Select Menu

Από την έδρα του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε έδρα του Ελληνικού Κοινοβουλίου βρέθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος μέσα σε ελάχιστο χρόνο κατάφερε να βρει το μέσο για την επιυχία και την ένταξη του στον κόσμο... της δημοσιότητας.

"Πατώντας" πάνω στα καθήκοντά του ως Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, η 5η Φλεβάρη 2015, σήμανε για εκείνον τη μέρα όπου θα μπορούσε απλόχερα πλέον να "βομβαρδίζει" ολόκληρο τον κόσμο με τις ατελείωτες συνεντεύξεις του και τις εκρηκτικές εμφανίσεις του. Ανακάλυψε τον τρόπο για να εισαχθεί στον απαιτητικό και ανταγωνιστικό κόσμο του lifestyle, προβάλλοντας με κάθε ευκαιρία τον πληθωρικό του χαρακτήρα. Κατάφερε έτσι, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο να αποκτήσει φανατικούς υποστηρικτές αλλά ταυτόχρονα και δεδηλωμένους πολεμίους.

Είναι από τους ελάχιστους πολιτικούς-για να μην πω ο μόνος-που κατάφερε να γίνει γνωστός περισσότερο για τις ενδυματολογικές του επιλογές παρά για το-επικίνδυνο όπως θα το χαρακτήριζαν κάποιοι- έργο του ως υπουργός. Με ανησυχητική ψυχραιμία και υπεροψία, κατάφερνε να αναιρέσει ακόμα και δηλώσεις που ο ίδιος είχε κάνει λίγο παλαιότερα. Παρόλα αυτά, υπήρξαν στιγμές που τα χειροκροτήματα υπέρ του δε σταματούσαν, και αποδοκιμασίες προς το πρόσωπο του δεν υπήρχαν ούτε για δείγμα. Σε αυτό συνέβαλε βεβαίως το επικοινωνιακό του ταλέντο, καθώς και η ικανότητά του να κεντρίζει το ενδιαφέρον με την εκκεντρικότητά του.

"Διψασμένος" για δημοσιότητα, δεν έχανε ευκαιρία για πάρε-δώσε με τα media, και οι ίδιοι που άλλοτε του επέδιδαν τον χαρακτηρισμό του "rock star", οι ίδιοι την επόμενη μέρα τον θεωρούσαν ένα καμμένο πολιτικό χαρτί. Πολλοί ήταν αυτοί που τον διευκόλυναν, υποβάλλοντας του κλασικές ερωτήσεις που επιζητούσαν κλισέ απαντήσεις και που θα τον καθιστούσαν ακόμα πιο δημοφιλή. Υπήρξαν και αυτοί όμως, που τον έφεραν αντιμέτωπο με τις αντιφάσεις του. Ο κ. Βαρουφάκης, είναι το κατ' εξοχήν πολιτικό πρόσωπο που ανήρησε άπειρες φορές τον εαυτό του. Όχι πως άλλοι πολιτικοί δεν το έκαναν, απλά η δική του μανιώδης υπερέκθεση στα ΜΜΕ, "απαθανάτιζε" την κάθε του φράση και κίνηση, καταφέρνοντας να τον προδίδει απροκάλυπτα, αποκαλύπτοντας τα λάθη του το ένα κατόπιν του άλλου.

"Τα capital controls σε μια νομισματική ένωση αποτελούν μια αντίφαση. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αντίθετη στο συγκεκριμένο σενάριο", δήλωνε ο κύριος Βαρουφάκης, ενώ προηγουμένως ήταν ο ίδιος που επίσημα γνωστοποιούσε πως "η ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει το βράδυ το ενδεχόμενο να επιβληθούν capital controls και οι τράπεζες να παραμείνουν κλειστές, αύριο Δευτέρα", μιλώντας για τη Δευτέρα εκείνη της 29ης Ιουνίου που θα σήμανε την αρχή του τέλους του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Και ενώ έφτασε η ώρα εκείνη των capital controls, δήλωνε με υπεροψία στο πρακτορείο Bloomberg, πως θα ήταν ανάρμοστο για εκείνον να σταθεί στην ουρά ενός ΑΤΜ, προσβάλλοντας έτσι έναν ολόκληρο ελληνικό λαό, τον οποίο ο φόβος οδήγησε στο έσχατο σημείο εξαιτίας των επικίνδυνων παιχνιδιών που ήθελε να παίξει εις βάρος μας ο κ.Βαρουφάκης.

"Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα δε θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει για λίγα δις ευρώ", ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του κ.Βαρουφάκη. Αφού λοιπόν μιλούσαμε για ένα αμελητέο ποσό, ένας τόσο ικανός και παγκοσμίου φήμης οικονομολόγος γιατί δεν βρήκε αυτά τα χρήματα με κάποιον άλλο τρόπο, παρά εκβίαζε ουσιαστικά την ΕΚΤ, υποδεικνύοντάς της τί θα κάνει;

Ήταν ο υπουργός εκείνος, που το πιό κρίσιμο σαββατοκύριακο, αποφάσισε να κάνει τουρισμό στην Αίγινα. Το σαββατοκύριακο που η Ελλάδα κρεμόταν από ένα σχοινί έτοιμο να σπάσει. Κι εδώ , με στόχο να κάνει τη διαφορά και να γίνει γι' ακόμη μια φορά αντικείμενο συζήτησης.

Λίγο πριν το τέλος, αναίρεσε γι' ακόμη μια φορά τα ίδια τα λεγόμενά του : σε περίπτωση επικράτησης του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, είχε ανοιχτά γνωστοποιήσει πως θα παραιτηθεί από ΥΠΟΙΚ. Και όμως, το ΌΧΙ, για το οποίο τόσο πολύ είχε παλέψει- ή και προπαγανδίσει θα έλεγαν μερικοί - ώστε να επικρατήσει, ήταν αυτό που τον έβγαλε εκτός πολιτικής σκηνής.

Το αποκορύφωμα όμως ήρθε με την ομολογία του για το σχεδιασμό από πλευράς του ενός Plan B, το οποίο λίγες μέρες πριν αρνείτο πως υπάρχει. Η αποκάλυψη αυτή την 6η Ιουλίου, ότι επεξεργαζόταν μαζί με μια ομάδα του υπουργείου ένα δεύτερο σχέδιο, το οποίο θα περιελάμβανε επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και οριστική ρήξη με την Ευρώπη-ειδικά από έναν άνθρωπο ο οποίος λίγο καιρό πριν ασκούσε δριμεία κριτική σε όσους υποστήριζαν πως μόνο με έξοδο από το κοινό νόμισμα θα είχε η ελληνική οικονομία περιθώρια ανάκαμψης- οδήγησε μερικούς στο να αποδώσουν στον πρώην υπουργό οικονομικών το χαρακτηρισμό "συνωμότης της δραχμής". Για του λόγου το αληθές, οι ακριβείς του δηλώσεις τον Φεβρουάριο του 2015 στην εφημερίδα Guardian, ήταν οι εξής: "Μπορεί να πει κανείς ότι θα ήταν καλύτερα να μην είχαμε μπει ποτέ στο ευρώ. Από τη στιγμή όμως που είμαστε μέσα, εάν επιχειρήσουμε να φύγουμε μόνοι μας, θα ήταν σαν να πυροβολούμε τα ίδια μας τα πόδια". Και προσέθεσε: " Είναι ένα πράγμα να πει κανείς ότι δε θα έπρεπε να μπούμε στο ευρώ, και εντελώς άλλο να πει κανείς ότι πρέπει να βγούμε απ' το ευρώ. Αν κάνουμε πίσω, θα πέσουμε στο γκρεμό".
Κάτι που τελικά έγινε εξαιτίας των επικίνδυνων σε βάρος του ελληνικού λαού παιχνιδιών του κ.Βαρουφάκη, αλλά και με την απειλή της εξόδου από το κοινό νόμισμα να καραδοκεί.

Άραγε, είπε ποτέ την αλήθεια ο κ. Βαρουφάκης στον ελληνικό λαό που τον στήριξε;
Πώς να νιώθει άραγε τώρα, που βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας;
Πόσο απελπισμένα θα θέλει να βγει από τα πολιτικά παρασκήνια στα οποία βρέθηκε τον τελευταίο καιρό και να μας κάνει γι' ακόμη μια φορά επίδειξη του εαυτού του;
Πόση απογοήτευση θα πρέπει να αισθάνεται με το γεγονός πώς άλλοι βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο της προσοχής, και όχι ο ίδιος;

Λυπάμαι ειλικρινά κε Βαρουφάκη, μα το άστρο σας έχει αρχίσει να χάνει λίγη από τη λάμψη του, δε νομίζετε;;;

Δ.Δημητρούλα

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top