Select Menu


Η χρεοκοπημένη Ελλάδα, η χώρα που δήθεν δεν μπορεί να βρει χρήματα για τις ανάγκες της και υπογράφει εξοντωτικά μνημόνια με τους δήθεν εταίρους και συμμάχους της, δανείζεται κανονικά από τις αγορές.

Για την ακρίβεια, το ποσό του 1,138 δισ. ευρώ άντλησε στις 2 Σεπτεμβρίου το Ελληνικό δημόσιο κατά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας με επιτόκιο 2,97%.

Το επιτόκιο κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με αυτό της προηγούμενης δημοπρασίας εντόκων γραμματίων αντίστοιχης διάρκειας.

Οι προσφορές που υποβλήθηκαν υπερκάλυψαν κατά 1,3 φορές το αρχικώς δημοπρατούμενο ποσό των 875 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης, ποσό 1,3 δισ. ευρώ άντλησε σήμερα 16 Σεπτεμβρίου το Ελληνικό δημόσιο κατά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας με επιτόκιο 2,7%.

Το επιτόκιο κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη δημοπρασία εντόκων γραμματίων αντίστοιχης διάρκειας.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών οι προσφορές υπερκάλυψαν κατά 1,3 φορές το αρχικώς δημοπρατούμενο ποσό του 1 δισ. ευρώ.

Αφού η Ελλάδα μπορεί και δανείζεται χρήματα από τις αγορές, για να ξεπληρώσει τα χρέη της προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ (εκεί θα πάνε τα δανεικά), τότε γιατί υπογράφουμε μνημόνια;;;

Βεβαίως το επιτόκιο δεν είναι το επιθυμητό, αλλά μέσα σε 14 ημέρες έπεσε από το 2,97% στο 2,7%.

Επομένως, εάν η Ελλάδα δείξει σοβαρότητα και επιτέλους γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τότε πολύ σύντομα το επιτόκιο θα έπεφτε στο 1%, δηλαδή θα ήταν λιγότερο και από το επιτόκιο δανεισμού από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Φυσικά, στην περίπτωση που η χώρα αρχίσει να παράγει προϊόντα με τους ρυθμούς της δεκαετίας του ’90 και σταματήσει να δέχεται διαταγές από την ΕΕ για ποσόστωση στην παραγωγή των αγροτικών της προϊόντων, τότε πιθανότατα να μην χρειάζεται καν να δανείζεται!

Επομένως η ερώτηση είναι μία: Γιατί υπογράφουμε μνημόνια;;;

Cosmostatus

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top