κρατούσα άμωμο και αμόλυντο τόσα χρόνια.

Έχεις προστάτη μου λέει. Μη στεναχωριέσαι δεν είσαι ο μόνος, όσοι άντρες προλαβαίνουνε και περνάνε τα 70 κάνει την εμφάνισή του ο προστάτης.

Τώρα τα πράματα αρχίζουν να δυσκολεύουν.

Ένας φίλος άκουσε μερικά τικ τακ τουκ του πάρα πάνω ή πάρα κάτω στην καρδιά του και ο γιατρός του μίλησε για επέμβαση ανοιχτής καρδιάς. Και κοίτα του είπε να σταματήσεις ακόμα και το κοκό γιατί μπορεί και να μείνεις.

Κι' από δω αρχίζουν τα δύσκολα.

Για να κάνεις όμως μια οποιαδήποτε επέμβαση, χρειάζονται και κάποιες φιάλες αίματος που όταν ήσουν νέος και ωραίος δε σκέφτηκες να πας να δώσεις κα να μπουκάλι, έτσι να υπάρχει για ώρα ανάγκης.

Το αίμα δεν το αρμέγεις από την κατσίκα, αυτές τις έχουμε για μπριζολάκια να μας ανεβάζουν την χοληστερίνη, αλλά όταν ο γιατρός στη δύσκολη στιγμή σου πει πως χρειάζεται αίμα για τη θεραπεία σου τρέχεις να γυρεύεις.

Δεν αφήνεις απ' το χέρι το τηλέφωνο και αρχίζεις να τηλεφωνείς σε συγγενείς γνωστούς και φίλους να συνδράμουν την κατάσταση με την προσφορά αίματος.

Έ δώσανε οι άνθρωποι μια φορά και τους ευχαριστώ όλους, αλλά δεν μπορείς να τους ζητάς κάθε μήνα αίμα!

Δυστυχώς η αιμοδοσία δεν έχει διδαχτεί σε κανένα επίπεδο εκπαίδευσης εδώ στην Ελλάδα, ούτε έχω ακούσει κανένα δάσκαλο ή παπά να μιλάει για την αιμοδοσία την ώρα που βγάζει λόγο στο εκκλησίασμα αν και τώρα έχουν μείνει μόνο γέροι.

Σε καμία τηλεόραση δεν είδα ποτέ κάποιον να μιλάει για την χρησιμότητα της προσφοράς αίματος αντί να δείχνει ξεβράκωτες ή κάτι χοντρομπαλάδες μαγείρους .

Φάτε, φάτε τέτοια και να δείτε τι θα πάθετε. Θα πάθετε ότι έπαθαν και οι μάγειροι που βλέπετε να σας παρουσιάζουν όλες αυτές τις θεαματικές σαχλαμάρες.

Μπρόκολο με μπόλικο εξωτικό ντιπαραπαπίφ και δυο κουταλιές φρέσκο βούτυρο για ενίσχυση του αρώματος και της γεύσης, έτσι λένε.

Δεν έχει γίνει συνείδηση πως η αιμοδοσία εκτός του ότι βοηθάς ένα συνάνθρωπό σου να ζήσει, βοηθάς όμως και τον οργανισμό σου, γιατί κινητοποιείται ο  μυελός των οστών να ανανεώνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια του μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας από την ώρα της αιμοδοσίας.

Παλιά χρησιμοποιούσαν βδέλλες για την ανανέωση του οργανισμού, μετά ανακαλύφτηκε η αιμοδοσία για να μη πηγαίνει το αίμα χαμένο στις βδέλλες. 

Η προσφορά αίματος είναι ένα ανεκτίμητο δώρο σε κάποιον άγνωστο ή γνωστό συνάνθρωπό σου.
Αυτό το λέμφωμα χότσκιν που με βρήκε, μου έχει κόψει τα ποδαράκια μου που τόσα χρόνια με πηγαίνανε ενώ τώρα τα πάω εγώ κι' αυτό μετά δυσκολίας.

Να ανέβω πέντε σκαλοπάτια είναι Γολγοθάς, να πάω εκατό μέτρα πρέπει να σταματήσω δυο τρείς φορές να πάρω δυνάμεις για να συνεχίσω.

Ο αιματοκρίτης μου έπεσε στο 22 και βρέθηκα στο νοσοκομείο. Μου έκαναν μετάγγιση από την τράπεζα αίματος, μου έδωσαν και κάτι αιμοποιητικές ενέσεις που δε φέρανε όμως κανένα αποτέλεσμα.

Σε όλους εσάς που τόσα χρόνια είχατε την καλοσύνη και την υπομονή να διαβάζετε τα άρθρα μου στο Τόνοι και Πνεύματα και τώρα στο Λόγιο Ερμή, εάν θέλετε να συνεχίσω να σας υπενθυμίζω τα στραβά και τ' ανάποδα, βοηθήστε με την προσφορά αίματος.

Να είστε σίγουροι πως καμία φιάλη δεν θα πάει χαμένη.

Ευχαριστώ το παλικάρι, το γιο του αιματολόγου μου, που προσέφερε το αίμα του για χάρη μου.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων και όλους εσάς είτε δώσετε είτε δε δώσετε αίμα.

Ξέρω πως οι περισσότεροι από σας είστε σε μια ηλικία που δεν επιτρέπεται η αιμοδοσία, αλλά όλο και κανας γιός ή κόρη, κανένα ανιψούδι  θα υπάρχει στην οικογένεια που θα θελήσει να αποκτήσει την ευγενή διάκριση του αιμοδότη.

Με μια επίσκεψη μισής ώρας σε ένα οποιοδήποτε νοσοκομείο μπορείτε να μου συμπαρασταθείτε προσφέροντας μια φιάλη αίματος σε πίστωση Θεόφιλος Αιγινήτης - Λαϊκό νοσοκομείο Αθηνών.

Θεόφιλος Αιγινήτης
Ζωγράφος - Συγγραφέας
theofilouerga.gr  

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top