Select Menu


Προσήλθαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, για τη συνεδρίαση του Eurogroup. Ποιά η στάση των Ευρωπαίων...

Φάιμαν: Ως ασαφή και σοβαρή, αυτή τη στιγμή, εκτιμά την κατάσταση σε σχέση με την Ελλάδα, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, όπως δήλωσε σήμερα. Σύμφωνα με την άποψή του, επείγει τώρα η διαπραγμάτευση ενός προγράμματος, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω μέτρα, διότι χωρίς αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μπορούσε να προχωρήσει ούτε καν σε μια χρηματοδότηση-γέφυρα.

Ο ίδιος, δεν μπορεί να αντιληφθεί γιατί τώρα, μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, είναι εύκολη η επίτευξη μιας συμφωνίας, όπως ανέφερε, ενώ διερωτήθηκε από πού θα μπορέσει να έρθει τόσο σύντομα αυτό το πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να εξηγήσει ποια στρατηγική ακολουθεί.

Ντάισελμπλουμ: Μετά το όχι στο δημοψήφισμα, πρέπει να περιμένουμε την ελλ. κυβέρνηση για τις προτάσεις. Θα ακούσω τον Έλληνα συνάδελφο. Για μένα το θέμα δεν είναι στα πρόσωπα, αλλά το πού βρισκόμαστε πολιτικά. Οι παλαιές προτάσεις απορρίφθηκαν από τον ελληνικό λαό. Άρα η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να φέρει νέες προτάσεις, ελπίζω να τις έχει σήμερα. Και θα δούμε αν είναι ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες

Οποιοδήποτε πακέτο αξιοποιηθεί θα πρέπει να είναι αξιόπιστο, γι αυτό θα δουλέψουμε σήμερα και στο μέλλον

Μοσκοβισί: Οι 18 λαοί πρέπει να ληφθούν υπόψιν επίσης. Το Eurogroup συνέρχεται για να προετοιμάσει τη Σύνοδο το βράδυ. Έχουμε συναντήσει και χαιρετίσει τον νέο υπουργό και περιμένουμε να μας υποβάλει τις προτάσεις. Δεν επιθυμούμε ένα Grexit, αλλά επαφίεται στις ελληνικές αρχές να μας πουν πώς θα κινηθούμε. Υπάρχει δυσπιστία και γνωρίζω ότι τα αίτια για μία συμφωνία είναι πιο απαιτητικά από ποτέ. Θα παρουσιάσω στις σχετικές λύσεις, εκ μέρους της Επιτροπής, αλλά το μπαλάκι είναι στην Ελλάδα.

Χαιρετίζω την κοινή ανακοίνωση των κομμάτων στην Ελλάδα. Ελπίζω να δούμε προτάσεις αποτελεσματικές, αξιόπιστες, αξιοποιήσιμες. Αναμένουμε το μήνυμα από τον νέο ΥπΟικ, η Ελλάδα πρεπει να πει ποιον δρόμο θα ακολουθήσει. Θα δούμε επί τη βάσει των ελληνικών προτάσεων, πώς θα εφαρμόσουμε νέο πρόγραμμα και κάτω από ποιες συνθήκες. Αυτή η Σύνοδος δεν αφορά το χρέος, αλλά το πώς θα προχωρήσουμε.

Την Κυριακή, μίλησε ο ελληνικός λαός, αλλά υπάρχουν 18 ακόμα λαοί. Πρέπει να ξαναδομήσουμε την εμπιστοσύνη,αλλά όλοι πρέπει να είμαστε στο ύψος των περιστάσεων.

Γκάμπριελ: Δυνατή μία απομείωση του χρέους, αν η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επεσήμανε ότι θα μπορούσε να συζητηθεί μια ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, αν η Αθήνα εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Stern.

"Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για την πιθανότητα απομείωσης του χρέους, στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση αποδείξει ότι εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις. Αν απλώς κουρεύουμε χρέη χωρίς η Ελλάδα να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές, δεν κερδίζουμε τίποτε. Τελικά, θα βρούμε τρόπο να τερματιστεί η κρίση στην Ελλάδα. Η Ευρωζώνη είναι ισχυρή και σταθερή ", εκτίμησε ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

ΥπΟικ Σλοβακίας - Πίτερ Κάζιμιρ: Είμαι επιφυλακτικός ότι θα βρεθεί συμφωνία σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, η παράταση των συζητήσεων, θα είναι σε βάρος της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Τις επόμενες ώρες, ημέρες, εβδομάδες πρέπει να επιλέξουμε τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Σεβόμαστε πλήρως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, είμαστε απογοητευμένοι, αλλά το σεβόμαστε. Το αποτέλεσμα όμως δεν άλλαξε τίποτα στην Ελλάδα, που είναι από την άλλη μεριά του λόφου κι έχει σπάσει και η γέφυρα της εμπιστοσύνης. Για την αναδιάρθρωση του χρέους, περιμένουμε τις προτάσεις, βλέποντας και κάνοντας. Ξέρετε πώς έχουν οι θέσεις μας.

ΥπΟικ Λετονίας - Janis Reirs: Χάθηκε πάρα πολύς χρόνος. Χρειαζόμαστε μία στρατηγική, για το πώς η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση και να επανέλθει στην ανάπτυξη. Στόχος μας δεν είναι ούτε και πρόθεσή μας να υπάρξει Grexit, αλλά αν δεν αποκατασταθεί η συμφωνία και αν δεν υπάρξει και ένα πακέτο προτάσεων αποτελεσματικών, δεν μπορεί να αποκλειστεί μία έξοδος της χώρας από το ευρώ

Σόιμπλε: Χωρίς πρόγραμμα δεν υπάρχει η δυνατότητα να βοηθήσουμε την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης. Περιμένουμε τις ελληνικές προτάσεις

ΥπΟικ Μάλτας - Edward Scicluna: Πρέπει να ακούσουμε τις προτάσεις για να αποφασισουμε. Καθε ναι είτε όχι θα τύχουν μεταχείρισης με καλές προθέσιες. Σε αυτή τη φάση είναι δύσκολο να συζητήσουμε για το χρέος. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, είναι καχύποπτες οι χώρες απέναντι στην Ελλάδα

Λιθουανός ΥπΟικ - Rimantas Sadzius: Δεν είναι το ζητούμενο το Grexit. Προσπαθεί η ελληνική κυβέρνηση να επιτευχθεί συμφωνία με όλους στην Ευρωζώνη. Εμείς είμαστε νεοεισελθέντες στην Ευρωζώνη. Θα πρέπει η Ελλάδα να κάνει τα δικά της βήματα κι αυτό είνια απόφαση των ελληνικών αρχών. Στην πολιτική πάντα υπάρχει τρόπος για συμβιβασμούς, ακόμα και τη στιγμή που κανένας δεν βλέπει το φως στο τούνελ

ΥπΟικ Φινλανδίας - Άλεξ Στουμπ: Με κάθε σεβασμό προς το δημοψήφισμα, οι πόρτες παραμένουν ανοιχτές για τις διαπραγματεύσεις, αλλά είναι ανοιχτές με όρους. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της Ευρωζώνης, αλλά θα πρέπει η Ελλάδα να μας πει τι θέλει να γίνει. Έχουμε βοηθήσει την Ελλάδα, έχουμε δώσει περισσότερα από 320 δισ. ευρώ. Δεν εξετάζουμε το Grexit.

ΥπΟικ Λουξεμβούργου - Pierre Gramegna: Χρειαζόμαστε μία καινούρια βάση για να μπορέσουμε να αποφασίσουμε. Για βραχυπρόθεσμες αποφάσεις,πρέπει να υπάρξει ρευστότητα, είναι κλειστές οι τράπεζες και δημιουργούνται προβλήυματα για τον πληθυσμό και τις επιχειρήσεις και αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ. Είναι αποστολή μας να ακούσουμε τον καθένα και να δημιουργούμε γέφυρες και να βρούμε λύσεις. Όλα εξαρτώνται από το τι έχει στο μυαλό της η ελληνική κυβέρνηση.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top