Select Menu


Συνεχίζουμε από κει που σταματήσαμε χτες. Κόντρα στα όσα -υποτίθεται πως- προγραμμάτιζε η κυβέρνηση ΣυΡιζΑ για κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, η απόφαση της συνόδου κορυφής προβλέπει την σύσταση ενός "υπερΤΑΙΠΕΔ", το οποίο προκαλεί ανατριχίλες. Σύμφωνα με την απόφαση:
(...) οι ελληνικές αρχές οφείλουν (...) να αναπτύξουν ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με βελτιωμένη διακυβέρνηση· ελληνικά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας θα μεταφερθούν σε ανεξάρτητο ταμείο, το οποίο θα τα ρευστοποιήσει με ιδιωτικοποιήσεις και άλλους τρόπους. Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα αποτελέσει μια πηγή για την πραγματοποίηση της προγραμματισμένης εξόφλησης του νέου δανείου του ΕΜΣ και θα αποφέρει κατά τη διάρκεια του νέου δανείου επιδιωκόμενο συνολικό ποσό 50 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 δισεκ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την επιστροφή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και το 50% κάθε εναπομένοντος ευρώ (τουτέστιν, 50% των 25 δισεκ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της αναλογίας χρέους/ΑΕΠ, το δε υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις.
Για να συνειδητοποιήσετε το τι σημαίνει το ποσό των επιδιωκόμενων 50 δισ. ευρώ, να σας πω ότι από το 2011 μέχρι σήμερα, πουλώντας τεφαρίκια τύπου ΟΠΑΠ, ΟΛΠ κλπ, μαζέψαμε κάπου 5,5 δισ.μόνο. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα 50 δισ. δεν πρόκειται να τα μαζέψουμε ποτέ, έστω κι αν πουλήσουμε τα μισά αιγαιοπελαγίτικα νησιά και τα σώβρακά μας μαζί. Κατ' επέκταση, με την εν λόγω συμφωνία εγγράφουμε υποθήκη ακόμη και σε περιουσιακά στοιχεία που ενδεχομένως αποκτήσουμε στο μέλλον. Κι αν αναρωτιέστε τι μπορεί να αποκτήσει τούτη η ψωροκώσταινα στο μέλλον, σας θυμίζω ότι κάνουμε κάτι έρευνες για πετρέλαια...

Πάμε παρακάτω. Ας υποθέσουμε ότι πουλάμε ό,τι πουλιέται κι ό,τι δεν πουλιέται και τα μαζεύουμε τα πενήντα. Τί θα τα κάνουμε; Κατ' αρχάς, θα διαθέσουμε τα μισά για να ξοφλήσουμε όσα θα δανειστούμε για να δώσουμε στις τράπεζες, όχι για να τις θέσουμε υπό κρατικό έλεγχο (καθ' όσον κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά από την συμφωνία) αλλά... έτσι, για να τις βοηθήσουμε και να τιςενδυναμώσουμε. Από τα υπόλοιπα μισά, θα δώσουμε τα μισά (δηλαδή, το 1/4 του συνολικού ποσού) στους πιστωτές μας έναντι των υπολοίπων χρεών μας. Ό,τι μείνει, θα το δώσουμε για να βοηθήσουμε (να ενισχύσουμε, να επιδοτήσουμε... όπως θέλετε πείτε το) τους διάφορους ντόπιους και ξένους νταραβεριτζήδες που θα θελήσουν να επενδύσουν στον τόπο μας.

Ωραίο; Πώς σας φαίνεται η προοπτική να ξεπουλήσουμε τα πάντα και σε μας να μη μείνει ούτε σέντσι; Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί το επίσημο όνομα αυτού του "υπερΤΑΙΠΕΔ" αλλά έχω σκεφτεί κάτι καλό: "Εταιρεία Ελλάδος". Έτσι, για να θυμίζει την "Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών", με την οποία οι άγγλοι απομυζούσαν την Ινδία όταν ήταν αποικία τους. Κι αν διατηρείτε την παραμικρή αμφιβολία ως προς το ότι μετατρεπόμαστε σε αποικία των ευρωπαίων, δείτε και μερικά ακόμη από τα συμφωνηθέντα:
- (...) Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να μειώσει περαιτέρω το κόστος της ελληνικής διοίκησης, βάσει χρονοδιαγράμματος σε συμφωνία με τους θεσμούς· 
- (...) Η κυβέρνηση οφείλει να διαβουλεύεται και να συμφωνεί με τους θεσμούς όσον αφορά όλα τα νομοσχέδια στους σχετικούς τομείς, αρκετό χρόνο πριν από την υποβολή τους σε δημόσια διαβούλευση ή στη Βουλή. 
- εξαιρουμένου του νόμου για την ανθρωπιστική κρίση, η ελληνική κυβέρνηση θα επανεξετάσει, με σκοπό να τις τροποποιήσει, τις θεσπισθείσες νομοθετικές πράξεις που δεν συνάδουν με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου διότι συνιστούν υπαναχώρηση σε σχέση με δεσμεύσεις από προηγούμενα προγράμματα ή θα προσδιορίσει σαφή ισοδύναμα για την αντιστάθμιση των δικαιωμάτων που αποκτήθηκαν συνεπεία των ανωτέρω πράξεων.
Με απλά λόγια, οι "θεσμοί" δηλώνουν ευθέως ότι έχουν τελείως χεσμένη και την εθνική μας κυριαρχία και την βουλή μας και τους νόμους μας. Όποια δημόσια λειτουργία δεν έχει ακόμη διαλυθεί, θα τεθεί υπό διάλυση, "σε συμφωνία με τους θεσμούς". Για να πάει οποιοδήποτε νομοσχέδιο στην βουλή, πρέπει να ζητηθεί "αρκετό χρόνο πριν" η σύμφωνη γνώμη των "θεσμών". Κι όσο γι' αυτά που τόλμησε να κάνει μέχρι σήμερα δίχως να ρωτήσει τους "θεσμούς", η κυβέρνηση υποχρεώνεται να τα πάρει πίσω (π.χ., ας ετοιμάζονται για νέο πούλο οι καθαρίστριες ή όσοι ξαναπροσλήφθηκαν στην ΕΡΤ).

Παρενθεσούλα. Πριν συνεχίσουμε, ξαναδιαβάστε την φρασούλα που μιλάει για "υπαναχώρηση σε σχέση με δεσμεύσεις από προηγούμενα προγράμματα", αναλογιστείτε τα όσα έχετε ακούσει περί κατάργησης ή περί σκισίματος των μνημονίων και, ανάλογα με την διάθεσή σας, γελάστε ή κλάψτε ελεύθερα. Κλείνει η παρενθεσούλα.

Προσοχή, δεν είναι πλάκα: Η ερυθρόλευκη σημαία-έμβλημα της "Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών"
(αριστερά, στην αρχική της μορφή - δεξιά, όπως άλλαξε γύρω στο 1700 μ.Χ.)*

Έτσι, λοιπόν, την επόμενη φορά που θα πάμε στις κάλπες, να ξέρουμε ότι δεν θα ψηφίσουμε για να βγάλουμε κυβέρνηση ανεξάρτητης χώρας. Θα ψηφίσουμε για να βγάλουμε τοποτηρητή αποικίας τής Ενωμένης Ευρώπης.

Και κάπως έτσι, όπως λέγαμε και τις προάλλες, κοντά στο παραμύθι για κάποια ελπίδα που ερχόταν, παίρνει την θέση του και το παραμύθι για κάποια Ευρώπη που αλλάζει. Καθ' όσον, όπως έλεγε και ο θείος Βλαδίμηρος, η μόνη αλλαγή που μπορεί να υποστεί ένας καπιταλιστικός οργανισμός είναι να γίνει ιμπεριαλιστικώτερος.

Καληνύχτα σας.

Cogito ergo sum

*Η Αγγλική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών (αγγλικά: East India Company, EIC) ήταν οικονομικός οργανισμός που ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα. Περισσότερα στο el.wikipedia.org

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top